Här är fällorna du bör undvika när du lånar till nytt badrum

Förutom att badrumsrenovering är en god investering för huset så ger det också en ökad livskvalitet. Vare sig du planerar att ta in hantverkare eller göra jobbet själv så kan renoveringen bli en kostsam historia i slutändan. Det är därför inte så konstigt att man behöver låna till en badrumsrenovering, men se upp så att det inte blir onödigt dyrt. Här är några av de vanligaste fällorna du bör undvika.

Det finns en del att tänka på när du ska renovera badrummet. En viktig fråga är hur du ska finansiera renoveringsprojektet och täcka kostnaderna. En badrumsrenovering är en investering som oftast lönar sig när bostaden ska säljas och därför är det inte helt fel att överväga att ta ett lån, oftast ett blancolån eller genom att utöka bolånet för att få de pengar som behövs.

Planering är A och O

Priset för en badrumsrenovering kan variera stort beroende på vad du ska göra, hur mycket du ska göra själv och hur stor badrumsytan är. Ska du renovera hela badrummet eller endast byta ut handfat och badkar? En helrenovering kan i slutändan kosta över 100 000 kronor.

Dina planer och din ekonomi påverkar vilken typ av finansiering som passar dig bäst. Det allra första och viktigaste steget är att göra en noggrann kalkyl över alla inköp och kostnad för arbete. Utan en kalkyl rusar kostnaderna lätt iväg och då kanske du behöver låna mer än nödvändigt.

Håll koll på amorteringsreglerna

För den som överväger att utöka bolånet gäller det att hålla koll på amorteringsreglerna.

I regel kan du beviljas ett tilläggslån på bolånet så länge belåningsgraden inte överstiger 85 procent av husets värde. Då ska man också komma ihåg att en utökning av bolånet kan leda till att man måste amortera mer, och hamnar du på över 70 procent i belåningsgrad med det nya lånet kan du plötsligt behöva amortera två procent årligen, vilket kan innebära flera tusen kronor extra varje år.

Belånar du dig mer än fyra och en halv gånger din årsinkomst adderas ytterligare en halv procent, och det är viktigt att ha detta i åtanke när du räknar på hur lånet kommer att påverka din ekonomi.

Glöm inte bort att jämföra

Ett alternativ mot att utöka bolånet är att teckna ett blancolån. Det är ett lån som du kan teckna utan säkerhet och på så vis kommer det därför inte att påverka vare sig ditt bolån eller amorteringsplan. Det finns däremot blancolån där räntorna kan variera stort mellan olika banker och långivare, varför det är viktigt att jämföra olika blancolån innan du tecknar ett.

Många gör misstaget att slå till på första bästa låneerbjudande, och då är risken att lånet blir dyrare än nödvändigt. Detta kan i sin tur leda till att den totala kostnaden för badrumsrenoveringen blir högre.

Håll koll på den effektiva räntan

Väljer du att teckna ett blancolån är den effektiva räntan den du ska titta på. Den måste alltid anges i villkoren och avser den totala kostnaden för lånet. Den effektiva räntan visar alltså både den årliga räntan och eventuella uppläggningsavgifter och administrationsavgifter. Nominell ränta är räntan du betalar på ditt lån utan andra avgifter. Men till skillnad från den effektiva räntan talar inte nominell ränta om vad du ska betala totalt och ett lån kan därför bli flera tusen kronor dyrare när avgifterna adderats. Den effektiva räntan är mer rättvisande för hela lånets totala kostnad.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Badrum