Det är en stor tillfredsställelse att gå ut i sitt drivhus och plocka perfekta, solmogna tomater. Men de uppstår inte av sig själva. Om du vill få ut det optimala av ditt drivhus ska du se till att både drivhus och växter är i bra skick.
I den här artikeln hittar du 8 tips för växthuset.
1. Skapa ventilation
Det är naturligtvis meningen att det ska vara varmt i ett drivhus. Men under väldigt varma somrar kan det bli FÖR varmt, så att växterna inte längre trivs. Därför är det mycket viktigt att du kan vädra så att värmen kan komma ut ur drivhuset. Det går som regel bra med ett par fönster som kan öppnas. Det finns också fönstersystem som öppnas automatiskt när det blir för varmt.
De flesta drivhusväxter mår bäst med dagstemperaturer omkring 25 grader och nattemperaturer omkring 15 grader. Om dagstemperaturen går över 30 grader kan växterna bli värmeskadade. Det gäller både tomater och gurkor. Ibland ser man det genom att bladen rullar ihop sig. I andra fall reagerar växten genom att den helt enkelt slutar växa.
2. Rengör glaset
Det är viktigt att solens strålar kan tränga in obehindrat och ge dina växter nödvändig värme och solljus. Det går lättast att rengöra glaset på våren innan plantorna har vuxit till sig, men det kan också behövas under växtsäsongen. En borste på teleskopstång är genialisk för takfönsterna.
Det finns ingen anledning att lägga pengar på dyrt drivhusrengöringsmedel - brunsåpa eller tvålvatten fungerar lika bra. Kom ända in i hörn och skarvar, där inte bara smuts samlas. Det är ofta här skadedjur gömmer sig och lägger ägg.
3. Ta bort gamla växtrester
Det finns ofta ägg eller larver från skadedjur i gamla växtrester.
Särskilt om de har legat i drivhuset över vintern.
Därför är det viktigt att du snarast möjligt tar bort dem så du inte riskerar en invasion av skadedjur.
4. Byt den spruckna rutan
Det är viktigt att drivhuset är helt tätt, så att det kan hålla värmen. Om du har en ruta som är sönder i ett standarddrivhus, kan du köpa en lagningssats med en ny ruta som är måttskuren så att det bara är att sätta i den. Då slipper du att själv skära till glaset. Det kan bli nödvändigt om du t ex har ett hemmabyggt drivhus med udda mått. Det finns också många glasfirmor som skär till glas.
Har glaset i ditt drivhus spruckit flera gånger kan du fundera på att byta till plast. Det finns många alternativ som ser ut som glas - även med standardmått till ett klassiskt drivhus.
5. Gödsla regelbundet
De flesta drivhusväxter kräver en del gödning för att du ska få en bra skörd. Därför är det viktigt att du gödslar regelbundet. Vilken sorts gödning du använder beror på hur du odlar i drivhuset.
Har du öppen jord kan du använda gödning både i fast och flytande form - och vänta med att ge gödning en bit in på säsongen om du har förbättrat jorden med en bra kompost på våren, t ex hästgödsel. Hästgödsel ger med sin grova struktur växterna en konstant tillförsel av näring hela sommaren, eftersom den bryts ner långsammare. Odlar du i krukor och säckar är flytande gödning bäst.
6. Bind upp växterna
När växterna i drivhuset har bundits upp finns det plats för fler och det är lättare att sköta dem och skörda från dem. Det finns olika alternativ men ett riktigt bra allround-uppbindningsalternativ är spiralstöd. De sticks ner i jorden och stöttar upp växterna och deras grenar, som helst ska bli tunga av frukt, hela vägen upp. En del kan dras ut på längden, så de är enkla att anpassa efter växtens behov.
Du kan också låta t ex tomatplantor växa längs ett snöre som fästs i taket. Till de flesta drivhus finns speciella beslag som fästs i skarvarna där det går att fästa snöre. Det finns också ståltråd klädd med ett tjockt lager gummi som inte äter sig in i plantan när den växer.
7. Byt ut jorden
Om du har “öppen” jord i ditt drivhus är det viktigt att du byter ut jorden då och då, så att den inte blir “trött” och utarmad - utan näringsämnen att ta upp.
Om så är fallet kommer du få mindre glädje av dina växter, och all jord bör bytas ut.
Är det inte så illa kan du nöja dig med att byta ut det översta jordlagret och blanda ut resten med kompost.
8. Akta planterade växter
Om du har växter med rötter som står direkt i jorden i drivhuset måste du vara försiktig så du inte skadar dem när du rengör drivhuset.
En vinranka t ex, som är som gjord för att ha i drivhuset, tycker inte om såpablandningar, så den måste skyddas när du gör rent, så att det inte kommer såpa på växten eller i jorden runt omkring den.