Gott om plats för alla redskap

Christoffers fru ville ha mera plats för sina trädgårdsredskap, och själv drömde han om att kunna inreda den gamla boden till verkstad. Han lyckades uppfylla båda önskemålen när han byggde en bod vägg i vägg med den gamla. Arbetet tog endast en vecka.

Man kan aldrig få för mycket plats, men så snart man får ett par extra kvadratmeter att tillgå, lyckas man på något förunderligt sätt fylla upp även dessa.

Så var det i alla fall hos Christoffer la Cour. Redskapsboden som en gång i tiden hade plats för alla redskap och utemöbler blev för liten. En av anledningarna var säkert att Christoffers gör det själv-ambitioner växte i takt med antalet verktyg.

Han drömde om en rymlig och naturligtvis isolerad bod, där han kunde ha sin verkstad. Hans fru däremot ville ha en bod, där trädgårdsredskapen kunde vara - och där hon kunde hitta dem utan att flytta brädor, spånskivor och verktyg. Genom att förlänga den befintliga boden fick man plats för allt. Redskapen fick sin egen bod, medan den gamla delen gjordes klar för isolering så den kunde förvandlas till hobbyverkstad, där det ska vara plats för verktyg och material.

LÄS OCKSÅ: Så organiserar du din verkstad

Den nya boden byggdes på en sockel av funda-block, som sattes i en bädd av grus och cement. Genom att vända blocken kunde Christoffer bulta fast syllen i de ihåliga blocken. Efteråt fyllde han på mera grus och avslutade med sättgrus, som blev underlag för de stenplattor som utgör golv i den nya redskapsboden.

Regelstommen uppfördes av 75 x 75 mm stolpar, 45 x 95 mm reglar och kläddes med brädor.

12 frågor till christoffer

Var du tvungen att köpa nya verktyg till renoveringen?
Ja, jag skaffade en kap- och geringssåg, och det var rena nöjet att arbeta med den då jag skulle kapa alla brädor. Jag köpte också en 10 mm betongborr, så jag kunde borra i fundablocken.

Vad var jobbigast eller svårast?
Helt givet att gräva ut och att bära undan jorden. För att inte tala om att bära 2 kubikmeter grus i spannar eftersom jag inte kunde komma in med en skottkärra.

Vad är du mest stolt över?
Att jag lyckades bygga klart på en vecka. Jag hade annars räknat med att det skulle ta mig 14 dagar.

Vilken är den bästa detaljen?
Dörren. Den var riktigt skoj att snickra. Jag fick idén av en kollega som hade gjort en sådan dörr.

Hur lång tid tog det?
Utgrävning och påfyllning av grus klarade jag av på en lång sommardag. Det tog tre dagar att resa stommen, samtidigt som min fru målade alla fasadbrädor ett par gånger. Tak, fasad och dörr kom på plats på tre dagar, så det tog totalt en vecka.

Fick du hjälp av någon?
Ja, min fru hjälpte till genom att måla medan jag snickrade. Hennes insats med penseln betydde att jag sparade en hel dags arbete.

Vad tycker din fru?
Hon blev förstås glad, men det var ju också hon som ville ha mera plats för redskapen.

Blev det dyrare eller billigare än vad du hade räknat med?
Bygget kom att kosta exakt det jag hade räknat med. Jag hade ju kollat priser på Internet innan jag beställde hem material. Jag fick endast en halv fasadbräda och fyra stenplattor över.

Skulle du göra något annorlunda, om du fick det?
Försöka få måtten att passa lite bättre, så att jag hade sluppit kapa stenplattorna med vinkelslip. När det gäller bredden var jag bunden av den gamla boden, men jag kunde ha anpassat längden.

Har du ett gott råd till andra som vill göra något liknande?
Lägg stengolvet först så står stegen stadigt medan du lägger tak. Jag la taket först för jag ville vara säker på att arbeta utan att det regnade på mig.

Hur duktig är du, om nybörjaren får 1 och gör det själv-experten får 10?
Jag anser att jag får en sjua.

Vad blir ditt nästa projekt?
Att isolera den gamla boden, så att jag kan inreda den till min egen lilla snickarbod.

Stommen består av virke i två dimensioner

Christoffer valde en ganska enkel lösning när det gäller stommen. Den består av stolpar, reglar och sparrar. Det förenklade byggandet och gjorde hela projektet billigare. Han kunde t.ex. använda bortsågade bitar där det saknades korta reglar.

En enkel dörr

Dörren har en mycket enkel konstruktion med en ram och två dörrblad.

I stället för att snickra en dörr med snedsträvor valde Christoffer att lägga en lös ram av 25 x 95 mm brädor på en spårad 19 mm tjock plywoodskiva. Sedan la en likadan skiva ovanpå och skruvade ihop delarna. Det gav en mycket stark och styv dörr, som till sist försågs med gångjärn. Konstruktionen kan användas även till en isolerad dörr. Isoleringen läggs mellan fälten i ramen och man bestämmer själv hur tjock dörren ska vara.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Förråd