Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Våtrumskiva som bordsben

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Ett både enkelt, snabbt och säker sätt att bygga ben till bänkskivan i badrummet är att använda våtrumsskivor. Sluthöjden på bänken ska vara 90 cm och det måttet avsätts på väggen. Från det dras tjockleken på bänkskivan som ska läggas på benen, vilket ger en benhöjd på 77,5 cm.

Från den punkten dras ett vågrätt streck längs hela väggen med hjälp av ett vattenpass.Vi monterar tre ben och med vattenpassets hjälp markerar snickaren på väggen var det första benet ska placeras.

Nästa ben sätts i mitten och så vidare.Innan du sågar till skivorna bör du kontrollera att golvet är helt plant. Här är allt okej, så nu sågas den första skivan till. Skär några snitt med en hobbykniv för att få ett spår att såga i.

Sedan kan du använda en vanlig fogsvans för att genomsåga skivan.Här använder vi 80 mm vattenfasta Wedi-skivor, som är godkända för användning i våtrum. De andra två benen sågas till på samma sätt och placeras ut längs väggen.

Skivorna kan inte stå för sig själva, men det finns särskilda fästbeslag som man skruvar fast i väggen. De ska sitta ett beslag uppe och ett nere. Nu kan skivan läggas an mot beslagen och med en timmermansvinkel kontrollerar vi att skivan står vinkelrätt mot väggen.

Dra ett streck längs skivan så att du ser var du ska lägga en sträng med fäst- och tätningsmassa. Plattan sätts på plats i massan uppifrån och trycks sedan in mot beslagen på väggen. Det är en god idé att dubbelkolla så att skivan sitter i rät vinkel mot väggen.

De två andra skivorna görs fast och limmas på samma sätt. Hantverkaren lägger en sträng fästmassa ovanpå varje ben, samt även en sträng längs väggen.

Här ska vi nämligen lägga en bänkskiva med inbyggt handfat, även det tillverkat av Wedi-skivor.

Bänkskivan pressas ner ordentligt i fästmassan och sen är det bara att låta den torka.Med hjälp av de här våtrumsskivorna kan du snabbt och enkelt bygga en stabil bänk.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Våtrumskiva som bordsben
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka