Stadig bänk i duschhörnan

Det är lätt att arbeta med EPS-skivor för våtrum. Se här hur du skapar en sittplats i duschhörnan.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
6 timmar
Pris
500 kronor

Visst ser det lyxigt ut med en liten sittplats i duschen?

Intro

Det är faktiskt mycket smart att ha en sittplats i sin duschhörna. Det upptäcker du genast när du väl har en, för då blir det lättare att tvätta fötterna och skrubba dem rena.

I stället för att sätta in en liten pall eller stol, som mestadels står i vägen, kan du skapa en fast sittplats på en av väggarna eller i vinkeln mellan två väggar - och det är det vi visar. Det material vi använder är hårda EPS-skivor klädda med glasfiberväv, tunt bruk och tätskikt.

De är vattentäta, kan inte suga till sig fukt och perfekta som underlag för kakel. Det är lätt att såga i skivorna och med specialbeslag är det ingen konst att få en vågrät skiva att sitta fast och tåla tyngden av en vuxen person.

Följ våra anvisningar så klarar du av jobbet på en dag. Mycket nöje!

Instruktion

01
Mär upp och finjustera 8 Steg

En viktig sak när du tillverkar en fast sittplats är att räkna ut vilken sitthöjd bänken ska ha. Det kan vara ett problem om det är stor skillnad i längd mellan medlemmarna i familjen, men om du utgår från en köksstol så har du ett bra utgångsmått.

Vi valde att placera bänken så att det är 46 cm från färdig ovankant till golvet.

1

Börja med att bestämma sittdjup och -höjd. Här placeras bänken i ett hörn och därför behövs lite extra sittdjup efter man annars stöter axlarna i väggarna.

2

Markera sågvinklarna på skivan så att den passar till utrymmet. Förläng strecken med en linjal. Det går bra att rita med blyertspenna på byggskivan.

3

Såga till skivan med en gammal fogsvans som du ändå skulle slänga. Faktiskt sågar en sliten såg bättre i EPS än vad en ny såg gör. Tänk på att sågtänderna slits.

4

Kontrollera att skivan passar i storlek. Du tvingas ev. justera vinkeln om du har utgått från att väggarna bildar ett 90-gradigt hörn.

5

Sätt ett streck på skivan längs väggen om den inte sluter tätt mot väggen och såga ut den. Se till att såga lodrätt för kortänden ska limmas fast mot väggen.

6

Markera sitthöjden på väggen med ett blyertsstreck (som lätt kan tas bort). Ta hänsyn till skivans och kakelplattornas tjocklek.

7

Markera sitthöjden på båda väggarna. Använd vattenpass och låt bänken få en liten lutning ut från hörnet så att vatten kan rinna bort.

8

Bänken ska vila på ett par beslag så att den får bra stöd. Använd två längs kanten och ett inne i hörnet. Placera dem så att de inte syns. Markera för fixeringsbeslagen på väggen.

02
Montering av bänken 6 Steg

Bänken vilar på tre specialbeslag (här är det Wedi fixeringsbeslag 90°), som limmas fast i borrade hål och frästa spår i väggarna. Innan du limmar fast bänken på beslagen måste du göra en provmontering.

1

Fräs ett spår i väggen för vingen på beslaget. Det går bra med vinkelslip och diamantkapskiva. Borra sedan hål för piggarna på vinkeln. Pressa beslaget på plats så att det sitter stadigt.

2

Nu är det dags för provmontering av bänken och förhoppningsvis passar den i storlek. Knacka ner skivbiten. Ta bort den när du är nöjd.

3

Fyll igen alla hål och spår med tätmassa. Vi använder ett lim som också är tätmassa. Lägg en sträng på väggen där beslagen ska tryckas fast.

4

Tryck fast fixeringsbeslagen och se till att de ligger an mot väggen. Du kan ev. fixera dem med tejp medan limmet härdar.

5

Nu ska du lägga en limsträng på väggen och ovanför beslagen. Snåla inte utan lägg på så att hela sidan på skivan kommer i kontakt med limmet. Lägg dit skivan.

6

Kolla att skivan har lite fall framåt när du har lagt den på plats. Det räcker med en lutning på ett par millimeter för att vatten ska rinna bort.

03
Klä bänken med kakel 3 Steg

Det är tämligen enkelt att klä bänken med kakel - när du har mätt och sågat till kakelbitarna. Plattorna sätts fast i vanligt kakelfix för våtrum och du ska sträva efter att använda samma kakel och samma fogmassa som på väggarna. Mellan väggarna och plattorna ska det vara en fogbredd och denna fog fylls sedan med sanitetsfogmassa. Det är inte nödvändigt att kakla undersidan av bänken men du får gärna göra det.

1

Nu ska kakelfixet dras ut. Börja med att stryka byggskivan med en primer så att ytskiktet inte suger ut fukt ur fixet. Dra ut det med en tandspackel, 6-8 mm.

2

Fäst kakelplattorna. Börja med den stora biten på mitten och komplettera med mindre bitar ut mot sidorna. Gör gärna en skiss först så att du vet vad som ser snyggast ut.

3

Nu kan du sätta kakel på framkanten. Om de små bitarna glider i kakelfixet, fäster du dem med ett par tejpremsor medan limmet härdar. Kom ihåg att skapa plats för en fog mot väggen.

04
Foga och avsluta jobbet 5 Steg

När kaklet sitter på plats är det dags att foga. Vi har valt samma fogbruk som redan använts i badrummet.

Om du inte är van att foga föreslår vi att du väntar med fogningen till nästa dag. Annars måste du hålla fast kaklet på kanterna med tejp.

Genom att välja en elastisk santitetsfogmassa i stället för bruksfogmassa slipper du fuktiga fogar på bänken.

1

Torka av kaklet med fuktig trasa när plattorna sitter som de ska. Du kan ev. ha ättika i vattnet för att få bort den grå hinnan. Tvätta med vatten och torka rent.

2

Fyll fogarna mellan väggarna och bänken med den elastiska fogmassan (avsedd för våtrum). Du kan sedan fylla övriga fogar med samma fogmassa så ser det enhetligt ut.

3

Släta till fogarna när du har fyllt dem. Använd fogsticka eller en fogbricka av plast som den på bilden. Fog-brickor finns i flera storlekar och former.

4

Om det behövs kan du släta ut ytterligare med ett finger som doppats i diskmedel och vatten. Men det kan du göra endast om du använder gummifogmassa. Akrylfogmassa skadas däremot på ytan.

5

Fixera plattorna på kanten med tejp så att de inte glider ner medan fixet och fogmassan härdar. Det är viktigt att fogen ligger djupare än ytan på plattorna för annars fastnar tejpen i fogmassan.

Material

• 1 bit hård EPS-skiva, 45 x 45 cm, Wedi
• 1 patron Wedi-lim
• 3 Wedi fixeringsbeslag 90°
• Kakelfix, fogmassa och kakel

Tidsförbrukning

6 timmar plus torktid.

Pris

Materialet kostar cirka 500 kr om du inte ska köpa kakel.

Svårighetsgrad

Det är rätt lätt att skapa en liten sittplats med hjälp av en EPS-skiva och de smarta byggvinklarna.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Badrum