Massor av plats vid handfatet

Drömmen är att få en stor bänk vid handfatet med bra förvaringsutrymmen. Det sätts upp djupa skåp i hela bredden. Det ger massor av plats både på bänken och i skåpen under handfatet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar.
Pris
6.000 kronor

Intro

I den här gör-det-själv-beskrivningen visar vi hur du själv kan bygga en bänk till ditt handfat. Det är viktigt att du är noggrann när du bygger bänksockeln, eftersom den avgör om du får ett bra resultat.

Vi visar dig också hur:

 • du sågar ut för och monterar vasken.
 • du sätter spegel över vasken.
 • du gör hyllor för extra avställningsytor.
 • du ger sockeln den perfekta finishen.

Instruktion

01
Sockel 4 Steg

Bänken till handfatet byggs upp med skåpsmoduler som egentligen är gjorda för ett kök. De är 60 cm höga och 60 cm djupa. Höjden passar perfekt då handfatet ska placeras ovanpå bänkskivan. Djupet gör att skåpen kan nå ut och täcka avloppet, så att rören under handfatet inte måste dras om, då det är det gamla avloppet till badkaret som återanvänds.

Skåpet ska fylla hela nischens bredd på 150 cm. Det ger plats till en 60 cm och en 80 cm skåpsmodul. De placeras på en sockel byggd av plywood som är 18 cm hög, vilket innebär att bänkens totala höjd blir ca. 80 cm.

1

Såga ut sockeldelarna av 15 mm plywood. Sockeln ska vara 18 cm hög. Den främre och bakre delen av sockeln placeras så att de ligger vågrätt i förhållande till varandra. Kontrollera med vattenpass.

2

Såga till fyra tvärstag. De placeras mellan den främre och bakre brädan. Rita upp exakt var de ska sågas, så att de hamnar i överkant med de längsgående ramdelarna.

3

Skruva fast tvärstagen mellan främre och bakre brädan med vinkelbeslag och 4 x 20 mm skruv. Det placeras ett tvärstag i varje sida och två i mitten. Sockeln skruvas fast i väggen med 5 x 80 mm skruv.

4

Sätt ihop avloppsröret och sätt det på plats i sockeln innan du sätter upp skåpen. Tänk över var i skåpen rören placeras för att få så mycket skåpsutrymme som möjligt.

02
Skåp och handfat 9 Steg

Skåpen som ska placeras ovanpå sockeln är egentligen köksskåp som är 60 cm djupa. Badrumsskåp är oftast bara 50 cm djupa, men här passar det bättre med djupa skåp. De sträcker sig nämligen ut över det gamla avloppet från badkaret, som ska återanvändas som avlopp till det nya handfatet. De djupare skåpen ger samtidigt mer plats för handdukar, toalettpapper o.s.v.

Det ska sättas upp två skåpsmoduler och monteras en bänkskiva, där det ska sågas hål för blandarens rör. Det ska även sågas hål i skåpens bakstycken, så att du kan komma åt vattenrören.

1

Sätt skåpen på plats på sockeln, och spänn fast dem med tvingar medan du skruvar fast det ena skåpet i sockeln genom skåpsbotten. Skruvarna är 4 x 40 mm.

2

Gör ett urtag i bakstycket, så att rören till blandaren kan dras, och så att du kommer åt de dolda rören i väggen. Borra ett mindre hål som sticksågens blad kommer igenom, och såga ut. Montera skivan bak på skåpet.

3

Skruva fast lister i bägge sidor, så att det blir helt tätt mellan skåp och vägg. De tätande, vitmålade listerna, görs fast med 4 x 40 mm skruvar i skåpssidorna.

4

Såga till bänkskivan och skruva fast den. Den ska gå från vägg till vägg i nischen och läggas ovanpå skåpen. Den görs fast med 4 x 20 mm skruvar genom metallisterna överst på skåpen.

