Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en tvätthörna

Skriv ut Spara artikel

Med ett enkelt skåp och hyllor i hörnet utnyttjas utrymmet i det lilla badrummet optimalt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.500 kronor

Intro

När tvättmaskinen och torktumlaren staplas på varandra tar de mindre plats och det blir ordning och reda i tvätthörnan.

Det krävdes dock lite händighet för att få pusslet att gå ihop, för badrummet var otroligt dåligt inrett med flera hörn med sneda vinklar.

Lösningen blev ett skåp för tvättmaskin och torktumlare och en skräddarsydd trekantig hylla.

Den trekantiga hyllan var den svåraste delen, men här får du en beskrivning på hur du gör, när vinklarna varierar och uppgiften till en början verkar omöjlig att genomföra.

Instruktion

Maskinskåpet

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Maskinskåpet, eller tvättpelaren, består av en ram med plats för en låda på mitten. Ovanpå bygger vi ett skåp. När man inreder ett så otillgängligt utrymme som det här, är det bra att dela upp projektet i mindre enheter. Man avslutar då med att montera ihop de olika enheterna.

Vi har valt mdf-skivor, som sågades till på byggmarknaden, varefter vi själva har målat dem. Du kan också välja vita mdf-skivor eller laminerade spånskivor.

Det är bra att både limma och skruva ihop skivorna. Då håller det.

Det är viktigt att allt trä lyfts upp från badrumsgolvet så att det inte fuktskadas. Vi använder maskinskruvar med plasthättor som fötter.

1

Förborra i sidostyckena för hyllor och ovansida. Borra med 5 mm borr, men inte närmare än 7 cm från sidostyckenas kanter. Annars är risken stor att hyllorna spricker när du skruvar ihop delarna.

2

Hyllan för torktumlaren förstärks med fyra små vinkeljärn. Alla hyllor limmas dessutom och skruvas fast med två skruvar på varje sida.

3

Dra fast fyra M8 maskinskruvar som ben. Då hamnar inte skivan direkt på golvet och kan inte heller suga fukt. Med en gängad hylsa i skivan kan du justera maskinskåpet i våg när det sätts upp. Sätt plasthättor på skruvarna.

4

Sätt maskinskåpet på plats. Ta god tid på dig för att få skåpet att stå i lod och horisontellt. Det tjänar du på när du senare ska sätta torktumlaren på plats.

5

Modulerna sätts ihop. Det är här vi ser resultatet av en noggrann uppriktning av maskinskåpet.

6

Spänn ihop det övre skåpet med den stora modulen. Skruva ihop delarna med 4 x 35 mm skruvar. Det gör det möjligt att dra in skruvhuvudena i skivan utan att skruvarna går igenom. Förborra eventuellt i den första skivan.

Lådan

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Märk upp för handtaget på lådframstycket. Avståndet från den lodräta kanten bestäms, därefter avståndet från bottnen. Leta upp de hål du ska använda och markera med penna genom hålen.

2

Skruva fast lådframstycket på sidorna. Det ska täcka hela öppningen och hyllan nedanför. Lägg ev. en skiva med samma tjocklek som hyllan under lådan när lådframstycket skruvas fast.

3

Skruva fast utdragsbeslagen i skåpväggarna. Var noggrann när du mäter, så att de placeras exakt lika på båda sidorna. Lägg gärna en tunn list eller liknande under beslaget när du skruvar.

Trekanthyllorna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Hörnhyllan sätts på plats. Här har vi satt en list på maskinskåpet för att underlätta monteringen. Hörnhyllan och maskinskåpet skruvas ihop.

Hörnmodulen med hyllor kräver en del uppmätning. Om du har tur är väggarna raka, så att du bara behöver mäta upp vinklarna, göra två sidostycken och en rad likadana trekantiga hyllor.

De flesta hus, särskilt de av äldre datum, har dock inte helt raka väggar, så därför är det bra att först konstruera sidorna och sedan göra mallar av papp för hyllorna. Då kan du kolla att mallarna passar innan du sågar hyllorna.

Det lönar sig att mäta flera gånger när man arbetar med sneda väggar och ovanliga vinklar.

Om du gör hyllor av omålade skivor är det bra att fasa av framkanterna.

1

Fasa av framkanterna på hyllorna. Använd en handöverfräs med en avrundningsfräs. Om du inte har någon handöverfräs kan du runda av kanterna med slippapper.

2

Skruva fast alla hyllorna i det ena sidostycket. Förborra med 4,5 mm borr och dra i 4 x 60 mm skruvar, två i varje hylla. Montera sedan även den andra sidan med två skruvar i varje hylla. Kolla vinkeln efter hand så att allt passar.

3

Montera bakstycket. Detta är sista chansen att rikta upp hörnhyllan. Innan du spikar fast bakstycket är det viktigt att kontrollera vinklarna. Använd 30 x 1,6 mm blanka dyckertar, och fäst dem med cirka 10 cm mellanrum.

Material

 • 19 mm mdf-skiva
 • 4 x 60 mm + 4 x 35 mm rostfria skruvar (självförsänkande och förborrande)
 • 2 gångjärn, luckhållare, 2 handtag
 • 4 st. M8 skruvar med gängade hylsor
 • 30 x 1,6 mm dyckert
 • Utdragsbeslag till lådor

Tidsförbrukning

Ett par dagar plus torktid för färgen.

Pris

Cirka 1 500 kronor

Svårighetsgrad

Trekanthyllorna kräver precision. Resten är enkelt.

Ritning

Så är maskinskåpet uppbyggt

Konstruktionen av modulen där tvättmaskinen och torktumlaren ska stå är enkel: Två sidor bär ett par hyllor (här med en låda emellan) och en överdel. Ovanpå har vi snickrat ett litet skåp. Den trekantiga hyllan mäter du inte upp för, förrän du har gjort maskinskåpet och satt det på plats. Då får du en bra utgångspunkt för exakta mått för de lite mer komplicerade hyllorna.

Vänta med att mäta upp för de triangulära hyllorna tills du har byggt maskinskåpet. Då blir det mer exakt.

logga in eller köp tillgång

Måtten på modulen ska naturligtvis anpassas till det ställe där den ska stå och till de maskiner som ska placeras i den. Vi valde att sätta en låda i mitten.

logga in eller köp tillgång

En botten, tre sidor och en front. Så enkelt kan en låda göras. Det viktigaste är att passa in fronten så att den täcker hela öppningen. De tre sidorna står ovanpå bottnen. Sist sågas fronten till. Limma och spika ihop lådans delar.

logga in eller köp tillgång

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Bygg en tvätthörna
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka