Smart spegelvägg förvandlar hela badrummet

Med en ny spegelvägg åstadkommer du en stor förändring av ditt badrum. Den ger träväggen ett utmärkt skydd och är lätt att ta bort igen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
1100 kronor

Intro

Större förändringar i badrummet brukar kosta pengar, men så behöver det inte vara. För en ganska liten kostnad kan du bygga en ny spegelvägg, som skyddar väggen vid handfatet.

En spegelvägg ger en genomgripande och elegant förändring av badrummet. Idén bakom spegelväggen är att bygga en mindre enhet till badrummet som enkelt kan bytas ut, om du t.ex. tröttnar på det kakel du valt.

Den nya spegelväggen byggs upp på en mdf-skiva, som monteras på väggen med dolda beslag, så att skivan lätt kan lyftas bort. För att göra det så enkelt som möjligt för dig ska du börja med att välja kakel eller som här mosaik.

Ju mindre plattorna är, desto lättare är det att få delarna att passa ihop utan att behöva dela plattorna. Här har vi själva skurit och sågat till hylla och spegel, men du kan också köpa delarna tillskurna efter mått.

Om du bygger den här spegelväggen måste du vara inställd på, att det är en uppgift som du arbetar med lite då och då. Den tar inte så många arbetstimmar, men arbetet kommer ändå att sträcka sig över ett par dagar, eftersom det är många torktider som ska hållas.

Instruktion

01
Mät och skär ut 6 Steg

Spegelväggen ska placeras bakom en bänk med två handfat, så att den kan skydda träpanelen mot vatten. Därför ska vi mäta så att spegelväggen får samma bredd som bänkskivan med de två handfaten.

Här har vi använt en 12 mm mdf-skiva. Om du måste göra många utfräs-ningar på baksidan av skivan för lampor och kablar, är det bättre att välja en tjockare skiva. Den kläs med mosaik, i vilken det lämnas plats för en spegel. En hylla och två lampor får också plats i väggen, och den blir lätt att hänga upp på träpanelen när den är klar.

Gör ev. en ritning över skivan som du kan sätta ut alla måtten på.

1

Mät upp för skivan på väggen. Kom också ihåg att markera var det eventuellt ska fräsas ut för lampor och kablar. Här är skivan 12 mm tjock, men om du ska fräsa mycket rekommenderar vi att du väljer en skiva som är 16 mm.

2

Lägg ut mosaiken på skivan så som du vill att den ska sitta på den färdiga väggen. Börja 2-3 mm in på skivan, så att du kan avsluta med en sned fog på sidorna. Hyllan får ett djup på 13,5 cm - då behöver du inte dela mosaikbitarna.

3

Skär till spegeln. Här återanvänds den gamla spegeln. Använd en rak bräda eller styrskenan till sänksågen så att du skär rakt. Doppa glasskäraren i olja och dra den längs skenan. Bryt av spegeln på samma sätt som när man skär glas.

Kom ihåg att ta med i beräkningen att hjulet på glasskäraren löper 2–3 mm från spegelns kant.

4

Lägg upp spegeln tillsammans med mosaiken. Gör en provmontering och kolla om det ser ut så som du vill ha det. Det ska vara ett par millimeter luft mellan spegeln och mosaiken.

5

Såga till skivan. Här används en sänksåg med styrskena. Mindre avancerade verktyg kan också användas, men det är viktigt att sågsnittet blir vinkelrätt. Kolla att det är rakt innan du fortsätter. Måttbeställ ev. skiva och hylla.

6

Fräs ut för hakbeslagen. Du kan också använda ett stämjärn. Kanske har du också kablar eller annat som det är klokt att fräsa ut för nu. Kolla med elektrikern hur han vill dra kablarna.

02
Mosaik och spegel 8 Steg

När du ska börja med mosaik och kakelfix ska du se till att skivan ligger stadigt och med fullgott stöd underifrån. Den ska vara helt plan. Om den ligger lite böjd när du klistrar på mosaiken kommer den att förbli böjd.