5

Handfatet placeras på bänken. Ta först reda på vilken placering som passar bäst. Här är skåpen inte lika stora, så det är snyggast att sätta handfatet så att det hamnar rakt ovanför dörren till det breda skåpet.

6

Mät upp och såga ut i bänkskivan för blandarens rör med en sticksåg. Borra först ett hål som sågbladet kan komma igenom, och såga sedan efter strecken. Ska du rita på mörkt trä är det bra att använda vit penna.

7

Sätt handfatet över hålet, och rita upp dess placering på bänkskivan. Ta bort handfatet igen och montera kranen. Lägg nu en silikonfog längs markeringen innan du till slut sätter handfatet på plats.

8

Skruva fast slangarna från kranen i de två vattenrören under bänken. Koppla rätt med varm- och kallvatten. Det ska borras hål i botten av skåpet så att avloppsslangen mellan handfat och avlopp kan monteras.

9

Det ska monteras tre lådor i det ena skåpet och sättas dörrar på dubbelskåpet under bänken. Avloppet placeras i skåpets ena hörn, så att platsen kan utnyttjas optimalt.

03
Spegel och finish 6 Steg

Över handfatet ska en spegel monteras i hela bänkens bredd. Spegeln ska vara utformad för att kunna passa in under ett snedtak. När du mäter upp för spegeln är det en god idé att göra en mall, t.ex. av kraftig aluminuimfolie, som du överför till en masonitskiva. Då kan du lätt kontrollera och se till att den passar perfekt under snedtaket, och glasmästaren får en exakt mall att skära till spegeln efter.

Spegeln limmas fast i väggen med montagelim. Ovanför spegeln sätts en hylla med spotlights, så att du får bra belysning över bänken.

1

Mät upp för spegeln ovanför bänken. För att få spegeln att passa perfekt under snedtaket görs en mall av aluminiumfolie. Det är enkelt att forma, så att du får en mall med samma vinkel som snedtaket.

2

Såga till en masonitskiva efter mallen, och kontrollera hur den passar. Justera om nödvändigt. När skivan passar perfekt ger du den till glasmästaren, som skär ut en 4 mm tjock spegel.

3

Spegeln limmas upp på väggen med mon-tagelim som appliceras i remsor med fogpi-stol. Här ska spegeln sitta ovanför en hylla. Den sätts på plats med ett försiktigt tryck in mot väggen, så att den fäster i limmet.

4

Hyllan ovanför spegeln sågas till med ett vinklat snitt in mot snedtaket. Såga hål för två spotlights med en hålsåg. I hyllans bakkant monteras tre 10 mm pluggar, 10 cm långa, varav 5 cm ska sitta i väggen.

5

Borra hål i väggen för pluggarna med 10 mm borr. Fyll i montagelim. Placera pluggarna i hålen och banka hyllan på plats. Montera spotlightsen i hyllan, och koppla dem till transformatorn och lamputtaget.

6

Sockeln kläs in med svart kakel. Skär till plattorna och stryk på kakelfix med en tandspackel. Pressa plattorna på plats på sockeln. Avsluta med att foga.

Material

 • Plywoodskiva, 15 mm
 • Skåp från Ikea, 60 cm höga
 • Bänkskiva
 • Handfat
 • Spegel
 • Spotlights
 • Hyllor och lister
 • Vinkelbeslag
 • Skruvar
 • Silikonfogmassa
 • Kakel-fix
 • Fogmassa
 • Pluggar

Tidsförbrukning

Ca. 2 dagar.

Pris

Ca. 6.000 kr.

Svårighetsgrad

Var noggrann med sockeln, så att du får en helt plan grund att sätta skåpen på.

Ritning

Så är bänken till handfatet byggd

Bänken till handfatet består av två skåpsmoduler från Ikea, som placeras på en sockel byggd av plywood. Ovanpå skåpen läggs en bänkskiva med ett mindre handfat. Det ger massor av bänkyta.

Så är bänken till handfatet byggd

Video

Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Rent snitt med sticksågen

Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Tvättställ