Det är dyrt att göra badrum. Faktiskt så dyrt att badrumet är ett av de dyraste rummen i hemmet, även när du ska renovera och förnya ett gammalt, slitet badrum.

Priset styrs av två faktorer: Hur mycket av arbetet kan du själv utföra, och hur fint ska det vara? Om svaret på första frågan är: “Jag kan göra det mesta själv”, så har du redan reducerat priset med många, manga tusen kronor.

Tre mycket olika priser

Om det bara handlar om att snygga upp ett slitet badrum och göra det trevligare att vara i, kanske som en tillfällig lösning ett par år, så behöver du faktiskt inte besöka banken för ett lån. Spackel på väggarna, en ny toalettstol och ett nytt handfat kan göra mycket för rummets utseende. Kompletterar du med ny blandare och en snygg spegel så har dina 5000 kronor räckt långt.

Om du har tid och lite mer pengar kan du göra en del till. T.ex. kan du installera en vägghängd toalett och klä väggarna med nytt kakel. I vårt exempel bygger vi även en duschnisch. Allt tillsammans för ett materialpris på ca 16 000 kronor.

Slutligen finns den dyra lösningen där du går ”all in”. Här skalas väggen ren till förmån för nytt, modernt kakel. Även golvet får nytt klinker, och i duschnischen sätts ett nytt avlopp in och en exklusiv glasvägg. Dagsljuset tar sig in genom ett takfönster och det hela toppas med en fin spegelmiljö runt handfatet, som helt ersätts och byggs in i ett skåp.

Det låter dyrt, men återigen: Om du kan göra det mesta av arbetet själv så kan slutpriset faktiskt landa på runt 60 000 kronor – och det är långt ifrån hantverkarpriserna för ett helt nytt och fräscht badrum.

Ladda ner artikeln och se hur vi renoverar ett badrum med tre budgets

Så hur mycket får du ge för ett nytt badrum? Oavsett om du har 5 000 kronor eller 60 000 kronor att röra dig med, kan du – med rätt idéer - få ett riktigt fint rum. I artikeln hittar du inspiration och goda råd till ditt nya badrum.

OBS! Denna artikel är en del av ett samlat badtema. Här kan du ladda ner det kompletta badtemat.