Välj rätt sten till din beläggning

Du kan välja bland stenar och plattor i alla möjliga storlekar och färger till din terrass och trädgårdsgång. De kan vara av betong, tegel, granit, eller du vill kanske lägga brända, glaserade klinker som limmas fast på betong. Få en överblick här.

Man skulle kunna tro att det är förbjudet, men det är tillåtet att lägga annat än formgjutna, grå betongstenar i standardmått på svenska uteplatser och terrasser. Du får gärna välja röda, gula, blå eller bruna betongstenar. Du får välja sten- eller betongplattor med större dimensioner, och du får bli förtjust i stenar av granit. Ja – du får till och med blanda olika slags stenar på infart, terrass och uteplats.

Det gäller att undersöka utbudet noga, och det kan också vara både intressant och lärorikt – inte minst när du hör priset per kvadratmeter. För det finns så mycket annat att tänka på än bara form och färg på stenarna.

Snåla inte med underlaget

Även om det kan vara dyrt att lägga en stenterrass, så är det en sak du inte får snåla på: underlaget. För även med en exklusiv beläggning kan terrassen se förfärlig ut om underlaget inte är det rätta. För att inte tala om vilket jobb du får med att hela tiden rätta till terrassen.

Med rätt underlag kan du senare lägga en ny beläggning när du tagit bort den gamla. Och har du väl offrat tid och pengar på ett stabilt underlag, så har det väl ingen betydelse om beläggningen kostar 10 kr mer eller mindre per m2?

Vilka krav har du?

Du måste redan från början göra en lista med krav eller önskemål, t.ex.:

• Ska terrassen vara halksäker?
• Ska den tåla bilkörning?
• Ska du kunna åka rullskridskor på den?
• Ska det stå utemöbler på den?
• Ska det vara lätt att lägga terrassen?
• Ska den hålla i många år?
• Ska den vara skyddad mot angrepp av myror och ogräs?

Du tycker säkert hållbarheten är viktig, men erfarenheten säger att många terrasser läggs om efter 10-15 år. Därför är det viktigast att underlaget är perfekt.

Skapa samspel med huset

När du har löst frågor om ekonomin och är klar över dina krav, är det dags att tänka på utseendet. Det viktigaste är att försöka skapa ett samspel mellan huset och terrassen eller i varje fall få en harmoni mellan terrass och hus. Det passar t.ex. bäst med en fyrkantig terrass i stram stil till en funkisvilla.

Vill du lägga terrass vid torpet kan du tillåta dig att experimentera mera med olika stenar, t.ex. smågatsten.

Till charmiga stugor i skärgårdsmiljö passar det förstås bäst med terrasser av natursten, för där kan det se underligt ut med stenplattor av formpressad betong i rött, gult eller brunt.

Man får gärna blanda

Vilket slags sten är då bäst? Betong, tegel, granit eller klinker? Rätt svar: alla slags stenar är bäst - på var sitt sätt. Om du lägger en terrass med t.ex. fyrkantiga betongstenar i rött, så kan den se enformig ut. Ja, helt enkelt tråkig. Om du däremot blandar in andra stenar, t.ex. granit eller betongplattor i andra storlekar, får terrassen mera liv. Ett band av mindre (eller större) stenar mellan varannan eller var tredje stenrad kan göra susen.

Terrassen vid torpet kan fräschas upp, om du blandar små och stora stenar av granit och gnejs - precis som man gjorde förr. Men där kaffebordet ska stå bör du lägga stenar med platt ovansida för att inte bord och stolar ska vicka.

Blanda gärna stenar i olika färger, för det kan bli mycket effektfullt. Se bara på fotot till vänster hur fint det blir med betongstenar i tre-fyra olika kulörer.

Perfekt underlag under stenarna

Det lönar sig att vara grundlig, när du etablerar ett underlag för din nya stenterrass. Då kommer stenarna att ligga stadigt i många år och terrassen blir lättskött.

Du investerar i framtiden när du bygger upp underlaget för din nya stenterrass. Det är i och för sig ingen som ser hur noggrann du är när du lägger grus, vibrerar och väger av. Det ser man först efter några år - i varje fall om du har fuskat. Det lönar sig nämligen att vara noggrann, får då kommer terrassen att förbli stadig, plan och vågrät. Det blir också lättare att underhålla terrassen om fogarna är täta, för då tränger det inte upp ogräs mellan stenarna. Här följer en kort beskrivning om underlaget.

Terrass med granitsten

Marksten, granitsten och liknande - med varierande tjocklek och form

Sättgrus, 10 cm

Väggrus, minst 12 cm

Förstärkningsgrus eller bärlagergrus med blandade stenar och grus, 15 cm

Råjord

Terrass med plattor

Stenar och plattor av betong, tegel eller granit som har samma tjocklek

Sättgrus, 2-4 cm

Väggrus, minst 12 cm

Förstärkningsgrus eller bärlagergrus, minst 15 cm

Råjord

Gjuten terrass

Klinker lagd i frostsäker fix

Betong, armerad med nät

Sockel, upp till 120 cm djup - ska hindra vatten från att tränga in och frysa så att betongplattan lyfts

Kapillärbrytande skikt, singel, ner till frostfritt djup - upp till 120 cm

Råjord

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Beläggning