Odla dina egna grönsaker och blommor

Få saker i livet ger väl så mycket glädje som en egen plätt att odla på, må den vara aldrig så liten. Även en odlingslåda på en balkong fungerar bra att så frön i. Lyckan när du ser de första små groddarna komma upp är helt enkelt oöverträffad!

Skaffa växthus

Om du går i tankar på att köpa fröer för att driva upp dina blommor och grönsaker själv kan det vara bra att investera i ett växthus. Vilken typ av växthus som passar just dig beror förstås på förutsättningarna. Om du har en trädgård kan du låta tycke, smak och plånbok bestämma. Du har tusentals alternativ att välja bland, från stora rymliga glasväxthus ner till billiga plastvarianter.

Det går att använda växthuset till olika typer av odlingar. Om du bara vill så frön under försäsongen i väntan på att kunna plantera ut de små skotten fungerar ett litet växthus alldeles utmärkt. Många vill dock inte sätta ut allt som de har förodlat och du kan behålla några sorter inne i växthuset under hela säsongen. Men då är det givetvis viktigt att tänka på att allt ska få plats.

För dig som bor i lägenhet och har balkong finns det fina små växthus att tillgå som är extra lättskötta. Det blir inte en lika stor skörd som när du har en trädgård. Men det är ändå lika roligt att så, skörda och se det frodas.

Sköt om ditt växthus

När du väl har skaffat ett växthus är det viktigt att du underhåller det på rätt sätt. Om ditt nya växthus fyller vissa enkla funktioner kommer plantorna att trivas och växa så det knakar.

Det viktigaste du behöver tänka på när du odlar i växthus är att det måste finnas en god ventilation. Växter behöver en jämn, varm inomhustemperatur på cirka 25 grader dagtid och 15 grader under natten.

Beroende på hur avancerade lösningar du är ute efter finns det automatisk ventilation som du kan köpa till ditt växthus. Om du inte vill satsa så mycket räcker det med ett vanligt, mekaniskt fönster som du själv öppnar och stänger vid behov.

Växthuset behöver också rengöras med jämna mellanrum. Annars kan mögel och mossa få fotfäste, vilket i slutändan påverkar växterna. Hörn och skrymslen behöver rengöras ordentligt eftersom det är där som skadedjuren gömmer sig.Det finns rengöringsprodukter som är framtagna speciellt för växthus, men vanlig mild tvål och vatten fungerar bra det också.

Köp bra fröer

När det kommer till att så fröer eller syssla med förodling finns det några saker som är bra att känna till. Det kan vara lockande att plocka med sig billiga fröer hem från stormarknaden, men att satsa några kronor extra på kvalitetsfröer är en väl avvägd investering. Det finns mängder av bra märken, bland annat Impecta, där du kan vara säker på att du får fröer av mycket hög kvalitet.

Du kan i princip odla vad du vill om du odlar i växthus. Om du senare ska flytta ut växterna på friland är det viktigt att kolla upp vilken klimatzon du bor i, så att du köper rätt sorts fröer. Alla växter går nämligen inte att odla var som helst i landet och det här behöver du planera för. Har du ett växthus har du förstås större frihet.

Att odla eget

När du odlar dina egna grönsaker och frukter bidrar du både till din egen hälsa och ekonomi. Du får ekologiska, nyttiga grönsaker till ett betydligt lägre pris. Dina egenhändigt odlade tomater är också bättre ur ett miljöperspektiv, eftersom de är närodlade och inte har transporterats långa sträckor. Fröodling är med andra ord en hobby som förenar nytta med nöje på ett smart sätt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växthus och orangeri