Intro
Instruktion
Maskinskåpet, eller tvättpelaren, består av en ram med plats för en låda på mitten. Ovanpå bygger vi ett skåp. När man inreder ett så otillgängligt utrymme som det här, är det bra att dela upp projektet i mindre enheter. Man avslutar då med att montera ihop de olika enheterna.
Vi har valt mdf-skivor, som sågades till på byggmarknaden, varefter vi själva har målat dem. Du kan också välja vita mdf-skivor eller laminerade spånskivor.
Det är bra att både limma och skruva ihop skivorna. Då håller det.
Det är viktigt att allt trä lyfts upp från badrumsgolvet så att det inte fuktskadas. Vi använder maskinskruvar med plasthättor som fötter.
Förborra i sidostyckena för hyllor och ovansida. Borra med 5 mm borr, men inte närmare än 7 cm från sidostyckenas kanter. Annars är risken stor att hyllorna spricker när du skruvar ihop delarna.
Hyllan för torktumlaren förstärks med fyra små vinkeljärn. Alla hyllor limmas dessutom och skruvas fast med två skruvar på varje sida.
Dra fast fyra M8 maskinskruvar som ben. Då hamnar inte skivan direkt på golvet och kan inte heller suga fukt. Med en gängad hylsa i skivan kan du justera maskinskåpet i våg när det sätts upp. Sätt plasthättor på skruvarna.
Sätt maskinskåpet på plats. Ta god tid på dig för att få skåpet att stå i lod och horisontellt. Det tjänar du på när du senare ska sätta torktumlaren på plats.
Märk upp för handtaget på lådframstycket. Avståndet från den lodräta kanten bestäms, därefter avståndet från bottnen. Leta upp de hål du ska använda och markera med penna genom hålen.
Skruva fast lådframstycket på sidorna. Det ska täcka hela öppningen och hyllan nedanför. Lägg ev. en skiva med samma tjocklek som hyllan under lådan när lådframstycket skruvas fast.

Hörnhyllan sätts på plats. Här har vi satt en list på maskinskåpet för att underlätta monteringen. Hörnhyllan och maskinskåpet skruvas ihop.
Hörnmodulen med hyllor kräver en del uppmätning. Om du har tur är väggarna raka, så att du bara behöver mäta upp vinklarna, göra två sidostycken och en rad likadana trekantiga hyllor.
De flesta hus, särskilt de av äldre datum, har dock inte helt raka väggar, så därför är det bra att först konstruera sidorna och sedan göra mallar av papp för hyllorna. Då kan du kolla att mallarna passar innan du sågar hyllorna.
Det lönar sig att mäta flera gånger när man arbetar med sneda väggar och ovanliga vinklar.
Om du gör hyllor av omålade skivor är det bra att fasa av framkanterna.
Fasa av framkanterna på hyllorna. Använd en handöverfräs med en avrundningsfräs. Om du inte har någon handöverfräs kan du runda av kanterna med slippapper.
Skruva fast alla hyllorna i det ena sidostycket. Förborra med 4,5 mm borr och dra i 4 x 60 mm skruvar, två i varje hylla. Montera sedan även den andra sidan med två skruvar i varje hylla. Kolla vinkeln efter hand så att allt passar.
Material
- 19 mm mdf-skiva
- 4 x 60 mm + 4 x 35 mm rostfria skruvar (självförsänkande och förborrande)
- 2 gångjärn, luckhållare, 2 handtag
- 4 st. M8 skruvar med gängade hylsor
- 30 x 1,6 mm dyckert
- Utdragsbeslag till lådor
Tidsförbrukning
Ett par dagar plus torktid för färgen.
Pris
Cirka 1 500 kronor
Svårighetsgrad
Trekanthyllorna kräver precision. Resten är enkelt.
Ritning
Så är maskinskåpet uppbyggt
Konstruktionen av modulen där tvättmaskinen och torktumlaren ska stå är enkel: Två sidor bär ett par hyllor (här med en låda emellan) och en överdel. Ovanpå har vi snickrat ett litet skåp. Den trekantiga hyllan mäter du inte upp för, förrän du har gjort maskinskåpet och satt det på plats. Då får du en bra utgångspunkt för exakta mått för de lite mer komplicerade hyllorna.
Vänta med att mäta upp för de triangulära hyllorna tills du har byggt maskinskåpet. Då blir det mer exakt.

Måtten på modulen ska naturligtvis anpassas till det ställe där den ska stå och till de maskiner som ska placeras i den. Vi valde att sätta en låda i mitten.

En botten, tre sidor och en front. Så enkelt kan en låda göras. Det viktigaste är att passa in fronten så att den täcker hela öppningen. De tre sidorna står ovanpå bottnen. Sist sågas fronten till. Limma och spika ihop lådans delar.

Video
Tips & Tricks

Uppmätning av platsen där skåp och hylla ska stå
För att fastställa skeva vinklar behöver man en smygvinkel. Placera den längs det höga skåpets ena sida, eller använd som här en vinkelhake, om skåpet ännu inte är på plats. Lägg smygvinkeln på en pappbit och rita upp. Anpassa sedan pappbiten så att den passar i öppningen. Lägg sedan pappbiten på skivan, märk upp och såga. Kom ihåg att dra ifrån sidornas tjocklek.
Säker uppmärkning
Om du använder en mall för placeringen av handtagen kan det vara en god idé att märka de hål du ska använda med en bit målartejp, så att du undviker att borra fel genom lådfronten.
Flera hyllor på en gång
Om du har turen att bo i ett hus med helt raka väggar, ska alla trekantiga hyllor vara lika stora. Då kan du med fördel spänna ihop flera skivor och såga till flera hyllor på en gång. Se till att använda bra tvingar, så att skivorna inte glider ifrån varandra när du sågar.

Något om luckhållare
Förutom de gångjärn som vi har använt till det lilla skåpet högst upp i maskinmodulen, har vi också monterat en luckhållare. Poängen är, att luckhållaren håller luckan öppen när man öppnar den, så att den inte faller igen. Det finns även fjä-derbelastade klaff gångjärn som håller luckan uppe när du har öppnat den. Specialgångjärnen finns i bl.a. köksbutiker och välsorterad järn- och byggfackhandel.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

