Smart lösning för badrum

Med lätta polystyrenskivor är det lätt att skapa väggar och golv i badrummet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
22.000 kronor

Intro

Det finns många bra lösningar när man ska göra i ordning golv och väggar i ett nytt badrum. Flera av dem är enkla, t.ex. att montera våtrumsgips, men även om de är enkla så är de inte lätta. Skivorna är nämligen tunga att hantera - särskilt om man är ensam om arbetet.

Här gör vi det både enkelt och lätt genom att använda skivor av extruderad polystyren, Wedi byggskivor. Det finns flera liknande skivor från andra tillverkare som kan användas, men de ska vara godkända för användning i våtrum. En lista med godkända skivor finns på www.bkr.se Den enda nackdelen med skivorna är priset. De 50 mm tjocka skivorna kostar cirka 600 kr per styck i 60 x 250 cm.

Skivorna kan användas till nästan allt: golv, väggar och badrumsmöbler. Ja, du kan till och med bygga ett badkar av dem.

Under arbetet gläds man åt att det är mycket lättare att hantera och såga dessa skivor än några andra byggskivor man traditionellt väljer till badrum - t.ex. gips, fibergips, läggbetong, plywood etc.

Skivorna har ytbehandlats med glasfiberväv, syntetiskt bruk och cement som gör ytan mycket hård och stark. Det innebär att även om de är lätta att såga i så skadas fogsvansens tänder.

Du kan fästa skivorna på regelstomme av stål och trä, men det ska göras med specialskruvar försedda med brickor så att de inte försvinner in i skivorna.

Här använder vi Wedi-skivorna till golv med inlagd värme, väggar och fönstersmyg och då slipper vi problem med olika material som rör sig på olika sätt.

Instruktion

01
Så här sågar man 4 Steg

Wedi-skivornas kärna består av extrude-rad polystyren, men ytorna är belagda med glasfiber och ett specialbruk. Det är mycket lätt att såga igenom skivorna men bruket sliter hårt på fogsvansens tänder. Har du en gammal såg, ska du använda den eller köpa en billig. Det är knappast troligt att du kan såga i trä med sågen när du är klar.

Det är en jättestor att det är så enkelt att såga i skivorna för man kan lätt klara nästan alla hinder genom att såga urtag och liknande.

Börja med en provläggning på golvet och såga till skivorna efteråt.

1

Gör en provläggning. Du måste räkna med att såga till en eller ett par skivor och därför är det bäst att först lägga ut skivorna och prova dig fram.

2

Såga skivorna längs väggarna. Om badrummet har gjutet underlag, finns det ofta en liten kant runt väggarna. För att få skivorna tätt intill väggarna är det ofta nödvändigt att såga bort en bit av den undre kanten. Sedan går det lätt.

3

Såga till skivorna med en fogsvans när du har gjort en provläggning och markerat var du ska såga. En något sliten såg är perfekt, så låt din dyra och fina såg bli kvar i verkstan.

4

Såga hål för rör. Det är ganska enkelt att borra eller såga hål för rör, och skulle golvet vara ojämnt så att en skiva ligger ostadigt, kan du gröpa ut skivan lite grann på baksidan tills den ligger plant.

02
Duschgolv 5 Steg

Vi lägger skivor på golvet för då blir det mycket lättare att dra värmeslangar än att göra det i betonggolvet.

Skivorna ska limmas fast på golvet med kakelfix eller liknande fästmassa. Det har ingen betydelse vilket märke fästmassan har för alla kan användas.

Golvet i duschen ska förstås ha fall mot brunnen och i stället för att bygga upp fall med fallbyggnadsbruk beställer vi en golvskiva med fall. Den är dyr men mycket enkel att arbeta med.

Skivan med fall är den första som ska limmas fast och vi markerar på golvet runt skivan.

1

Blanda fästmassan i en balja. Följ anvisningarna på förpackningen. Det går åt en hel del fästmassa eftersom alla skivor ska limmas fast. Om du blandar med borrmaskin och omrörare ska maskinen vara stark.

2

Markera på golvet runt plattan med fall innan du tar bort den efter provläggningen. Skivan ska utgöra botten i duschhörnan och ska limmas fast innan någon av de andraläggs ut.

3

Fördela fästmassan på golvet. Börja vid själva duschplatsen där din markering visar var skivan med fall ska limmas fast.

4

Gör i ordning skivan genom att skruva fast en pvc-ring med gummipackning i de förborrade hålen.

5

Lyft nu skivan på plats medan du ser till att ringen och packningen hamnar ovanför golvbrunnen. Tryck ner skivan och se till att den följer strecken (som du har gjort så långa att de inte försvinner helt under fästmassan).

03
Resten av golvet 3 Steg

1

Nu kan du lägga den första golvskivan. Var noga med att först fördela fästmassan med 8-10 mm tandspackel. Så snart skivan har lagts på plats fördelar du fästmassa på kanterna.

2

Lägg sedan övriga skivor i takt med att du fördelar fästmassa på golvet och på kanterna av skivorna. Arbetet går tämligen snabbt.

