Så sparar du pengar när du bygger inglasad altan i vinter

Med en inglasad altan förlänger du sommaren och utomhussäsongen. Det finns mycket du kan göra själv för att hålla nere priset för ditt nästa byggprojekt.

När sommaren lider mot sitt slut tar vi in utemöbler, dynor och fäller ihop parasollet. Sen får det stå i ett förråd över vintern. Genom att bygga en inglasad altan kan du vänta med att packa ihop och istället flytta in i ett eget mysigt uterum.

Så håller du nere kostnaderna

Genom att bygga själv kan du spara pengar. Den totala kostnaden för en inglasad altan varierar stort och två avgörande faktorer är:

  1. Hur stor altan du har
  2. Hur väl isolerat uterummet ska vara

Vilken isoleringsgrad du ska ha beror på när du vill kunna använda uterummet eftersom det är viktigt för trivsel och komfort. Fundera över detta och gör upp en plan innan du börjar bygga och se till att det finns en bra fuktspärr mot marken, särskilt om du vill kunna använda uterummet även på vintern.

Val av glas påverkar priset

Vilket slags glas du behöver avgör också den slutliga prisbilden. Det finns exempelvis enkelglas, isolerglas (2-glas) och vinterisolerglas. Enkelt förklarat finns det två avgörande prisfaktorer att ha i åtanke:

  1. Ju bättre isolerad den inglasade altanen är desto dyrare blir det
  2. Lägger du ut jobbet till en hantverkare istället för att göra det själv kommer det självklart att bli dyrare. Gör det själv och ta hjälp av släkt och vänner om de har erfarenheten som du själv saknar

Bygga inglasat uterum på altanen

Givet att du har en altan krävs normalt bygglov för att bygga till ett uterum. Ett uterum räknas som en tillbyggnad om det görs i anslutning till ditt hus och du uppför nya väggar och tak eller glasar in altanen under ett befintligt skärmtak.

Det finns undantag från bygglovsplikten om du bygger ett uterum med en bruttoarea på högst 15 kvadratmeter till en- eller tvåbostadshus och inte närmare tomtgränsen än 4,5 meter om inte grannarna godkänt detta. Du behöver dock göra en anmälan till byggnadsnämnden och invänta startbesked innan du kan börja bygga. Det inglasade uterummet måste också uppfylla särskilda krav på hållfasthet och bärförmåga.

Håll nere kostnaden för alla delar av din inglasade altan

Nu när du vet hur du kan göra för att hålla nere priset och hur det fungerar med bygglov börjar du närma dig starten på ditt nästa byggprojekt. Alla renoveringar, tillbyggnationer och byggprojekt kräver ett startkapital för att kunna finansieras. Är du intresserad av ett renoveringslån kan låneförmedlare som Sambla förhandla fram så bra villkor som möjligt till dig.

Har du privatlån, krediter och avbetalningar sedan tidigare kan du samla lånen och toppa upp för din investering. Sambla hjälper dig att få så låg ränta som möjligt och i slutändan en billigare inglasad altan.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Annons