Intro
Instruktion
01
Ramen byggs
6
Steg
Ramen som det rullande spaet byggs på (fundamentet, så att säga) är ett gammalt chassi från en husvagn. Det får en stomme av två varv 45 x 170 mm impregnerade reglar (A) och glasfibertunnan byggs in i den övre halvan av ramen.
Golvet består av 28 x 120 mm brunimpregnerade trallbrädor (B) med vindspärr under där bastun ska stå.
Konstruktionen blir baktung. Därför sätts också en extra hjulaxel på ramen.
Ett gammalt chassi från en husvagn är utgångspunkten för hela konstruktionen. Den är helt ren, så att det går att bygga på något nytt.
Badtunnan är av glasfiber för 6 personer. Den är tung, så det krävs en hjälpande hand eller två när den ska lyftas på plats på ramen.
Ramens nedersta del byggs av tryckimpregnerat 45 x 170 mm (A) trä. När ramens fulla längd är på plats lyfts glasfibertunnan tillfälligt på plats, så att den kan byggas in.
Den övre delen av ramen byggs upp av ytterligare ett lager 45 x 170 mm (A). Observera att reglrna inne i ramen här läggs på längden, medan de låg på tvären i det första lagret.
28 x 120 mm trallbrädor (B) läggs som golv på ramen. Under bastudelen läggs en vindspärr under trallbrädorna. Bakerst under ramen sätts på en extra hjulaxel (syns inte på bilden).
02
Badtunnan byggs in
6
Steg
Efter att ramen runt badtunnan har byggts färdig, lyfts glassfibertunnan ut och isoleras. Cellplastskivor sätts på sidorna och PU-skum på undersidan.
När det är gjort, lyfts tunnan på plats igen och isoleras ytterligare med cellplastskivor innan den kläs in med 28 x 120 mm bruna trallbrädor (C).
När tunnan är färdigklädd byggs en bänk runt om, mot det som senare blir bastun. Även här används 28 x 120 mm bruna trallbrädor (D).
Glasfibertunnan lyfts ut ur ramen och isoleras. Här används PU-skum, som sprayas på undersidan, och cellplastskivor som tejpas ihop på sidorna.
Tunnan isoleras ytterligare med cellplastskivor, efter att den har lyfts på plats igen i ramen. Cellplastskivorna bara tejpas ihop. De hålls senare på plats av panelen.
Panelen till tunnan är 28 x 120 mm bruna trallbrädor (C). Där uppe skruvas de fast i falsen på kanten av tunnan och nere i 45 x 70 mm (E) som skruvas på golvet på insidan av panelen (syns inte på bilden).
På sidan av tunnan byggs en bänk. Även här används 28 x 120 mm bruna trallbrädor (D) som sidor och sits, och 45 x 70 mm (E) på golvet på insidan som sidorna skruvas fast i.
Sittytorna på bänken görs av 28 x 120 mm bruna trallbrädor (D). Brädorna skruvas fast ner i sidan och regeln som skruvades fast i förra steget.
03
Bastun och omklädningsrummet byggs
10
Steg
Längst bak på det rullande spaet byggs en vedeldad bastu med ett litet omklädningsrum.
Konstruktionen är riktigt enkel med en oisolerad vägg av 22 x 120 mm ytterpanel (F) på en reglad stomme av 45 x 70 mm (E). Utanpå panelbrädorna sätts 23 x 45 mm läkt (G), så att det ser ut som en traditionell lockläkt.
Snygga, runda fönster av plexiglas på väggarna ger ljusinsläpp och utsikt, medan ett stort takfönster ger utsikt mot stjärnhimlen.
Konstruktionen är så enkel som möjligt med en stomme av 45 x 70 mm (E), med spikläkt på mitten och där uppe samt hörnstolpar. Inte något annat. Därefter kläs stommen med 22 x 120 mm brädor (F).
Runda hål görs för fönster i väggarna. Hålen ritas upp med en hemmagjord passare och sågas ut med en sticksåg med konturblad.
Omklädningsrummet byggs som ett litet utrymme vid sidan av ingången till själva bastun. Enkla, oisolerade brädväggar sparar både vikt och plats på det rullande spaet.
Runda ramar till fönsterna görs av 21 mm plywood (H). De ritas också upp med en hemmagjord passare och sågas ut med en sticksåg med konturblad.
Gliporna mellan brädorna täcks med 23 x 48 mm läkt (G) så att det ser ut som en traditionell lockläkt. Läkten skruvas med så korta skruvar att de inte går igenom brädorna (max 18 + 23 mm).
Läkten måste också anpassas till de runda fönsterna. Det görs genom att cirkeln ritas upp med de färdiga ramarna som mall, innan läkten kapas med ett multiverktyg.
När fönsterna och de runda ramarna är på plats, oljas hela bastubygget med en brun trallolja för att skydda det mot väder och vind.
I det lilla omklädningsrummet byggs en sittbänk av 45 x 120 mm (K). Väggen i rummet får också ett runt fönster, som i bastun men mindre.
Dörren till omklädningsrummet är en så kallad Z-dörr, med 22 x 95 mm brädor (M) fastskruvade på en Z-konstruktion som förstärker dörren. Den diagonala brädan ska alltid gå ner mot det nedre gångjärnet.
Material
- Chassi från husvagn
- Extra hjulaxel till chassit
- 6 st stödben från husvagn
- 45 x 170 mm impregnerat (A) till material i ramen
- 28 x 120 mm bruna trallbrädor: Golv (B) Panel till badtunna (C) Bänken runt tunnan (D) Sidopanel till ram (B)
- 45 x 70 mm till stomme till bastu och ram runt badtunna (E)
- 20 x 120 mm panelbrädor (F) till panel i bastun
- 23 x 45 mm (G) till lockläkt utanpå panelen på bastun
- 21 mm plywood (H) som runda ramar runt fönsterna.
- 48 x 123 mm (K) till bänk i omklädningsrum och lavar i bastu
- 22 x 95 mm (M) till Z-dörr
- 45 x 195 mm (N) till trappa
- 6 mm plexiglas till de runda fönsterna
- Takbeläggning till bastun
- Svart bastuvax
- Brun trallolja
- LED-belysning från Biltema
- Vedeldad bastukamin
- Bastudörr
- Badtunna av glasfiber
- Cellplast, skumskivor och PUskum till isolering av badtunna
- Bladgångjärn till trappan
- Diverse spik, skruv och beslag
Specialverktyg
- Sänksåg med styrskena
- Bordscirkelsåg
- Konturblad till sticksågen
Tidsförbrukning
Det här projektet byggdes under en hel sommar.
Pris
Har du redan ett chassi från t ex en husvagn, kan du räkna med cirka 60.000 kronor för ett liknande projekt.
Svårighetsgrad
Ovanliga material och metoder gör projektet till en utmaning.