Exakta mått med snöre

Ett murarsnöre kan vara till hjälp i många fall: både stenar, socklar, hängrännor, marksten och mycket annat blir precis som du vill ha det - snörrakt.

Murarsnöre

Ett enkelt snöre kan vara till stor hjälp för att se till att dina projekt blir fullkomligt raka.

Det enda du ska tänka på när du spänner upp snöret som du ska rätta ditt bygge efter, är att dina stolpar, stenar eller vad du nu ska räta upp, inte rör vid själva snöret. Då är risken nämligen att de flyttar snöret lite, så att resultatet inte blir helt rakt.

Lösningen, som vi presenterar här, är att ha ett fast avstånd till snöret.

Använd ett murarsnöre. Det syns bra, eftersom det har en väldigt tydlig färg. Och så går det inte upp lika lätt som t ex ett nylonsnöre kan göra.

På rak linje

Med ett snöre mellan de två yttersta stolparna eller två sockelhörn kan du sätta de mellanliggande snörrakt. Sätt en distansbricka eller något annat i kläm under snöret, så att det går fritt från stolpen. Då flyttar stolparna inte snöret.

Använd metoden till t ex:

  • Staketstolpar
  • Lecablock
  • Takstolar

En mellanliggande stolpe ska ha en distansbrickas avstånd till snöret. På så sätt undviker du att stolparna knuffar till snöret och skapar en linje som inte är rak.

I rätt höjd

Ett snöre uppspänt mellan stolpar kan, med hjälp av ett laservattenpass, hålla en linje som du t ex kan följa höjden på en sockel med. Sänker du snöret i den ena änden, kan samma metod användas till en beläggning med fall.

Använd metoden till t ex:

  • Beläggning
  • Under gjutning

Snöret är uppspänt mellan två stolpar. Med ett laservattenpass har vi sett till att det sitter vågrätt.

Nu kan snöret användas till att rätta in beläggningsstenarna genom att mäta lika många centimeter ner från snöret.

Med rätt fall

Hängrännan ska naturligtvis luta mot stupröret. Här hjälper snöret till, när det fästs i den första (och högst placerade) rännkroken.

I den andra änden, på den nedersta rännkroken, binder vi fast snöret på samma ställe som vi gjorde på den första rännkroken.

Eftersom den sista rännkroken sitter lägre än den första, så lutar snöret och vi kan vi sätta övriga rännkrokar efter det.

Använd metoden till t ex:

  • Tak med lutning
  • Markrännor

Den första rännkroken sätts så högt som möjligt på takfotsbrädan. Vi binder fast ett snöre i kroken.

Snöret har bundits på samma ställe på den sista (och lägst placerade) rännkroken. Nu kan alla mellanliggande krokar sättas upp längs snöret.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Byggnader