Inga hål i badrummet

Det kan vara knepigt att borra snygga hål i kakel och du riskerar också att skada tätskiktet. Men det är inte längre nödvändigt att borra och skruva – se bara här.

Intro

Hål i badrumsväggarna har tyvärr orsakat en hel del fuktskador. Men hålen har varit nödvändiga för annars har det inte gått att montera krokar, handdukshängare och andra tillbehör på väggarna.

Men så är det inte längre. I dag kan du i stället använda moderna lim, som ger minst lika stark infästning på både väggar och golv som skruvar förr har garanterat.

Här visar vi hur du t.ex. kan limma fast toalettstolen på golvet i stället för att skruva fast den - vilket alltid medför risk att du skadar tätskiktet eller borrar hål i värmeslangarna i golvet. Och du kan montera både handdukshängare och krokar utan skruvar.

Moderna lim är enormt starka. Några har en bärförmåga på upp till 300 kg, och med ett sådant lim kan du till och med limma fast ett badrumsskåp. Ja, du kan även limma fast tvättstället, men det har vi valt att inte göra. Orsaken är att belastningen på kakelplattorna blir så stor att de kan rivas loss från putsen, och ingen kedja är som bekant starkare än den svagaste länken. För det hjälper ju inte om limmet håller om kaklet rasar ner.

De saker vi limmar fast sitter garanterat kvar, och det allra bästa är kanske att det inte finns fula hål i väggen om du senare har lust att flytta ett par krokar.

Badrumsfläkten kan monteras på väggen utan att du använder skruvar.

En toalettstol som har limmats fast står precis lika stadigt och säkert som en som har skruvats fast. Limfogen sluter tätt mellan golv och stol.

Det går faktiskt att dra vattenrör i badrummet utan att skruva fast dem. Denna rörhållare sätts enkelt fast med tejp.

En krok och lite specialtejp är allt som behövs för att hänga upp handdukarna. Du slipper både borra och plugga.

Ett superstarkt lim kan också användas för montering av krokar och andra saker.

Hållaren för toalettpappersrullen monteras snabbt på väggen med hjälp av en klick epoxilim.

Instruktion

01
Fläkten kan sättas fast utan skruvar 1 Steg

Det behövs förstås ett hål i väggen för att luften ska kunna sugas ut från badrummet, men det finns ingen anledning att borra hål för att montera fläkten. Den kan du lika gärna fästa på väggen med sanitetssilikon. Tvätta först av väggen mycket noga med t.ex. målartvätt, så att silikonmassan får något att fästa på.

1

Elektrikern ska dra alla kablar och ansluta dem till fläkten. Resten av arbetet kan du däremot klara själv. Lägg en sträng sanitetssilikon längs kanten på hålet. Tryck sedan fast fläkten ordentligt och håll den på plats med maskeringstejp tills massan har torkat.Vår fläkt består av en ring, som fästs på väggen och som utgör fäste för motorn.

02
Limma fast wc-stolen på golvet - limmet håller! 6 Steg

Även om de flesta wc-stolar är försedda med hål för montering med skruvar, så behöver du inte använda dem. Alla som har borrat i ett badrumsgolv vet hur svårt det är att få hålen att hamna perfekt och i rätt vinkel. Dessutom ska man ofta ta hänsyn till värmeslangar i golvet. Det är mycket lättare, och inte alllls så nervöst, att limma fast stolen. Då skonar du både klinker och tätskikt.

Det är en fördel om du har en medhjälpare när stolen flyttas, för då minskas risken att porslinet skadas.

1

Börja med att placera toalettstolen där den ska stå. Mät både från bakväggen och sidoväggen så att den står rakt och helst också följer fogarna i golvet.

2

Fäst maskeringstejp hela vägen runt. På golvet ska tejpen placeras någon millimeter från stolen och på stolen ska den sluta 1-2 mm från golvet.

3

Lyft undan toalettstolen. Nu ska du lägga på lim precis innanför tejpen, men först ska du förstås tvätta rent och avfetta så att limmet verkligen fäster.

4

Lägg en bred sträng lim innanför tejpen. Här använder vi en grå sanitetssilikon, eftersom den passar i färg till golvet. Dessutom syns inte smuts så lätt på den.

5

Sätt stolen på plats och fyll på mer silikon i fogen. Släta ut fogen med ett finger doppat i vatten och diskmedel eller använd en fogsticka av trä eller plast.

6

Dra nu bort maskeringstejpen och låt silikonmassan torka enligt tillverkarens anvisningar innan du använder toaletten. Till sist fästs plastproppar i skruvhålen.

03
Fäst vattenrören på väggen med tejp 7 Steg

Om det är nödvändigt att dra nya vattenrör i badrummet eller tvättstugan, så kan du fästa rörhållarna med tejp i stället för med skruvar och pluggar. Här använder vi en superstark tejp från 3M som heter Super Strong VHB, och den är avsedd att användas utomhus - men är som sagt perfekt i badrum. Rörhållaren är inte gjord för tejpmontering, men vi fyller den med kemisk metall och då går det uttänkt.

1

Börja med att borra små hål i rörhållaren. Då blir det lättare för den spackelmassa, som hållaren senare fylls med, att få fäste i stället för att glida ut.

