Nytt bad från A till Ö

Är det dags att renovera badrummet? I så fall finns det en hel del saker att tänka på. Det finns ju så mycket som kan gå snett och så många regler som måste följas. Men det är faktiskt inte så svårt att fixa badrummet på egen hand. Här guidar vi dig så att du tryggt kan kasta dig över ditt eget badrumsprojekt.

Badrummet är dyra kvadratmeter, men det behöver inte kosta skjortan – inte om du kan göra det mesta arbetet själv.

Våtrumssäkring, etablering av fall till golvbrunn och montering av toalett – det låter kanske komplicerat och jobbigt, men det är det faktiskt inte. Särskilt inte om du har gjort en plan för arbetet och om du vet vad du vill ha i ditt badrum.

Skriv ned dina krav och behov

Du kan bygga eller renovera ett badrum på flera sätt och med massor av olika material.

Först måste du dock bestämma dig för vilka behov du och din familj har, så att ni kan utnyttja utrymmet så effektivt som möjligt.

När du har koll på behoven och önskemålen kan du lägga upp en plan, och med en plan blir det lättare att bygga det perfekta badrummet.

Badrum från A till Ö

I denne byggbeskrivning visar vi dig hur du kastar dig över arbetet med badrummet på ett sätt som gör att alla kan hänga med.

Du kan läsa mycket mer om:

  1. Toalett. Så lätt är det att montera en golvtoalett
  2. Våtrum. Ta reda på mer om våtrumssäkring – det lönar sig
  3. Kakel. Våtrum: Så kaklar du väggarna
  4. Golv. Skapa rätt fall på golvet i duschen
  5. Tvättfat. Ett bordsmonterat handfat är både smart och snyggt
  6. El och VVS. Här behöver du anlita en fackman

Sätt dig in i reglerna

Det är viktigt att exempelvis våtrumssäkring utförs på rätt sätt eftersom skador i badrummet kan bli dyra och leda till skador på andra delar av huset. Oavsett om du bygger själv eller anlitar proffs är du skyldig att följa Boverkets byggregler. Just för våtrum finns det två tolkningar i särskilda branschregler. Golvbranschens regler heter GVK och Byggkeramikrådets kallas BBV. Ska du anlita hantverkare är det viktigaste rådet att anlita företag som är certifierade och använder sig av branschreglerna. Det finns saker som du får göra själv och saker du inte får göra själv. Arbetet ska emellertid alltid vara fackmannamässigt utfört.

Detta SKA en fackman göra

  • Alla elinstallationer i dusch- och badrum ska utföras av av elinstallationsföretag eller auktoriserad elektriker.

Detta BÖR en fackman göra

  • Om du behöver dra om rör eller flytta blandaren ska du anlita en rörmokare. Måste du flytta på avloppet blir det nämligen mer komplicerat.
  • Våtrumssäkring bör utföras av hantverkare med våtrumslicens. Denne kan därefter utfärda våtrumsintyg vilket är viktigt för att försäkringen ska gälla.

1. Toalett

En vägghängd toalett ser snyggt ut, men den ska monteras på en ram. Det är dyrt och komplicerat.

På golvet eller väggen?
I grunden finns det två olika typer av toalettstolar att välja mellan - vägghängda och golvmonterade. Den vägghängda är lättare att hålla rent omkring, men den är lite dyrare och betydligt svårare att montera. Här har vi valt att montera en golvtoalettstol som kostar cirka 1 100 kr.

Det är viktigt att du stänger av vatten­ tillförseln till badrummet innan du börjar att byta toalettstol.

Toalettstolen limmas fast

Det är lättare att limma fast en ny toalettstol än att skruva fast den på golvet. När den gamla toalettstolen är borttagen och golvet är noggrant rengjort, kan den nya monteras.

Toalettstolen limmas fast med vanligt monteringslim, som får härda i ett par dygn.

1.

Montera anslutningsmuffen. Sätt försiktigt ned toalettstolen ovanpå muffen, men limma inte fast den ännu.

2.

Lägg maskeringstejp runt toalettstolens fot så att du vet exakt var den ska vara.

3.

Kontrollera så att toaletten är vågrät. Justera med plastklossar och kontrollera med vattenpass efteråt.

4.

Limma fast klossarna. Märk upp på tejpen var klossarna ska sitta, ta bort toalettstolen och limma fast klossarna på golvet med monteringslim.

5.

Applicera monteringslim på golvet. Lägg tjocka obrutna limsträngar innanför tejpen - hela vägen runt. Ta hellre för mycket lim än för lite.

6.

