Nytt badrum - tre budgets

Det kan vara förfärande, hutlöst dyrt att modernisera ett badrum. Men du kan faktiskt komma överraskande långt med några få medel – och skapa ett imponerande vackert rum. Här renoverar vi samma badrum med tre olika budgets.

Det är dyrt att göra badrum. Faktiskt så dyrt att badrumet är ett av de dyraste rummen i hemmet, även när du ska renovera och förnya ett gammalt, slitet badrum.

Priset styrs av två faktorer: Hur mycket av arbetet kan du själv utföra, och hur fint ska det vara? Om svaret på första frågan är: “Jag kan göra det mesta själv”, så har du redan reducerat priset med många, manga tusen kronor.

Tre mycket olika priser

Om det bara handlar om att snygga upp ett slitet badrum och göra det trevligare att vara i, kanske som en tillfällig lösning ett par år, så behöver du faktiskt inte besöka banken för ett lån. Spackel på väggarna, en ny toalettstol och ett nytt handfat kan göra mycket för rummets utseende. Kompletterar du med ny blandare och en snygg spegel så har dina 5000 kronor räckt långt.

Om du har tid och lite mer pengar kan du göra en del till. T.ex. kan du installera en vägghängd toalett och klä väggarna med nytt kakel. I vårt exempel bygger vi även en duschnisch. Allt tillsammans för ett materialpris på ca 16 000 kronor.

Slutligen finns den dyra lösningen där du går ”all in”. Här skalas väggen ren till förmån för nytt, modernt kakel. Även golvet får nytt klinker, och i duschnischen sätts ett nytt avlopp in och en exklusiv glasvägg. Dagsljuset tar sig in genom ett takfönster och det hela toppas med en fin spegelmiljö runt handfatet, som helt ersätts och byggs in i ett skåp.

Det låter dyrt, men återigen: Om du kan göra det mesta av arbetet själv så kan slutpriset faktiskt landa på runt 60 000 kronor – och det är långt ifrån hantverkarpriserna för ett helt nytt och fräscht badrum.

Så hur mycket får du ge för ett nytt badrum? Oavsett om du har 5 000 kronor eller 60 000 kronor att röra dig med, kan du – med rätt idéer - få ett riktigt fint rum. I artikeln hittar du inspiration och goda råd till ditt nya badrum.

Nytt badrum för 5 000 kr'

Det är inte mycket pengar, men med rätt idéer kan du förvandla det gamla badrummet till ett fint rum. Har du t.ex. flyttat in i ett äldre hus är det många saker som det ska läggas pengar på och badrummet har kanske inte högsta prioritet. Men det får gärna ändå vara behagligt att titta på.

Det finns massor av små insatser du kan använda dig av. Insatser som kommer göra en stor visuell skillnad för liten kostnad.

Så långt kom vi: Förändringen är markant trots en begränsad budget. För under 3 000 kr är det gamla kaklet borta och ersatt med putsade väggar. Det nya stilrena handfatet gör också en stor skillnad. Toalettstolen är ny. Kanske inte så annorlunda mot den gamla, men den sparar vatten och pengar.

Toalettstol

Den gamla toalettstolen byts ut mot en ny, finare och vattenbesparande modell från Byggmax. Det är ett ganska enkelt arbete, som är klart på ett par timmar.

Vi väljer inte den allra billigaste modellen på marknaden. Den använder mycket vatten och är inte så rengöringsvänlig, så då kunde vi lika väl behållit den gamla. Men för bara 695 kronor kan vi få denna vattenbesparande version med två olika spolknappar, så att vi kan välja mellan 3 eller 6 liter. Vi får alltså en ny design och sparar samtidigt vatten dagligen.

PRIS: 695 KRONOR

Ta bort den gamla toaletten. Den ska skruvas av och lyftas av från avloppet.

Täpp till avloppet tillfälligt med en trasa och en påse, eller liknande.

Ny blandare

Vi byter blandare till en mer modern. Vi väljer inte den allra billigaste modellen från butiken, utan en klass dyrare, dock utan att det blir för dyrt. De billiga blandarna för under några hundra kronor har ofta en väldigt kort hållbarhet. Vi väljer en blandare från en välkänd tillverkare.

