Intro
Instruktion
01
Förberedelser
2
Steg
Det första du ska göra är att kontrollera att det går att stänga av vattnet i badrummet. Om du inte hittar någon stoppventil bör du be en rörmokare att installera sådana på både varmvatten- och kallvattenrören. Därefter bör du täcka golvet för att inte skada det.
Eftersom badrum sällan är stora bör du placera såg och arbetsbockar på balkongen, i garaget eller i verkstan där det finns plats att såga och bearbeta byggskivorna. Tänk också på att det dammar när skivorna kapas.
Ta bort det gamla tvättstället. När du har stängt av vattnet och skruvat bort kranen eller kranarna från tvättstället, lossar du avloppsrören. Skruva sedan loss tvättstället från beslagen och sätt det någonstans där det inte är i vägen.
02
Provmontering
5
Steg
Vi börjar inte med att limma - inte förrän vi har gjort en provmontering, och till den räcker det med skruvar. Inte nog med att delarna ska passa med varandra. De ska också anpassas efter det sluttande golvet och mot en vägg som kanske inte är plan. Därför är det dumt att limma från början.
När du sågar ut varje del ur de stora byggsivorna, bör du göra dem lite för stora. Då blir det lätt att senare finjustera dem. Det kan vara klokt att såga ut alla delar på en gång, men det kräver en noggrann arbetsritning.
Vi börjar med ett par lister (A) på väggarna. Markera en lodlinje på väggen, mät noga och limma fast listerna på väggen. De ska också fästas med ett par skruvar. Tänk på att använda pluggar i tegel- och betongväggar.
Markera på golvet för placering av sidorna (B). Överför golvets form och lutning till varje sida genom att dra en penna på t.ex. tumstocken längs sidorna.
Sockeln (C) ska ska också formas efter golvet. Det är garanterat inte vågrätt utan sluttar lite mot närmaste brunn. Därför ska alla delar finsågas eller skäras så att de sluter tätt mot golvet.
Lägg bänkskivan (D) löst på sidorna (B). Justera sidorna så att bänkskivan hamnar vågrätt. Fäst därefter skivan på sidorna och skruva fast sidorna på vägglisterna (A).
03
Dags för montering
7
Steg
Efter vår provmontering vet vi att alla delar passar ihop och att underredet hamnar både vågrätt och lodrätt. Därför plockar vi isär delarna kortvarigt, för de ska nu limmas och skruvas fast.
När du väl har strukit lim på en byggskiva så kan du inte ångra dig. Då ska delarna passa ihop, för när limmet hugg-ger så kan du inte justera någon av skivorna. Orsaken till att vi ändå använder skruvar är att de fixerar delarna medan limmet torkar.
Det nedre hyllplanet (G) läggs löst på sockeln (C). När hyllplanet ligger på plats är det så starkt att ett barn kan stå på det utan att det händer något. Sidorna (B) limmas och skruvas fast på listerna (A).
De två bakstyckena (F) skjuts in på plats. Lägg märke till att hyllplanet (H) först har skjutits in mellan bakstyckena. Sätt magnetlås på vägglisterna (A) och bakstyckena (F), så att bakstyckena kan tas bort om det blir nödvändigt.
Pressa ut en tjock sträng lim på ovansidan av sidorna och lägg bänkskivan (D) på plats. Lägg inte på för mycket lim, för då måste du ta bort det som pressas ut.
Nu har badrumsmöbeln limmats ihop. Lägg märke till den lodräta väggskivan (E), som döljer alla hål i väggen. Nu är det dags att blanda tunnputsbruk (se anvisningar på förpackningen).
Lägg på rejält med puts på alla kanter så att hörnlisterna har något att fästa i. Börja med det mittersta hyllplanet, så får du en uppfattning om hur det är att arbeta med bruket.
Pressa ner hörnlisterna i putsbruket när du har klippt dem i rätt längd. Du behöver inte skruva fast dem - de limmas helt enkelt fast i bruket. Var noga när du klipper listerna så att de inte överlappar varandra.