Var noga med att fördela kakelfixet i ett jämnt lager över hela skivan. Ett lager på 4 mm är lagom.

Fogmassan fördelas diagonalt på mosaiken, så att den kommer ner i alla fogar. Kolla fogarna när du har torkat bort den överflödiga fogmassan. Om du hittar små hål i fogarna är det bara att fylla igen dem.

1

Stryk hylla och skiva med primer. Den förseglar skivan så att den inte drar fukt från limmet, som också härdar bättre.

VIKTIGT! Kom ihåg att stryka primer på båda sidorna av skivan. Om du inte gör det tar skivan upp fukt och börjar böja sig.

2

Lägg på kalkellim på skivan. Lägg skivan på ett par bockar och fördela kakelfixet med en 4 mm tandspackel. Börja ett par mm från markeringen för hyllan, så att du har något att lägga mosaiken efter.

3

Lägg ut mosaiken från ena sidan. Kolla att alla fogar blir som du vill ha dem. Det kan finnas felaktiga fogar på mosaikarken. Det kan du rätta till om du skär loss delar av mosaiken med en hobbykniv och rättar till den.

4

Tryck mosaiken på plats med en fogbräda. Kom ihåg att ta bort överflödigt fix genast, och gå eventuellt över fogarna med en liten pensel doppad vatten.

5

Limma fast spegeln på skivan när du tagit bort överflödigt kakelfix. Lägg ut strängar av monteringslim med 5-8 cm mellanrum och lägg spegeln försiktigt på plats. Om du har en sugkopp ska du använda den.

Ta bort fix längs kanten så att du kan sätta spegeln på plats.

6

Fördela fogmassan med fogbräda eller gummispackel. Arbeta ner fogmassan väl i fogarna. Gör också den sneda fogen på kanten, då glasmosaikbitar kan vara vassa i kanterna. När fogarna är halvtorra torkas ytan med en fuktig svamp.

7

Ta bort resterna av fogmassan med en trasa. Arbeta på samma sätt när du klär hyllan på ovansidan. Kanter och undersida på hyllan ska målas.

8

Till sist målas kanten vit. Men det kan du också välja att göra innan du fäster mosaiken.

03
Montering 5 Steg

1

Stryk ut lim på ena sidan av hyllan när den målats och klätts med mosaik. Förborra på baksidan av skivan och försänk skruvarna så att det inte blir något som sticker ut på spegelväggen.

2

Skruva fast hyllan från baksidan i de förborrade hålen. Hyllan monteras med 4 x 70 mm skruvar var 30:e centimeter.

3

Foga med vit sanitetsfogmassa i övergången mellan hyllan och skivan, så att spåret fylls helt.

Glatta fogen med en våt, spetsig fogpinne.

4

Häng upp spegelväggen och foga vid bänkskivan. Det behövs inte våtrumsmembran, trots att spegelväggen är placerad tätt intill duschkabinen, då skivan här är att betrakta som en möbel.

5

När spegelväggen är färdig sätter du i skruvarna till den dolda upphängningen på väggen, så att du bara kan hänga upp den.

Material

Mdf-skiva, 12 mm:

 • 120 x 120 cm till baksida

Mdf-skiva, 19 mm:

 • 13,5 x 120 cm till hylla

Dessutom:

 • Glasmosaik, 1 m2
 • Primer
 • Kakelfi x
 • Fogmassa
 • Klinkerrens och fogförseglare
 • Spegel, 50 x 80 cm
 • Monteringslim
 • Sanitetsfogmassa
 • Hakbeslag, 2 st.
 • Diverse skruvar
 • Vit färg

Specialverktyg

 • Sänksåg med styrskena
 • Glasskärare
 • Kakelverktyg
 • Handöverfräs

Tidsförbrukning

2–3 dagar inklusive torktider

Pris

Cirka 1 000–1 100 kronor

Svårighetsgrad

Det är en överkomlig uppgift att göra en spegelvägg. Du slipper en hel del arbete, om du anpassar måtten så att du slipper skära till kakelplattorna.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.