Världens minsta bod

Även om din tomt är minimal så behöver du en bod för dina redskap. Snickra då en praktisk bod och häng den på en vägg. Boden rymmer mer än man kan tro.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.000 kronor

Intro

Det är hur lätt som helst att bygga denna redskapsbod. När du har sågat ut skivorna ska delarna skruvas ihop. Börja med ramen som består av sidor och mellanvägg, botten och bakstycken. Därefter monteras hyllplanen och avsluta med att montera dörrar och tak.

Taket är större än boden och ger därför bra skydd. Det kläs med takpapp som spikas och limmas fast. Vi använder plywood och skyddar den med olja och transparent lasyr. Då kan man se den fina ådringen i ytfaneret, men det är ju en smaksak för det går precis lika bra att måla plywoodskivorna. Då skyddas de bättre mot solens strålar.

Instruktion

01
Såga ut delarna 2 Steg

Det är lättast att såga ut delarna med cirkelsåg och sågskena men det går bra även med sticksåg eller fogsvans. Kom ihåg att vända den snyggaste sidan neråt när du sågar, för sågspåret blir finare på baksidan. Såga ut sidor och dörrar så att ådringen går på längden. Det är viktigt om du inte målar efteråt. Om du inte vill såga själv kan du beställa skivorna sågade. Då går det extra snabbt att snickra redskapsboden.

Ett gott råd om du vill såga själv och inte får plats för de 120 cm breda skivorna i bilen: be att få 40 cm på bredden på varje skiva bortsågat. Då blir de 80 eller 82 cm breda och får plats i bilen.

1

Såga av sidorna och mellanväggen A. Sätt ett märke 15 cm från ovankanten och dra ett streck upp till motsatt hörn. Såga sedan av skivan längs strecket när den fina sidan vänds neråt.

2

Såga ett urtag i mellanväggen A både upptill och nertill. Urtaget ska vara 15 mm brett för att passa till bakstycket C. Nertill ska urtaget vara 10 cm långt och upptill 11 cm, för ovansidan sluttar ju utåt.

02
Delarna sätts ihop 8 Steg

Innan du sätter ihiop delarna ska du mäta för placering av hyllorna. Det är lättare att göra nu.

Boden skruvas ihop med 50 mm skruvar och det är en fördel att förborra för dem. Visserligen spricker inte plywood så lätt när du skruvar 5 cm från kanten. Men det är lättare om du har förborrat, för då kan du hålla med ena handen och skruva med den andra. Då kan du ju sticka in skruvarna i hålen innan du sätter ihop delarna.

När du monterar hyllorna är det lättast att använda tvingar att hålla dem med. Det underlättar finjusteringen.

1

Markera för hyllornas underkanter på insidan av den vänstra sidan och mellanväggen 40, 70 resp. 100 cm från bottnen. Lägg skivorna med kanterna ovanpå varandra. Då kan du borra rakt igenom båda på en gång.

2

Sätt ihop de två sidorna A med bottnen B. Förborra i sidorna innan du skruvar ihop delarna. Det är lättast att sätta ihop delarna om du ställer sidorna på högkant på ett arbetsbord och skruvar fast bottnen på bordet.

3

Skruva fast det nedre bakstycket C på sidorna A och bottnen B. Dra i skruvarna cirka 8 cm från varandra.

4

Skruva därefter fast det övre bakstycket C. Dra in bakstycket ett par millimeter från den övre kanten på sidorna A så att taket sluter tätt mot sidorna.

5

Dags att fästa mellanväggen A. Vänd boden så den ligger på bakstyckena. Lägg ev. en hylla D mellan sida och mellanvägg så du kan pressa in mellanväggen mot hyllan och få rätt avstånd.

6

Sätt nu fast hyllorna D, en efter en. Stick in skruvarna i de förborrade hålen och sätt in en hylla så att underkanten sitter i nivå med strecket. Du kan ev. hålla ihop sida och mellanvägg med en tving medan du skruvar.

7

Bakstyckena C ska monteras på mellanväggen A både upptill och nertill, för att ge stadga åt boden.

8

Framstycket E skruvas fast på mellanväggen och sidorna A. Framstycket ska placeras cirka 1 cm under framkanten på sidorna så att takets undersida hamnar i nivå med framstyckets ovansida när det har monterats.

03
Dörrarna 3 Steg

1

Montera gångjärnen. Lägg boden ner och placera dörrarna F där de ska vara. Markera för tre gångjärn kant i kant med dörrarnas framsida. Förborra med 3 mm borr och fäst med 40 mm skruvar i dörren, 15 mm skruvar på sidorna.

2

Gör ev. en dörrhållare som kan hålla dörrarna stängda. Såga ut en bit på 3 x 8 cm och skruva fast den mitt på framstycket E. Runda av hållarens kanter så blir det lättare att vrida den.

3

Fäst handtag på dörrarna. Här använder vi ett par enkla handtag. Välj ett par som du tycker om eller fäst en kloss eller liknande som dörrknopp.

04
Taket 4 Steg

Nu återstår endast taket. Även det gör vi av plywood, men det ska kläs med takpapp. Välj självhäftande papp och fäst den enligt leverantörens anvisningar. Själva har vi köpt remsor som egentligen används till takåsar. Har du annan takpapp hemma kan du använda den.

Tänk bara på att du ska lägga pappen med ordentlig överlappning om du inte kan täcka hela taket med en bit. Det är viktigt att takpappen viks ner runt kanten framtill för att regn och smältvatten ska ledas bort.

1

Fäst takpapp på taket G. Lägg den första biten längst ner. Se till att den sticker ut 5 cm hela vägen runt om. Vänd takskivan och skär vinkelrätt ut från varje hörn så att du kan ta bort en fyrkant. Då blir det lättare att vika in takpappen.

2

Vik takpappen runt kanten och spika fast den på baksidan med pappspikar. Om du har takmassa eller -kitt kan du stryka det på plywooden innan du spikar. Täta gärna kanterna med takkitt.

3

Lägg den översta våden med överlappning så att regn och smältvatten kan rinna undan. Spika fast den på baksidan på samma sätt som den undre våden. Skruva fast taket snett nerifrån med korta skruvar som inte får gå igenom pappen.

4

När du har hittat rätt placering för boden kan du ställa den på ett par lådor, så att du får bägge händerna fria att hålla vid själva monteringen.

Material

15 mm plywood:
• 3 sidor och mellanvägg (A) à 40 x 160 cm
• 1 botten (B), 40 x 80 cm
• 2 bakstycken (C) à 10 x 77 cm
• 3 hyllplan (D) à 38 x 40 cm
• 1 framkant (E), 5 x 80 cm
• 2 dörrar (F) à 40 x 135,5 cm
• 1 tak (G), 55 x 100 cm

Dessutom:
• Skruvar, 3 x 15, 4 x 40 och 4 x 50 mm
• Ev. lite längre eller kraftigare skruvar till upphängning
• Drygt ½ m² självhäftande takpapp
• Pappspikar
• 6 gångjärn med skruvar
• 2 dörrhandtag
• Grundningsolja och utelasyr/färg

Tidsförbrukning

1 arbetsdag.

Pris

Cirka 1000 kr för hela boden.

Svårighetsgrad

Det är lätt att bygga denna lilla redskapsbod.

Ritning

Så här byggs världens minsta bod

Boden tar ingen plats på marken eftersom den ska hängas på en vägg. Men den rymmer en hel del.

Så här byggs världens minsta bod

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Förråd