Kakelhylla i duschen

Låt kaklet bygga bro mellan två av väggarna i duschen i form av en liten trekantig hylla. Hörnhyllan är ett bra nybörjarprojekt och en sidovinst om du ändå kaklar om.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
400 kronor

Intro

En bit vattenfast skiva, några kakelplattor, kakelfix och fogmassa är allt som behövs för att skapa en praktisk, enkel och snygg liten hylla till dusch- eller badrum. Och håller du ändå på att kakla om än eller renoverar badrummet så är det lätt som en plätt att göra hyllan. Den trekantiga hyllan är perfekt för exempelvis schampo och duschtvål. Kärnan består av en vattenfast byggskiva. Den klär du med kakel – samma som på väggarna eller i en kontrastfärg. Därefter limmas hyllan fast och fogas. Det är allt!

Instruktion

01
Först görs hyllan … 3 Steg

1

Trekantshyllans kärna sågas ut ur en vattenfast byggskiva. Använd gärna cirkelsåg och sågskena så att sågspåren blir vinkelräta. Våtrumsskivan av skum med epoxysidor kan ligga i vatten utan att suga till sig eller skadas.

2

Kakelplattorna skärs till i storlek för att passa perfekt till hyllans ovan- och undersida samt till den långa framsidan. Med lite noggrannhet under mätningen kan du fördela kakelbitarna på ett snyggt sätt på hyllan.

3

Stryk kakelfix på skumskivan och tryck fast kakelbitarna. Dra ut fixet med en tandspackel så det fördelas jämnt. Till sist fogar du mellan plattorna.

TIPS: Ett par lister i vinkel på en skiva håller fast hyllan.

Håll avstånd mellan plattorna med fogsnöre eller små avståndsbrickor.

02
… sedan fästs den 8 Steg

1

För att ge hyllan stöd medan den limmas fast sätter du fyra rostfria spikar i väggen. Borra först hål för 4 mm pluggar och klicka silikonfogmassa på pluggarna innan de trycks in i hålen.

2

Klipp av huvudena på spikarna och slå in den avklippta änden i pluggarna. Justera spikarna parallellt.

TIPS: Det blir snyggare om du borrar nedanför fogen så att hyllans ovansida kommer i nivå med kakelfogen.

3

Blanda en portion kakelfix av pulver och vatten. För att slippa damm från fixet öser du upp det i en stark plastpåse. Tillsätt sedan vatten enligt anvisningen, förslut påsen och älta kakelfixet till önskad konsistens.

4

När kakelfixet fördelas på hyllans kanter har du ännu en gång fördel av att ha blandat i en plastpåse. Klipp av ett litet hörn och spruta ut kakelfixet i sicksackmönster på sidorna - precis som när man spritsar glasyr på kakor.

5

För att kakelfixet skall fördelas jämnt på ytorna tar du fram tandspackeln och drar den ett par gånger på varje kant.

6

Tryck hyllan mot de utstickande spikarna. De tränger lätt in i skumskivan eftersom de har vänts med de vassa spetsarna utåt när de knackades fast i pluggarna.

7

Pressa in hyllan mot väggarna så märker du att kakelfixet suger sig fast. För att hyllan inte skall flytta sig medan fixet härdar kan du låsa fast den med ett par remsor maskeringstejp.

Hyllan hålls på plats av ett par remsor maskeringstejp medan fixet härdar.

8

Fogen mellan hyllan och väggen tätas med våtrumssilikon i samma kulör som fogarna mellan kaklet på väggen. Lägg även fogmassa i de två lodräta fogarna på båda sidor av trekantshyllan. Var noga så att det blir tätt.

Material

  • Våtrumsskiva (ett litet hörn)
  • Kakelfix, både till montering av kakel och uppbyggnad av hyllan
  • Fogmassa, ljusgrå (typ Manhattan)
  • Våtrumssilikon (ljusgrå Manhattan) till fogen mellan kakelplattorna
  • Vitt standardkakel
  • Plastpluggar och rostfria spikar

Verktyg

  • En kakel- eller stenskärare är till stor nytta och den kan hyras i olika storlekar. Du kan spänna fast kakelplattan och kapa den med vinkelslip - men tänk på att maskinen väsnas och att det dammar. Glöm inte skyddsutrustning.

Tidsförbrukning

1–3 timmar + härdning.

Pris

400 kr om du måste köpa allt. Försumbar kostnad om du har kakel och kakelfix.

Svårighetsgrad

Ett bra och litet projekt som passar även nybörjare. Det svåra är att få snygga fogar.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Badrum