Kolla ditt hus efter stormen

Även om du tror att ditt hus har klarat sig oskadat efter stormen finns det all anledning att kontrollera huset efteråt.

Växthus täcks ofta av din försäkring om de står på en gjuten grund.

När stormen har lagt sig och vinden inte längre sliter i tak och utbyggnader finns det all anledning att gå igenom huset och söka efter eventuella skador som stormen kan ha orsakat.

Du bör ta reda på om är berättigad ersättning från ditt försäkringsbolag om ditt hus har blivit stormskadat.

Vanliga försäkringar täcker ofta stormskador

I så fall är det viktigt att veta om du överhuvudtaget är berättigad ersättning. Först och främst måste du ta reda på om din vanliga hemförsäkring täcker skada på hus och ägodelar. Om du är osäker på om ditt försäkringsbolag täcker en viss skada är det säkrast att ringa bolaget och fråga.

Har det överhuvudtaget varit storm?

Dessutom ska det handla om en verklig storm för att du ska kunna få stormersättning. Försäkringsbolagen täcker i allmänhet bara skador som inträffat under minst 21 sekundmeter.

SMHI Försäkringsväder kan du snabbt och lätt hämta relevant hjälp och information för att ta reda på om du är berättigad ersättning.

Du bör ta bilder av ditt hus och utsatta områden innan stormen bryter ut, så att du lätt kan dokumentera om det har skett skador i samband med stormen.

En liten skada kan snabbt växa sig stor

Ett annat bra skäl att gå igenom ditt hus efter en storm är att kontrollera om det uppstått mindre skador. Om de inte åtgärdas snarast möjligt kan de snabbt växa sig mycket större när nästa storm drabbar ditt område.

De mest utsatta delarna

Du bör vara speciellt uppmärksam när du kontrollerar skorsten, tak, hängrännor och stuprör, eftersom det ofta är där de flesta skador uppkommer. Kontrollera om takpannor slitits loss och om skorsten, hängrännor och stuprör sitter som de ska.

Utöver det är det en god idé att kontrollera sin parabolantenn om man har en sådan monterad på huset, samt att kontrollera om uterummet, som ofta har stora glaspartier, har tagit skada i samband med stormar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Byggnader