PRIS: 750 KRONOR

Nytt duschdraperi

Det är en billig sak, men duschdraperiet gör faktiskt en hel del för intrycket.

PRIS: 100 KRONOR

Nytt, modernt handfat

Det fristående handfatet byts ut mot ett nytt från Ikea. Det är en både snyggare och mer praktisk lösning, som Ikea levererar för 700 kronor.

PRIS: 700 KRONOR

Kaklet spacklar vi med microcement

Microcement fäster lätt även på glatt kakel.

Vi spacklar över det gamla kaklet med microcement som både fäster på kakel och är godkänt i Sverige (ex. Microdeck från Designcement).

Det är det billigaste sättet att förvandla det tråkiga kaklet till släta väggar. Färg fäster oftast dåligt på kakel, och särskilt i våtzonen (dusch och badkar) kommer färgen snabbt flagna av.

Satsa på den naturligt råa cement-looken eller välj ett microcement med pigment. Välj mellan 40 olika färger, och/eller satsa på en av de tre olika glanser som finns att välja mellan till ”sealern” för att få ditt helt personliga uttryck på väggen.

PRIS: CA 2 500 KRONOR FÖR 25 KVM VÄGG

Ny spegel

Lyckligtvis innebär det inga stora utgifter att byta ut en tråkig, gammal spegel. En spegel går att hitta på Ikea för 200 kronor, och den är betydligt snyggare än den gamla fyrkantiga spegeln. Beslag följer med så spegeln skruvas bara upp på väggen med pluggar och skruvar.

PRIS: 200 KRONOR

Nytt badrum för 16 000 kr

Badrummet är gammalt, slitet. Nu ska det fräschas upp och bli modernt. Du har sparat en del pengar, så nu kan du verkligen förändra.

Så långt kom vi: Nytt kakel, vägghängd toalettstol och duschväggar förändrar rummets utseende markant. Toalettstolen och duschnischen gör dessutom badrummet väsentligt mycket lättare att hålla rent: inget vattenstänk ut på golvet och inga svåråtkomliga utrymmen som ska göras rent utvändigt på stolen. Och så har luften förändrats till det bättre med ny ventilation.

Vägghängd toalett

Nu är rengöringen något lättare.

Särskilt när det handlar om rengöring är en vägghängd toalettstol en fördel. Den kommer bort från golvet och det enda som ska göras rent är själva skålen. Det krävs en liten vägg där cisternen och det stativ som håller toalettstolen kan byggas in. Vi väljer en bra medel-prismodell, som håller i många år, även designmässigt.

Den vägghängda toaletten tar inte mer plats än en golvstående, så du behöver inte vara rädd för att det kommer kosta en massa plats.

PRIS: 4 000 KRON0R

Nytt duschset

Vi väljer att byta blandare och duschmunstycke. Vi köper inte den allra billigaste modellen, för i längden är det en dålig investering. En bra och förhållandevis billig modell med ny blandare, duschstång och duschmunstycke ger duschnischen en riktig uppgradering.

PRIS: 1 700 KRONOR

Duschnisch

Ett duschdraperi kan fungera, men det är mer praktiskt med ett riktigt duschutrymme med väggar. Ett sådant kan vi lyckligtvis själva bygga, materialet är ganska billigt. Vi bygger väggarna av en typgodkänd byggskiva för våtrum i hårdskum, t.ex. från Wedi. Det är ett lätt sätt att bygga en vägg på. En del skivor på marknaden är belagda med ett tätskikt. Vi kaklar väggen, precis som resten av rummet.

PRIS: 2 000 KRON0R (UTAN KAKEL)

Limma ihop skivorna. Limmet används på golv, tak och väggar.

Limma på nästa skiva. Limma även på sidan, så att skivorna fäster .

Stryk ut kakelfix. Väggen är sedan klar att kaklas.

Nytt kakel på väggarna

Stryk bara fästmassa på en liten yta i taget, så den inte torkar ut.

