Sätt dig in i reglerna
Det är viktigt att exempelvis våtrumssäkring utförs på rätt sätt eftersom skador i badrummet kan bli dyra och leda till skador på andra delar av huset. Oavsett om du bygger själv eller anlitar proffs är du skyldig att följa Boverkets byggregler. Just för våtrum finns det två tolkningar i särskilda branschregler. Golvbranschens regler heter GVK och Byggkeramikrådets kallas BBV. Ska du anlita hantverkare är det viktigaste rådet att anlita företag som är certifierade och använder sig av branschreglerna. Det finns saker som du får göra själv och saker du inte får göra själv. Arbetet ska emellertid alltid vara fackmannamässigt utfört.
Detta SKA en fackman göra
- Alla elinstallationer i dusch- och badrum ska utföras av av elinstallationsföretag eller auktoriserad elektriker.
Detta BÖR en fackman göra
- Om du behöver dra om rör eller flytta blandaren ska du anlita en rörmokare. Måste du flytta på avloppet blir det nämligen mer komplicerat.
- Våtrumssäkring bör utföras av hantverkare med våtrumslicens. Denne kan därefter utfärda våtrumsintyg vilket är viktigt för att försäkringen ska gälla.
Toalettstolen limmas fast
Det är lättare att limma fast en ny toalettstol än att skruva fast den på golvet. När den gamla toalettstolen är borttagen och golvet är noggrant rengjort, kan den nya monteras.
Toalettstolen limmas fast med vanligt monteringslim, som får härda i ett par dygn.
Montera anslutningsmuffen. Sätt försiktigt ned toalettstolen ovanpå muffen, men limma inte fast den ännu.
Kontrollera så att toaletten är vågrät. Justera med plastklossar och kontrollera med vattenpass efteråt.
Limma fast klossarna. Märk upp på tejpen var klossarna ska sitta, ta bort toalettstolen och limma fast klossarna på golvet med monteringslim.
Applicera monteringslim på golvet. Lägg tjocka obrutna limsträngar innanför tejpen - hela vägen runt. Ta hellre för mycket lim än för lite.
Sätt toalettstolen på plats. Tryck ned den ordentligt så att limmet kommer in överallt. Överblivet lim tas bort. Lägg en silikonsträng hela vägen runt.
Skarvarna armeras
Först ska alla skarvar i våtområdet armeras. Skarvarna är särskilt känsliga och utsatta för fukt. Det gäller både vid hörn och vid golv och tak.
Alla skarvarna armeras med armeringsväv som trycks in i tätskiktet som nästan fungerar som lim.
Armeringsväven trycks fast i tätskiktet. Remsan är från samma serie som våtrumsmembranen (från Lip).
Golv och tak täcks. Det finns särskilda hörnarmeringar att köpa. Annars kan du själv skära till armeringsremsorna.
Första raden är viktig
Det är viktigt att du får en bra start när du sätter kakel. Alltså behöver du vara extra noggrann med den första plattraden eftersom det är den du bygger vidare ifrån. Här använder vi plattor på 7,5 x 15 cm, och för att få de att passa med fallet längs golvet kapar vi plattorna 4 mm i längdled. Plattorna sätts fast med kakelfix innan du avslutar med att foga.
Planera den första raden. Vi ställer en kakelplatta på en 4 mm hög distanskloss så att finns plats för en fog mellan golv och vägg. Gör ett vågrätt streck från den första plattan.
Skär till alla plattor. Med hjälp av det vågräta strecket skär vi till alla plattorna som ska sitta längst ned på väggen, så att det finns plats för en 4 mm tjock fog mot golvet.
Fäst kakelplattorna. Dra ut fästmassa på väggen ungefär en halv meter i taget. Plattorna ställs på små distansklossar och trycks fast.
Rita upp ett nytt streck. Lite högre upp på väggen gör vi ytterligare ett våg rätt streck. Det ger något att sikta efter.
Avlopp på ena sidan i duschen
I det här badrummet finns det ett avlopp på den vänstra sidan i duschen, längs med väggen. Det innebär att det blir lättare att skapa ett fall eftersom det bara ska gå i en riktning.
Vi använder ett vattenpass för att kontrollera att golvet får rätt fall. Distansklossar limmas på som markörer när vi anpassar och jämnar till golvet med spackelmassa. På så sätt har vi hela tiden koll på fallet mot avloppet.
Lägg klossar på golvet och använd ett vattenpass för att se till att klossarna får rätt fall ned mot golvbrunnen.
Genom att limma fast klossar med rätt höjd blir det lättare att jämna till golvspacklet för att få rätt fall.
Listen markerar var duschen slutar. Det ska byggas upp en ”vall” mellan duschen och resten av rummet så att vattnet inte kan rinna vidare.
Spackelmassan läggs på och smetas ut med en gummibräda så att spacklet hamnar i nivå med klossarna.
Golvet byggs upp med ett jämnt fall mot golvbrunnen. Undvik att lägga på för mycket spackelmassa åt gången.
Montering och anslutning
Det här handfatet ska monteras på bordsskivan till ett badrumsskåp.
Här monterar vi ett runt handfat och väljer att sätta fast det med silikonmassa. Det är betydligt lättare än att skruva fast det.
Rita upp för handfatet. Mät upp för hålet till vatten- och avloppsrören. Vi ritar med en vit blyertspenna på den mörka bordsskivan.
Såga ut för anslutningen. Borra först ett hål i skivan så att du kan såga ut för rören till handfatet. Använd en sticksåg.
Sätt handfatet över hålet. Markera placeringen på bordsskivan. Ta bort handfatet och montera blandaren. Lägg en silikonfog runt.
Skruva på avloppsrören. Se till att O-ringar och gummipackningar sitter rätt. Dra åt med fingrarna, inte med verktyg.
Moderna fläktar är smarta!
Förr bestod en badrumsfläkt -av en högljudd propel fläkt propeller ler som gjorde det näst intill olidligt att vistas i samma rum. Moderna fläktar är däremot både smarta och tysta samtidigt som de suger ut myck-som myck et mer luft än gamla fläktar. Flera modeller övervakar själva fuktnivån i rummet och anpassar ventilationen tills fuktnivåerna har sjunkit. Det finns också fläktar som är rörelsestyrda och startar först när någon kliver in i rummet.
STRÄNGA REGLER
Elektricitet och vatten är en farlig kombination och därför gäller också stränga regler för vilka lampor man får sätta upp i ett badrum. Lampan måste uppnå vissa krav på motståndskraft mot vatten och ånga samt damm och beröring. All badrumsbelysning bör ha minst IP44 för att få användas i våtrum. Badrumslampor som placeras i, eller i direkt anslutning till, vatten ska ha IP67 eller mer. Om du är det minsta osäker på vilken badrumsbelysning som är godkänd så bör du rådfråga en elektriker.
SPOTTAR GER BRA LJUS
Ljus från inbyggda spotlights är en populär lösning i många badrum nuförtiden. Spottar ger också ett bra och behagligt ljus och det är lätt att få ännu bättre ljus genom att montera fler spottar. De fungerar bra i både duschen och resten av badrummet. Alla elinstallationer ska dock utföras av behörig fackman.
Det kan vara bra att ha en spegel med inbyggd belysning. Här ska som bekant ansiktet lysas upp så att det går att raka sig eller sminka sig utan att man blir bländad för det.