10 uppgraderingar i badrummet

Det kostar ju skjortan att bygga ett helt nytt badrum. Men som tur är kan ditt badrum uppgraderas betydligt billigare. För det finns många fina lösningar som får rummet att kännas som nytt, och du installerar dem själv.

Möjligheterna är många om du gärna vill uppgradera ditt badrum. Oavsett om det ska vara vackert eller funktionellt, eller kanske både och, så har tillverkarna av badrumstillbehör garanterat en lösning som passar dina behov.

I vår översikt som du kan hämta här på sidan har vi samlat 10 olika uppgraderingar i badrummet, så oavsett om du vill ha musik i duschen, trådlös styrning av kranen eller läcker belysning i spegeln, så har vi tips för din nästa uppgradering i badrummet, som garanterat kommer att få det att kännas riktigt lyxigt.

1. Beröringsfri vattenkran är trådlös lyx

Sensorn i kranen drivs av ett litet batteri.

Den infraröda sensorn slår på kranen när du sticker in händerna under den, och stänger av när du drar undan händerna. Det sparar en hel del vatten, och installationen av kranen är lätt då sensorn går på batteri. Temperaturen på vattnet ställs in på ett litet vrid på sidan av kranen.

  • Från 1.500 kr.

2. Häng toaletten på väggen

Toaletten hålls uppe av ett rejält stativ, som är gömt bakom en platta.

Att byta toalett från en golvmodell till en vägghängd toalett gör stor skillnad i badrummet. En vägghängd toalett är dels snygg att se på, men även mycket enklare att rengöra, då den inte tar så mycket plats i rummet - och så är den lätt att montera på egen hand. Du får byta ut toaletten på egen hand, men bara om du kan koppla den nya toaletten till ett befintligt avlopp. Det kräver att det finns en ballofix så att du kan stänga av vattnet.

  • Från 3.000 kr. (inkl. upphängning)
1

Stativet med cisternen ställs upp och fästs. Benen på stativet ställs in i önskad höjd. Beslagen in mot väggen kan justeras i längden, så att det passar med avloppet i golvet.

2

Upphängningen för skålen görs fast. När stativet sitter ordentligt monteras en frontskiva, som döljer mekaniken. Efter det görs upphängningen fast i stativet.

3

Skålen skruvas fast i beslagen. Den tunga skålen klossas upp, så att öppningarna kan pressas ned över hylsorna på bild nr. 2. Avslutningsvis monteras sitsen.

3. Byt till miljövänlig belysning med led-lampor

Bra belysning är viktigt. Det gäller i badrummet så väl som i resten av huset. Att byta ut de gamla lamporna eller spotlightsen i badrummet mot nya, läckra LED-spotlights, är ett diskret men effektivt sätt att piffa upp badrummet på. Utöver att ge ett behagligt ljus är LED-lamporna dessutom energisnåla.

  • Från 50 kr.

4. Bli av med stanken med green drain

Green Drain låter vattnet rinna ned i avloppet, men håller lukten borta.

Finns det något värre än doften av avlopp, som väller upp genom duschbrunnen i badrummet? Den hemska stanken kan du bli av med tack vare Green Drain. Det är ett vattenfritt membran/luktspärr, som låter vattnet rinna ned i avloppet, men hindrar lukt och hälsovådliga gaser från att tränga upp i badrummet. Green Drain består av en plastram med ett förseglande membran som är lätt att installera i avloppet.

Samtidigt som vattnet kan rinna genom Green Drain så hindrar låset även vatten från att rinna upp igen, så att du slipper översvämningar i badrummet. Dessutom ser Green Drain även till att skadedjur inte kan ta sig upp genom avloppet.

5. Få torra handdukar och ett varmt badrum

En handdukstork är en smart och relativt enkel uppgradering. Det finns många olika varianter, och det finns även olika anslutningsmöjligheter. Handdukstorken kan kopplas till fjärrvärmen, men även till elvärme med hjälp av en så kallad elpatron. Den kan inte värma upp ett badrum på egen hand, men den kan vara ett fint komplement till uppvärmning från exempelvis golvvärmen.

  • Från 1.000 kr.

6. Ta med dig musiken hela vägen in i duschen

Lysnnar du också på musik när du duschar? Tack vare ett samarbete mellan Philips och Grohe kan du nu ta med dig musiken hela vägen in i duschkabinen med Bluetooth-högtalaren Aquatunes. Bluetooth-räckvidden är ungefär tio meter, så du kan skicka musiken från din telefon till högtalaren utan att riskera att den förstnämnda blir fuktskadad.

7. Billig och enkel golvvärme

Med golvvärmemattor från Heatcom slipper du kalla fötter. De tunna värmemattorna läggs rakt under golvkaklet och finns i olika effektvarianter, helt beroende på om du vill ha totaluppvärmning av rummet eller bara ett komplement till en radiator eller liknande.

Golvvärmemattorna kan ställas in för att tändas och släckas vid olika tidpunkter, och köra när du vill.

  • Ca. 1.400 kr./m²
1

Mattorna rullas ut. Golvvärmemattorna rullas ut, så att du är säker på att de passar rummet. Mattorna klipps till. Se upp så att du inte klipper sladdarna.

2

Mattorna täcks med golvspackelmassa. Massan fördelas i ett tunt lager ovanpå mattorna. När spacklet har torkat kan du lägga kakel ovanpå. Du kan i övrigt även lägga mattorna ovanpå ett befintligt kakelgolv.

8. Varm spegel med ljus och sensor

Om du ska upp i badrummens superliga, ska du skaffa en spegel med ljus, sensor och värme. Med en sådan toppmodell tänds ljuset i spegeln automatiskt när du ställer dig framför den, och den ger ett behagligt ljus i rummet.

Om du även investerar i en spegel med inbyggd värme slipper du torka av imma och fukt från spegeln när du har duschat. Det är en dyr uppgradering, och om du inte har en så stor budget kan du köpa en värmematta som du monterar bakom din vanliga spegel. Så försvinner imman åtminstone.

  • Från ca. 4.000 kr.

9. Skruva ned volymen med en ny fläkt

Är du trött på bullret från badrumsfläkten? Då har du antagligen en gammal modell, och en sådan kan nämligen komma upp i över 40 decibel. Du gör dig själv och dina öron en tjänst om du byter ut den högljudda gamla fläkten mot en sprillans ny, tyst och appstyrd modell från Pax.

Dess ljudnivå ligger på imponerande 20 decibel, och med en app på din smartphone har du möjlighet att programmera fläkten till att t.ex. köra på bestämda tidpunkter på dygnet, att köra med låg, konstant hastighet eller köra med hög hastighet, om rummet är fuktigt efter en dusch. Smart, lätt och tyst!

10. Extra kapacitet med usb-uttag i vägguttaget

Om du ska byta vägguttag bör du uppgradera till uttag med inbyggda USB-utgångar, som kan användas till laddning av telefonen t.ex. Det är tillåtet att byta vägguttaget, så länge det inte är tal om en ny installation, så därför kan du själv sätta in USB-uttag i badrummet.

  • Ca. 300 kr.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Badrum