Intro
Instruktion
01
Knuttimring
7
Steg
Här hoppar vi över den traditionella timringstekniken, som handlar om avancerade timmerknutar och stockar som ska anpassas perfekt till varandra.
Vi knuttimrar istället ett vindskydd på det enklaste sättet som vi kan, genom att fälla träd och avbarka stockar, kapa dem i rätt längd och göra grova långdrag så att stockarna någorlunda passar ihop.
Därefter staplar vi dem ovanpå varandra och passar enkelt ihop dem i hörnen med rundade urtag.
Stockarna avbarkas efter att träden fällts. Här använder vi en manuell barkkniv, så kallad bandkniv. Har du inte tid och tålamod till det manuella arbetet, kan du även sätta en barkfräs på motorsågen.
De enkla urtagen sågas ut med en motorsåg, efter att en halvcirkel har markerats cirka halvvägs ner i stocken. Därefter tas resten bort med en yxa. Snittytorna jämnas slutligen till med kniv eller yxa.
Långdraget huggs rent med yxa efter att ett spår först har sågats ut med motorsågen. Långdraget gör att stockarna passar ihop i längdriktningen.
Vi ser till så att väggarna blir lika höga på kortsidorna när vi kommer upp till de sista stockarna (här sex varv). Om de inte är det, får vi problem när vi senare ska lägga en lång stock mellan väggarna.
Den översta stocken på långsidan läggs upp efter att vi har lagt sex varv med stockar på kortsidorna. Det är nu vi kan se om vi har mätt någorlunda rätt och kortväggarna är lika höga.
I änden på stockarna syns långdragen som visar att stockarna passat i varandra. I isolerade timmerväggar läggs isolering i långdragen. Det gör vi inte i det här enklare vindskyddet.
02
Ett enkelt golv
2
Steg
Det enkla golvet i vindskyddet görs av grova 22 x 95 mm (D) brädor, som bara läggs så tätt som möjligt och som spikas fast i bjälklaget under.
Bjälklaget består av 45 x 145 mm (A) som läggs löst mellan de nedersta stockarna på kortsidorna. De hålls på plats tack vare rundningen på sidan av stockarna, tillsammans med den stabilisering som golvbrädorna ovanpå ger.
Golvbrädor av 22 x 95 mm (D) spikas ovanifrån och ner i golvbjälkar av 45 x 145 mm (A) undertill. Golvbrädorna är inte spontade utan läggs bara kant i kant, så tätt som möjligt, innan de spikas fast.
03
Monteringen
7
Steg
Efter att själva knuttimringen har gjorts, tas den ner och sätts upp igen där det färdiga vindskyddet ska stå.
Vi måste ha maskinell hjälp för att plocka ner och frakta de tunga stockarna. Här löser vi det med hjälp av utrustning som egentligen används för virkestransport. Du kan också hyra specialtransport som hjälper dig att plocka ner, frakta och sätta upp knuttimringen igen.
När knuttimringen har gjorts på plats, lägger vi på taksparrar som kläs med brädor och takpapp. Till slut får vindskyddet en härlig eldstad framför sig.
En plats i skogen har röjts där det färdiga vindskyddet ska stå. Jobbet har gjorts med grävmaskin.
Knuttimringen plockas ner med kran efter att stockarna har markerats, så att vi vet vilka som ska sitta var. Här får vi hjälp av utrustning som egentligen används för att frakta timmer ut från skogen.
Vi lägger fyra rejäla grundstenar under vindskyddet, en under varje hörn. Därefter lyfts stockarna på plats en och en, med hjälp av kranen från timmertransporten.
Alla stockar låses med dymlingar efter att de har lagts på plats. Dymlingarna är träplugg av 28 mm rundstav, som det förborras för innan de bankas ner i stockarna.
Taket görs av 22 x 95 mm (E) brädor på taksparrar av 45 x 145 mm (B). Takbrädorna läggs kant i kant, spikas från ovansidan och rensågas i kanterna till slut.
Överst läggs ett lager takpapp. Takpappet är självklistrande i överlappet och spikas fast med pappspik vid överlappet. I kanterna sätts en bräda på undersidan och även där spikas takpappet fast.
Material
Ca 25 cm tjocka stockar av asp:
- Cirka 60 meter stock i varierande längder till väggar
- Cirka 10 meter till sittbänkar
45 x 145 mm:
- Cirka 45 meter till golvbjälkar (A)
- Cirka 60 meter till taksparrar (B) och kantbräda (C) på taket
22 x 95 mm brädor:
- Cirka 550 löpmeter till golv (D) och tak (E)
Dessutom:
- 28 mm rundstav till dymlingar
- Takpapp
- Pappspik
- Fyra grundstenar
- Material till eldstad
Specialverktyg
- Barkkniv eller barkfräs
- Motorsåg
- Lyftkran
- Borrmaskin med långt spiralborr (Ø 28 mm)
Tidsförbrukning
Detta vindskydd gjordes under ungefär ett års tid.
Pris
Beror främst på hur mycket du betalar för virket. Med rått, grovt virke direkt från skogen, kan du bygga ett vindskydd som det här för ungefär 30.000 kronor.
Svårighetsgrad
Projektet är enkelt, men det krävs maskinhjälp för tunga lyft.