3

Lägg den sista skivan och lämna badrummet. Fästmassan ska härda och det tar cirka ett dygn, så nu är det dags för en lång paus.

04
Väggar 4 Steg

Vi använder samma skivor på väggarna som på golvet, men väggskivorna är endast 20 mm tjocka.

Det är en stor fördel att skivorna är så lätta och det är enkelt att hantera dem när man arbetar själv. Det är betydligt tyngre att arbeta med våtrumsgips och fiberarmerade gipsskivor.

Skivorna skruvas fast på regelstommen med specialskruvar med stora brickor. Dem beställer du samtidigt som du beställer skivorna. Passa också på att beställa en patron Wedi-lim, som är ett superstarkt lim som kan användas där fästmassan inte räcker till. Här är det i ett hörn där skivorna har geringssågats.

1

Såga till den första skivan. Höjden ska motsvara rumshöjden minus en centimeter för att skivan inte ska sitta i spänn. När du har fått den på plats kan du fortsätta med resten.

2

Skruva fast skivan med tillhörande specialskruvar.

TIPS: Det är rätt lätt att fixera skivan med ett knä och en axel medan den skruvas fast.

3

Smart lösning i skeva hörn. När ett par skivor monteras i ett skevt hörn måste de sågas till och för att de ska sitta orubbligt stryker du kanterna med Wedi-lim som komplement till skruvarna.

4

Vid rör tippar du upp skivan mot rören, som du först har strukit med lite färg så att de markerar på baksidan var du ska ta upp hål. När du har gjort hål för rören är det lätt att sätta fast skivan.

05
Fönstersmyg 6 Steg

Nu när vi ändå skaffat de praktiska skivorna kan vi lika gärna använda dem till resten av badrummet. Och ett givet ställe är fönstersmygen.

Här kan vi använda samma skivor som på väggarna eller de tunnare på 10 eller 12,5 mm. De är ändå tillräckligt starka för uppgiften.

De skivor som går fram till karmen ska bara sågas till så att de passar i storlek. Övriga skivor är fönsterbänken och skivan ovanför fönstret.

Samtliga skivor limmas fast med det starka speciallimmet.

1

Mät för väggskivorna. Håll en väggskiva så att den sticker ut i fönsteröppningen och håll en snickarvinkel från skivan mot karmen. Mät avståndet in till väggen eller spåret i karmen.

2

Överför måttet till väggskivan. Markera upptill och nertill på väggskivans framsida och dra ett streck mellan punkterna.

3

Såga ut för fönsteröppningen. När du har borrat hål i skivan kan du sticka in sticksågsbladet och såga.

4

Anpassa fönsterbänken. Mät från spåren i karmen ut till utsidan av väggskivan. Kolla måtten på båda sidor av fönstret - det behöver inte vara lika stora för många rum har skeva väggar.

5

Stryk speciallim i karmens not och på kanten av väggskivan. När du har lagt isoleringen på plats trycker du ner fönsterbänken i limmet.

6

Sätt de lodräta smygarna på plats mellan karmen och väggskivan. Mät noga för de två skivorna både upptill och nertill. Avsluta sedan arbetet med att trycka in en skiva ovanpå de lodräta smygarna.

06
Golvvärme 3 Steg

Det är praktiskt med golvvärme och när man som här har ett golv av Wedi byggskivor är det lätt att lägga slangarna. I stället för att köpa dyra värmefördelningsplåtar så fräser vi spår i byggskivorna för slangarna.

Vi börjar med de raka spåren som fräses på 16-18 cm avstånd med 16 mm not-fräs. Spåren görs någon millimeter djupare än slangens diameter.

För att få en smidig rundning mellan spåren använder vi en liten hink som mall. Med stadig hand förs sedan fräsen och spåren görs på fri hand.

När slangarna är på plats är det dags för tätskikt, kakel och klinker.

1

Rundningarna mellan spåren kan ritas med en hink eller liknande som mall. Rundningarna ska vara så mjuka att slangen inte måste tvingas ner.

2

Fräs alla raka spår innan du gör rundningarna. Använd en rak bräda som stöd när du för fräsen framåt. Stoppa fräsen när du kommer till rundningarna.

3

Fräs rundningarna. Är du stadig på handen kan du styra fräsen eftersom skivorna inte ger så mycket motstånd. Gör annars en mall att styra efter.

Material

Wedi byggskivor:
• 50 mm skivor till golvet
• 20 mm skivor till väggarna
• 12,5 mm skivor till fönstersmyg
• Golvskivor med fall

Wedi hjälpmaterial:
• Limpatroner med Wedi-lim
• Skruvar med brickor

Dessutom:
• Fästmassa
• Värmeslang

Närmaste återförsäljare anvisas av
Wedi, se.wedi.de

Tidsförbrukning

Vi använde tre dagar till att lägga golv och bygga väggar. Har du inte provat på något liknande ska du räkna med ytterligare ett par dagar.

Pris

Cirka 22000 kr för 9 m2.

Svårighetsgrad

Det är ett lätt sätt att bygga upp både väggar och golv på och det kan alla klara av.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Badrum