Så gör du en säker uppsättning

ANNONS: När du ska sätta upp en ny hylla på väggen eller förankra ett skåp krävs att du, innan du börjar borra, med säkerhet vet vad som gömmer sig bakom väggen. Det hjälper Zircons regeldetektorer, metalldetektorer och elskannrar dig att ta reda på.

Det är inte alltid vi känner oss helt trygga när vi spikar eller borrar i väggen vid uppsättning av en hylla, en tavla eller vid förankring av ett skåp. Borrar och spikar vi verkligen på rätt plats? Tänk om det gömmer sig strömförande elledningar bakom väggen eller vi råkar borra i en vattenledning.

Zircons detektorer hjälper dig att ta reda på vad som finns inuti väggen så att du kan hitta den perfekta platsen för hyllan eller skåpet och slipper chansa när du borrar.

– Vi borde alla ha ett sånt här verktyg i vår verktygslåda. Det gäller att investera i kvalitet som håller i många år, säger Ronny Johnsson på Zircon.

Rätt verktyg för rätt ändamål

Vilken regeldetektor som lämpar sig bäst för ändamålet avgörs bland annat av vad du ska söka efter. Här finner du många värdefulla tips om hur man bäst avänder de olika detektorerna samt en mängd informationsvideos.

– När du ska söka efter en trä- eller metallregel bakom en gipsskiva kan du använda en av de lite enklare detektorerna. Ska du istället söka efter metallrör och elledningar så finns verktyg anpassade för det också.

Detektorer för hemmabruk och proffs

För att avgöra om du hittat en regel av metall eller trä, eller om du exempelvis vill söka efter ett vattenrör, behövs en MultiScanner® regeldetektor som har ett metallskanningsläge eller helt enkelt en metalldetektor.

Förutom regeldetektorer för hemmabruk finns även metalldetektorer utvecklade för industriella miljöer som användas för att hitta exakt var armeringsjärnen finns, innan man börjar skära i betongen. Zircon MetalliScanner™ MTX är en metalldetektor som är avpassad för att hitta armeringsjärn, med stor exakthet, på upp till tio centimeters djup. I Zircons sortiment finns flera olika modeller för avancerad detektering av metall.

Därför ska säkerheten alltid prioriteras

– Säkerhet har blivit ett ledord idag och inte minst när det handlar om att göra säkra installationer i hemmet, säger Ronny.

När du ska sätta upp en hylla, ett köksskåp, en TV-skärm, en tung och värdefull tavla eller ett tungt skåp krävs att uppsättning och förankring görs ordentligt och på ett säkert sätt.

– Det finns exempel där barn har fått byråer över sig som inte varit tillräckligt säkert förankrade i väggen och farit illa av det och i vissa fall även omkommit. Om barn klättrar i utragbara lådor från skåp som inte är ordentligt förankrade i väggen så finns stor risk att möbeln tippar, berättar Ronny.

Det finns faktiskt detektorer på marknaden idag som inte kan avgöra om det är en regel eller elkabel i väggen och det kan vara förenat med stor fara.

– Zircon har med sin teknik gjort att man inte behöver oroa sig för att spika eller borra på fel ställe och få en elstöt. Regeldetektorn varnar nämligen för strömförande växelströmsledningar i väggen när den kommer för nära, säger Ronny.

Vann test hos Gör Det Själv

Zircons detektorer håller hög kvalitet och har de bästa funktionerna. Detta visades inte minst i ett test som gjordes av Gör Det Själv och där Zircon vann överlägset. Gör Det Själv testade sex kända märken och Zircons modell HD70 blev överlägsen testvinnare med 100 procent träffsäkerhet. Testen redovisas i novembernumret av Gör Det Själv.

Om Zircon

Zircon® är världens största tillverkare av regeldetektorer och utvecklade den numera patenterade tekniken för över 30 år sedan. Idag har Zircon® över 95% av den amerikanska marknaden och finns i alla stora byggvaruhus och hardwarestores. Zircon® har ett brett utbud av regeldetektorer med över 30 olika modeller anpassade efter olika ändamål.

Zircons detektorer återfinns i välsorterad bygg- och fackhandel samt online hos bland annat Bygghemma, Buildor och Proffsmagasinet.

De mest sålda Zircon regeldetektorer

Zircons StudSensor™ HD55

Zircons StudSensor™ HD70 OneStep™

Zircons MultiScanner® HD900C OneStep™

Zircon finns i välsorterad bygg- och hemfixhandel samt online hos bl.a. Bygghemma, Buildor, Proffsmagasinet m.fl.