I stället för att bara spackla över det gamla kaklet sätter vi nytt kakel ovanpå. Här går priset före utseendet, så vi väljer några av de lite billigare plattorna, som vi kan leva med. Golvet låter vi vara, för ska det bytas klinker behöver vi arbeta upp ett nytt fall på golvet och en ny golvbrunn.

PRIS: 5 800 KRONOR (230 KRONOR PER KVM)

Bättre ventilation

Ventilationen ska isoleras och gå genom taket eller väggen.

Ventilationen har fram tills nu bestått av att öppna ett fönster. Det är inte optimalt. Badrummet blir fuktigt, silverfiskarna har fest i hörnen, och det skapas mögel i föntrets kanter. Vi för upp ett ventilationsrör under det sänkta taket och sätter in en bra fläkt. Den har fuktstyrning, så den går själv igång när det behövs.

PRIS: 1 000 KR (GENOM VÄGG CA 600 KR)

Nytt badrum för 63 000 kr

Badrummet är ett viktigt rum. Denna budget ger dig möjligheten att ta det gamla badrummet in i det 21:e århundradet. Nu har du allt!

Så långt kom vi: Badrummet är totalt förvandlat från tråkigt och slitet till snyggt och exklusivt. De stora plattorna, det nya handfatet med skåp och spegel samt glasdörren till duschhörnan är alla läckra detaljer. Och så kommer dessa läckra detaljer mycket mer till sin rätt med ljusinsläppet från takfönstret. Lite dyrt, men väldigt vackert.

Nytt kakel och klinker

Trenden går mot kakel i storformat. Vi hittar kakel i betonglook i formaten 75 x 75 och 75 x 150 cm.

Vi river ner alla plattor från både väggar och golv, så att vi kan sätta upp nya. Vi behöver också få tag i en rörmokare som kan hjälpa oss med att höja avloppet, som också måste passa en lång golvränna längs hela ena sidan av duschnischen. Den långa golvbrunnen gör det lättare att få rätt fall på golvet, som bara ska gå i en riktning.

PRIS: 30 000 KRONOR FÖR 25 KVM (INKLUSIVE FÄSTMASSA OCH FOGNING)

Sätt upp de stora plattorna med kakelkryss. Tryck kaklet på plats.

Rikta in kaklet. Det ska sitta helt plant. Använd en gummihammare.

Sätt gaffatejp över skarvarna, tills fästmassan härdat.

Stilren golvränna

Vid byte av golvbrunn till ränna krävs det att man flyttar anslutningsröret en bit. Arbetet ska göras fackmannamässigt och enligt fabrikantens anvisningar. Vi rekommenderar att du tar in fackfolk till arbetet. Pris för en ränna i denna modell är 2 500 kr.

5 500 KRONOR

Komplett badrumsmiljö

Spegel, handfat och skåp harmonierar och ger rummet stil.

Snyggt handfat med skåp och spegel: Vi uppgraderar genom att byta ut det fristående handfatet till en hel ”badrumsmiljö” som består av ett skåp, ett handfat och en spegel med belysning. Denna typ av badrumsmöbler finns ofta till nedsatt pris i butik eller på nätet.

PRIS: 7 000 KRONOR

Takfönster

Fönstret kan fjärrstyras och programmeras.

Badrummet är lite mörkt och vi vill gärna få in naturligt ljus. Vi sätter därför in ett takfönster. Detta skapar massor av ljus, och det är ett arbete vi själva kan utföra.

Vi väljer en modell med fjärrstyrning. Utöver fjärrkontroll kan vi även programmera fönstret till att öppnas på bestämda klockslag.

Det krävs en del arbete för att få takfönstret på plats, men på gds.se får du en komplett beskrivning. Skriv in ”takfönster” i sökfältet.

PRIS: 10 000 KRONOR

Glasdörr i duschnischen

Den exklusiva looken i duschhörnan toppas med en vägg av glas. Kombinationen av det stora kaklet, den stilrena inredningen och det klara glaset bidrar till att ge badrummet en exklusiv look.

PRIS: 3 000 KRONOR