Sätt toalettstolen på plats. Tryck ned den ordentligt så att limmet kommer in överallt. Överblivet lim tas bort. Lägg en silikonsträng hela vägen runt.

7.

Vattnet kopplas in. Sätt på vattentillförseln igen så att cisternen fylls med vatten.

2. Våtrum

Har du koll på var du ska säkra?

Det är skillnad på hur omfattande våtrumssäkringen ska vara i badrummet. Generellt kan man dock säga att hela våtrummet är en riskzon, vilket gör att GVK rekommenderar att man har ett tätskikt i hela utrymmet. I duschen och vid badkaret (våtzon 1) är det t.ex. krav på att hela väggen i höjdled och 1 meter ut i sidled ska vara täckt av tätskikt. Och golvet i badrummet samt en bit upp på väggarna ska också vara helt våtrumssäkrat. Tänk på att köpa tätskikt och armeringsväv i samma serie. Då vet du att de fungerar tillsammans.

Skarvarna armeras

Först ska alla skarvar i våtområdet armeras. Skarvarna är särskilt känsliga och utsatta för fukt. Det gäller både vid hörn och vid golv och tak.

Alla skarvarna armeras med armeringsväv som trycks in i tätskiktet som nästan fungerar som lim.

1.

Smörj på ett tjockt lager tätskikt på bägge sidor av skarven - här vid ett hörn i duschen.

2.

Armeringsväven trycks fast i tätskiktet. Remsan är från samma serie som våtrumsmembranen (från Lip).

3.

Golv och tak täcks. Det finns särskilda hörnarmeringar att köpa. Annars kan du själv skära till armeringsremsorna.

4.

Jämna till. Använd en torr pensel för att smeta ut veck och luftblåsor i skarvarna. Applicera ytterligare ett lager tätskikt.

3. Kakel

En bra kakelskärare är ovärderlig. Här har vi hyrt en proffsmodell i bygghandeln.

Välj rätt kakelplattor

Du kan få lägga en hel del tid på att rengöra kakel, särskilt om du bor på en ort där vattnet ger ifrån sig mycket kalkavlagringar. När du ska till att välja kakel behöver du bl.a. bestämma dig för om plattorna ska vara mörka eller ljusa. Många föredrar mörkt kakel för att de tycker att det är snyg­ gare, men det syns också mer när det blir smutsigt. Ljusa, keramiska plattor är mer rengöringsvänliga..

Första raden är viktig

Det är viktigt att du får en bra start när du sätter kakel. Alltså behöver du vara extra noggrann med den första plattraden eftersom det är den du bygger vidare ifrån. Här använder vi plattor på 7,5 x 15 cm, och för att få de att passa med fallet längs golvet kapar vi plattorna 4 mm i längdled. Plattorna sätts fast med kakelfix innan du avslutar med att foga.

1.

Planera den första raden. Vi ställer en kakelplatta på en 4 mm hög distanskloss så att finns plats för en fog mellan golv och vägg. Gör ett vågrätt streck från den första plattan.

2.

Skär till alla plattor. Med hjälp av det vågräta strecket skär vi till alla plattorna som ska sitta längst ned på väggen, så att det finns plats för en 4 mm tjock fog mot golvet.

3.

Fäst kakelplattorna. Dra ut fästmassa på väggen ungefär en halv meter i taget. Plattorna ställs på små distansklossar och trycks fast.

4.

Rita upp ett nytt streck. Lite högre upp på väggen gör vi ytterligare ett våg­ rätt streck. Det ger något att sikta efter.

5.

Håll avstånd. Vi använder ett 4 mm-fogsnöre som är lätt att sätta fast och ta bort igen.

6.

Fogarna fylls. Dra på fogmassa med en fogbräda efter ett dygn när kaklet har fäst ordentligt. Dra massan diagonalt så att fogarna fylls upp helt.

4. Golv

Fallet i duschen är viktigt

I duschen ska golvet luta mot avloppet så att det inte blir vattenpölar. Om vattnet inte kan rinna bort kan det i värsta fall leda till fuktskador. Golvkonstruktionen ska självklart vara helt vattentät innan du lägger klinker. Våtrummet ska ha ett fall mot golvbrunnen inom intervallet 1:150-1:50. Medelvärdet blir då 1,3 cm/m.

Avlopp på ena sidan i duschen

I det här badrummet finns det ett avlopp på den vänstra sidan i duschen, längs med väggen. Det innebär att det blir lättare att skapa ett fall eftersom det bara ska gå i en riktning.

