Så lägger du golvvärmesystem med tunna aluminiumbeklädda skivor

Förslag på vattenburen golvvärme efter dina förutsättningar! Det får du via Floorés golvvärmeguide: ”Det är ett stort beslut att lägga golvvärme. Det är ett engångsbeslut och inget man gör om”, säger Peter Jacobsson, säljare hos Flooré.

Ska du köpa hus eller står inför en renovering? När du ska lägga golvvärme är frågorna oftast många och ibland svåra att hitta snabba svar på. Med Floorés golvvärmeguide får du hjälp att komma igång.

– Golvvärmeguiden ger dig ett riktmärke. Är golvytan över 25 m² rekommenderar vi att du tar kontakt med en av våra återförsäljare och berättar om förutsättningarna och tar fram en ritning så att vi kan göra en bra offert, säger Peter Jacobsson som har jobbat som säljare på Flooré sedan 2015.

I golvvärmeguiden kan du exempelvis välja till färdigmonterade skåp för extra skydd mot rörläckage och ska vattenburen golvvärmen samköras med radiatorer/element behövs en shunt.

– Shunten gör golvvärmesystemet till en sekundär slinga med egen pump för att reglera höga varmvattentemperaturer i element.

Är radiatorvattnet för hett riskerar temperaturen på golvytan överstiga 27 °C och det går emot Boverkets byggregler.

– Ska du lägga parkett och massiva trägolv får ytan inte överstiga 27 °C för annars kan det bildas torrsprickor i träslaget.

Fördelar med golvvärme med skivor

En skillnad mellan ingjuten golvvärme och golvvärmeskivor är reaktionstiden.

– Har du till exempel ett stort rum med fönster i söderläge och ingjuten golvvärme så tar det mellan 6–8 timmar innan betongplattorna reagerar med inomhusvärmen. Lägger du istället golvvärme med skivor är reaktionstiden drygt 40–60 minuter eftersom avståndet mellan rör och golvyta är mindre.

Ska du renovera bör du alltid välja tjocklek på golvvärmeskivorna baserat på om golvet är isolerat eller inte. För isolerade golv kan du välja extra tunna skivor från 13 mm och då behöver du inte höja golvnivån mer än så. För oisolerade golv, där ytan under är ouppvärmd, bör du istället välja skivor på 25 eller 50 mm.

– Du kan lägga Floorés värmegolv på nästan alla underlag och golvtyper, men det måste vara ett bärande golv och inte för stora differenser om det är ett gammalt golv.

Flooré har instruktionsfilmer på YouTube där du bland annat får se hur man installerar vattenburen golvvärme och hur skivorna monteras. Flooré har även en support.

– Det är ett stort beslut att lägga golvvärme. Det är ett engångsbeslut och inget man gör om. Det enda du inte kan bygga om är grunden.

Fördelar med att själv styra golvvärme och radiatorer

Med Floorés Smart Home kan du själv styra över uppvärmningen via en app och får bättre kontroll över energiförbrukningen.

– Med Smart Home kan du se direkt i din telefon hur varmt du har i huset och sänka värmen i rummen när du inte är hemma. När du är på väg hem kan du höja värmen igen så att golven blir varma och sköna lagom till hemkomsten.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Annons