2

Här är den kompletta rörhållaren. Som du kan se är det endast det vita fältet som ligger an mot väggen, och därför fyller vi hållaren med kemisk metall.

3

Sätt tejp runt rörhållaren innan du blandar spackelmassan. Då slipper du kladda ner hållaren med massan, som är mycket svår att få bort när den har härdat.

4

Blanda en portion kemisk metall. Det är en 2-komponentsmassa som härdar rätt snabbt. Men du har ett par minuter på dig att fylla hållaren med den.

5

Pressa ner den kemiska metallen så att den tränger ut i de små hål som du har borrat. Jämna till massan och vänta tills den har härdat innan ytan slipas plan.

6

Klipp av en bit av den starka tejpen, dra loss skyddspapperet på ena sidan och pressa fast tejpen på rörhållaren. Tryck ut ev. bubblor och klipp rent längs kanterna.

7

Markera var på väggen hållaren ska sitta. Tryck inte fast den förrän du har tvättat rent på väggen. Använd ett medel som inte innehåller olja, för då lossnar tejpen

04
Inga skruvar till krokarna 4 Steg

Handdukar, badrockar och andra saker hängs ofta på krokar - och krokarna kan fästas på väggen utan att du borrar, pluggar och skruvar. Denna krok från 3M är försedd med en stark tejp. Kroken fästs lätt på väggen och kan lika lätt tas bort igen.

1

Börja alltid med att tvätta rent där kroken ska sitta. Använd gärna målartvätt som inte innehåller olja.

2

Montera den dubbelhäftande tejpen enligt bruksanvisningen. Tejpen ska sitta på en plastbricka som kan flyttas upp och ner på baksidan av kroken.

3

Tryck fast kroken och pressa hårt några sekunder, så att den blir sittande. Glöm inte att först ta bort skyddspapperet.

4

Skulle du ångra dig kan kroken lätt tas bort. Först drar du kroken rakt upp och då lossnar den från plastbrickan. Därefter kan du ta bort tejp och bricka från väggen.

05
Superstarkt speciallim håller fast nästan allt 4 Steg

Denna produkt heter Nie Wieder Bohren (aldrig borra mer), och det är ett passande namn. Här används ett speciallim som klarar en belastning på upp till 300 kg, och det innebär att du kan fästa t.ex. ett stödhandtag på väggen ovanför badkaret med det. Vi nöjer oss emellertid med att montera en krok till morgonrocken, men tillvägagångssättet är detsamma. En skiva fästs med tejp, limmet sprutas in mellan skivan och väggen, limmet härdar och kroken skruvas fast på skivan. Det kan inte vara enklare - eller starkare.

1

Ta bort skyddspapperet på baksidan. Tejpen som sitter här ska endast hålla fast skivan medan du fyller på med lim bakom skivan.

2

Stick hål i limtubens munstycke och tryck in den i det stora hålet på skivan, när den sitter på väggen. Kläm ut lim.

3

När limmet har fyllt igen utrymmet kommer det ut genom det lilla hålet. Låt limmet torka innan du skruvar fast kroken.

4

När limmet har härdat (se bruksanvisningen) kan du skruva fast kroken på skivan, och när det är gjort är arbetet klart.

06
Epoxi limmar allt, men ska först bearbetas 6 Steg

I stället för att använda speciallim eller dito tejp kan du använda epoximassa. Den säljs i stänger som påminner om modellera. Massan kan fylla igen och den fäster på i stort sett allt. Den finns i vitt och grått. Du bör kunna hitta massan på ett välsorterat byggvaruhus, men annars finns den på Beslagsboden.

1

Mät och markera med tejp på väggen var du vill att beslaget ska hänga. Även nu ska du avfetta noga.

2

Skär av en bit av epoxistången med vass hobbykniv. Börja med en liten bit och skär av mer om det behövs.

3

Nu ska den tvåfärgade massan knådas. Härdningen börjar nämligen först när de två massorna blandas.

4

Tryck fast epoximassan på beslaget. Kolla först vilken sida av beslaget som ska vändas mot väggen.

5

Beslaget trycks nu fast på väggen. Justera det så att det sitter rakt. Minsta lilla skevhet syns lätt när toarullen hängs på.

6

Låt epoxin härda i cirka 48 timmar innan du skruvar eller hakar fast resten av beslaget på hållaren. Nu sitter allt fast.

07
Så här får du bort sakerna - om du vill 3 Steg

Skulle kroken skadas eller om du helt enkelt vill flytta kroken, beslaget, hängaren eller vad du har monterat, så är det faktiskt möjligt att börja om från början. Och resultatet blir en vägg utan fula hål.

Värm epoximassan lite och vrid sedan beslaget med tång. Då släpper epoximassan greppet. De sista resterna kan du ta bort med T-sprit och rakblad.

1

Värm försiktigt upp beslaget med varmluftspistol. Efter en stund mjukas också massan bakom beslaget upp.

2

Vrid kroken eller beslaget med en polygrip. Skydda kaklet med en kartongskiva. Du ska inte dra utåt.

3

Ta bort de sista resterna av massan, limmet eller vad du har använt med en rakbladsskrapa och tvätta med T-sprit.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Badrum