Bygg en tvätthörna

Med ett enkelt skåp och hyllor i hörnet utnyttjas utrymmet i det lilla badrummet optimalt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.500 kronor

Intro

När tvättmaskinen och torktumlaren staplas på varandra tar de mindre plats och det blir ordning och reda i tvätthörnan.

Det krävdes dock lite händighet för att få pusslet att gå ihop, för badrummet var otroligt dåligt inrett med flera hörn med sneda vinklar.

Lösningen blev ett skåp för tvättmaskin och torktumlare och en skräddarsydd trekantig hylla.

Den trekantiga hyllan var den svåraste delen, men här får du en beskrivning på hur du gör, när vinklarna varierar och uppgiften till en början verkar omöjlig att genomföra.

Instruktion

01
Maskinskåpet 6 Steg

Maskinskåpet, eller tvättpelaren, består av en ram med plats för en låda på mitten. Ovanpå bygger vi ett skåp. När man inreder ett så otillgängligt utrymme som det här, är det bra att dela upp projektet i mindre enheter. Man avslutar då med att montera ihop de olika enheterna.

Vi har valt mdf-skivor, som sågades till på byggmarknaden, varefter vi själva har målat dem. Du kan också välja vita mdf-skivor eller laminerade spånskivor.

Det är bra att både limma och skruva ihop skivorna. Då håller det.

Det är viktigt att allt trä lyfts upp från badrumsgolvet så att det inte fuktskadas. Vi använder maskinskruvar med plasthättor som fötter.

1

Förborra i sidostyckena för hyllor och ovansida. Borra med 5 mm borr, men inte närmare än 7 cm från sidostyckenas kanter. Annars är risken stor att hyllorna spricker när du skruvar ihop delarna.

2

Hyllan för torktumlaren förstärks med fyra små vinkeljärn. Alla hyllor limmas dessutom och skruvas fast med två skruvar på varje sida.

3

Dra fast fyra M8 maskinskruvar som ben. Då hamnar inte skivan direkt på golvet och kan inte heller suga fukt. Med en gängad hylsa i skivan kan du justera maskinskåpet i våg när det sätts upp. Sätt plasthättor på skruvarna.

4

Sätt maskinskåpet på plats. Ta god tid på dig för att få skåpet att stå i lod och horisontellt. Det tjänar du på när du senare ska sätta torktumlaren på plats.

5

Modulerna sätts ihop. Det är här vi ser resultatet av en noggrann uppriktning av maskinskåpet.

6

Spänn ihop det övre skåpet med den stora modulen. Skruva ihop delarna med 4 x 35 mm skruvar. Det gör det möjligt att dra in skruvhuvudena i skivan utan att skruvarna går igenom. Förborra eventuellt i den första skivan.

02
Lådan 3 Steg

1

Märk upp för handtaget på lådframstycket. Avståndet från den lodräta kanten bestäms, därefter avståndet från bottnen. Leta upp de hål du ska använda och markera med penna genom hålen.

2

Skruva fast lådframstycket på sidorna. Det ska täcka hela öppningen och hyllan nedanför. Lägg ev. en skiva med samma tjocklek som hyllan under lådan när lådframstycket skruvas fast.

3

Skruva fast utdragsbeslagen i skåpväggarna. Var noggrann när du mäter, så att de placeras exakt lika på båda sidorna. Lägg gärna en tunn list eller liknande under beslaget när du skruvar.

03
Trekanthyllorna 3 Steg

Hörnmodulen med hyllor kräver en del uppmätning. Om du har tur är väggarna raka, så att du bara behöver mäta upp vinklarna, göra två sidostycken och en rad likadana trekantiga hyllor.

De flesta hus, särskilt de av äldre datum, har dock inte helt raka väggar, så därför är det bra att först konstruera sidorna och sedan göra mallar av papp för hyllorna. Då kan du kolla att mallarna passar innan du sågar hyllorna.

Det lönar sig att mäta flera gånger när man arbetar med sneda väggar och ovanliga vinklar.

Om du gör hyllor av omålade skivor är det bra att fasa av framkanterna.

Hörnhyllan sätts på plats. Här har vi satt en list på maskinskåpet för att underlätta monteringen. Hörnhyllan och maskinskåpet skruvas ihop.

1

Fasa av framkanterna på hyllorna. Använd en handöverfräs med en avrundningsfräs. Om du inte har någon handöverfräs kan du runda av kanterna med slippapper.

2

Skruva fast alla hyllorna i det ena sidostycket. Förborra med 4,5 mm borr och dra i 4 x 60 mm skruvar, två i varje hylla. Montera sedan även den andra sidan med två skruvar i varje hylla. Kolla vinkeln efter hand så att allt passar.

3

Montera bakstycket. Detta är sista chansen att rikta upp hörnhyllan. Innan du spikar fast bakstycket är det viktigt att kontrollera vinklarna. Använd 30 x 1,6 mm blanka dyckertar, och fäst dem med cirka 10 cm mellanrum.

Material

  • 19 mm mdf-skiva
  • 4 x 60 mm + 4 x 35 mm rostfria skruvar (självförsänkande och förborrande)
  • 2 gångjärn, luckhållare, 2 handtag
  • 4 st. M8 skruvar med gängade hylsor
  • 30 x 1,6 mm dyckert
  • Utdragsbeslag till lådor

Tidsförbrukning

Ett par dagar plus torktid för färgen.

Pris

Cirka 1 500 kronor

Svårighetsgrad

Trekanthyllorna kräver precision. Resten är enkelt.

Ritning

Så är maskinskåpet uppbyggt

Konstruktionen av modulen där tvättmaskinen och torktumlaren ska stå är enkel: Två sidor bär ett par hyllor (här med en låda emellan) och en överdel. Ovanpå har vi snickrat ett litet skåp. Den trekantiga hyllan mäter du inte upp för, förrän du har gjort maskinskåpet och satt det på plats. Då får du en bra utgångspunkt för exakta mått för de lite mer komplicerade hyllorna.

Vänta med att mäta upp för de triangulära hyllorna tills du har byggt maskinskåpet. Då blir det mer exakt.

Så är maskinskåpet uppbyggt

Måtten på modulen ska naturligtvis anpassas till det ställe där den ska stå och till de maskiner som ska placeras i den. Vi valde att sätta en låda i mitten.

En botten, tre sidor och en front. Så enkelt kan en låda göras. Det viktigaste är att passa in fronten så att den täcker hela öppningen. De tre sidorna står ovanpå bottnen. Sist sågas fronten till. Limma och spika ihop lådans delar.

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Badrum