Vi använder ett vattenpass för att kontrollera att golvet får rätt fall. Distansklossar limmas på som markörer när vi anpassar och jämnar till golvet med spackelmassa. På så sätt har vi hela tiden koll på fallet mot avloppet.

1.

Lägg klossar på golvet och använd ett vattenpass för att se till att klossarna får rätt fall ned mot golvbrunnen.

2.

Genom att limma fast klossar med rätt höjd blir det lättare att jämna till golvspacklet för att få rätt fall.

3.

Listen markerar var duschen slutar. Det ska byggas upp en ”vall” mellan duschen och resten av rummet så att vattnet inte kan rinna vidare.

4.

Spackelmassan läggs på och smetas ut med en gummibräda så att spacklet hamnar i nivå med klossarna.

5.

Golvet byggs upp med ett jämnt fall mot golvbrunnen. Undvik att lägga på för mycket spackelmassa åt gången.

6.

Klinkerplattorna läggs. När spackelmassan har härdat och utrymmet är våtrumssäkrat är det dags att lägga klinkerplattor på golvet.

5. Tvättställ

Här har två handfat monterats i badrummet.

Räcker det med ett handfat?

I många hushåll räcker det kanske inte med ett handfat och en spegel eftersom det kan vara en daglig kamp om att vara först med att borsta tänderna, tvätta händerna eller sminka ansiktet.

Om ni är en stor familj kan det mycket väl tänkas att ni skulle behöva ytterligare ett handfat i badrummet. Det behövs självklart mer plats och en större möbel till handfaten, men det kan vara väl värt besväret.

Montering och anslutning

Det här handfatet ska monteras på bordsskivan till ett badrumsskåp.

Här monterar vi ett runt handfat och väljer att sätta fast det med silikonmassa. Det är betydligt lättare än att skruva fast det.

1.

Placera handfatet. Ta reda på vilken placering som passar bäst till din möbel.

2.

Rita upp för handfatet. Mät upp för hålet till vatten- och avloppsrören. Vi ritar med en vit blyertspenna på den mörka bordsskivan.

3.

Såga ut för anslutningen. Borra först ett hål i skivan så att du kan såga ut för rören till handfatet. Använd en sticksåg.

4.

Sätt handfatet över hålet. Markera placeringen på bordsskivan. Ta bort handfatet och montera blandaren. Lägg en silikonfog runt.

5.

Skruva på avloppsrören. Se till att O-ringar och gummipackningar sitter rätt. Dra åt med fingrarna, inte med verktyg.

6.

Kolla så att allt fungerar som det ska och att alla kopplingar är täta. Om silikonet inte hunnit torka kan du finjustera handfatets placering.

6. Ventilation och lampor

Koll på lampor och ventilation

Kakel, toalettstolar och handfat är självklart inte allt. Badrummet behöver också ha en bra belysning och den fuktiga luften måste kunna ventileras bort. I grunden är det här inget gör-det-själv-arbete, men du kanske kan förhandla med din elektriker om en arbetsfördelning så att du exempelvis kan borra hål och liknande.

Moderna fläktar är smarta!

Förr bestod en badrumsfläkt -av en högljudd propel fläkt propeller ler som gjorde det näst intill olidligt att vistas i samma rum. Moderna fläktar är däremot både smarta och tysta samtidigt som de suger ut myck-som myck et mer luft än gamla fläktar. Flera modeller övervakar själva fuktnivån i rummet och anpassar ventilationen tills fuktnivåerna har sjunkit. Det finns också fläktar som är rörelsestyrda och startar först när någon kliver in i rummet.

STRÄNGA REGLER

Elektricitet och vatten är en farlig kombination och därför gäller också stränga regler för vilka lampor man får sätta upp i ett badrum. Lampan måste uppnå vissa krav på motståndskraft mot vatten och ånga samt damm och beröring. All badrumsbelysning bör ha minst IP44 för att få användas i våtrum. Badrumslampor som placeras i, eller i direkt anslutning till, vatten ska ha IP67 eller mer. Om du är det minsta osäker på vilken badrumsbelysning som är godkänd så bör du rådfråga en elektriker.

SPOTTAR GER BRA LJUS

Ljus från inbyggda spotlights är en populär lösning i många badrum nuförtiden. Spottar ger också ett bra och behagligt ljus och det är lätt att få ännu bättre ljus genom att montera fler spottar. De fungerar bra i både duschen och resten av badrummet. Alla elinstallationer ska dock utföras av behörig fackman.

Det kan vara bra att ha en spegel med inbyggd belysning. Här ska som bekant ansiktet lysas upp så att det går att raka sig eller sminka sig utan att man blir bländad för det.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Badrum