04
Finputsa och foga
5
Steg
I dag är det söndag och dagen ska ägnas åt att finputsa ytterligare en gång. Och det är bland annat för att dölja hörnlisterna och för att dölja ev. ojämnheter i gårdagens puts. Det är inte nödvändigt att putsa alla ytor ytterligare en gång, för om du tycker att t.ex. sidorna är snygga, så behöver du inte putsa dem igen.
Eftersom bruket är genomfärgat så uppstår det inga nyansskillnader om du putsar endast fläckvis. Men samtliga kanter ska ha en omgång.
Nu lägger vi på ytterligare puts där det är nödvändigt, dvs. på alla kanter och hörn. Bruket är lätt att arbeta med och det blir slätt när du drar ut det med stålputsbrädan. Finputsa efter ett par timmar med skumputsbräda.
De finputsade bakstyckena (F) sätts på plats och hålls fast med små magnetlås på baksidan. Renskär kanterna om det blir svårt att skjuta in bakstyckena mellan sidorna.
Sätt tvättstället på plats och gör ett par fina märken med blyertspenna, där det ska stå. Ta bort det och lägg en sträng våtrumssilikon cirka 1 cm innanför märkena. Sätt tvättstället på plats igen.
Nu kan du lägga en yttre fog runt tvättstället. Använd en våtrumssilikon som tål miljön i badrummet utan att det bildas svartmögel på den.
05
Avslutningen
3
Steg
Du kan kanske återanvända den gamla spegeln, men det gick inte riktigt här. Vi körde därför till närmaste byggvaruhus och hittade en spegel som passade. Och den rundan tog vi medan bruket i den första putsningen torkade. Tvättstället hade vi redan köpt.
Kranen valde vi att behålla. Man behöver ju inte slösa med pengarna, särskilt inte när kranen som här är både snygg och passar i stil till tvättstället. Inte nog med det - vi kunde använda de gamla kopplingarna, fast vi offrade ett par kronor på nya packningar.
Spegeln limmas fast på kakelväggen, men först när du har tvättat väggen och torkat den. Limmet ska vara ett speciallim för speglar.
Spegeln ska stöttas medan limmet torkar. Du får inte trycka för hårt när spegeln sätts på plats och du får absolut inte vrida den i limmet. Då bildas det spänningar som får spegeln att spricka. Fixera spegeln med kraftig tejp.
Material
50 mm Wedi byggskiva:
• 4 vägglister (A) à 7 x 80 cm
• 2 sidor (B) à 35 x 80 cm
• 2 socklar (C) à 5 x 25 cm
• 1 bänkskiva (D), 35 x 50 cm
• 1 väggskiva (E), 30 x 50 cm
• 1 hyllplan (G), 40 x 35 cm
• 1 hyllplan (H), 40 x 35 cm
20 mm Wedi byggskiva:
• 2 bakstycken (F) à 40 x 35 cm
Dessutom
• Alfix vitt tunnputsbruk 710
• Alfix hörnlister
• Tvättställ, spegel, silikon, skruvar, lim och magnetlås
Specialverktyg
• Putsbräda, stålputsbräda
• Omrörare och borrmaskin
Tidsförbrukning
Klart på en helg
Pris
Det borde vara möjligt att bygga för cirka 1200 kr, och du kan ev. spara lite pengar på att enbart använda 50 mm tjocka byggskivor
Svårighetsgrad
Byggskivorna är lättare att bearbeta än lättbetong. De väger nästan inget och kan lätt formas med såg.
Ritning
Så här byggs bordet upp
Innan du köper material och sågar ut delar ska du ha mätt upp platsen där bordet ska placeras, och du bör ha gjort en arbetsritning. För det är först när du har bestämt hur underredet ska utformas som du kan ta fram verktygen.
Bakstyckena skjuts in när hyllplanen har monterats.
De två sidorna har limmats och skruvats fast på lister på väggen och socklar på golvet.
