Ozongenerator - hur fungerar det?

Dofter kan påverka oss på olika sätt, både positivt och negativt. Att ha en doft i sitt hem som besvärar dig kan vara väldigt irriterande och inte helt lätt att få bort alla gånger.

© Pixabay

Har du kanske en märklig lukt i ditt hus eller vill du bara fräscha upp luften där du bor? Då kan en ozongenerator vara rätt investering för dig.

Vad är skillnaden mellan en ozongenerator och en luftrenare?

Det är många som blandar ihop en luftrenare med en ozongenerator, men det är faktiskt två olika produkter som fungerar på helt olika sätt.
En ozongenerator, till skillnad från en luftrenare, använder du endast vid enstaka tillfällen för att utföra en ozonbehandling. Hela utrymmet där du använder din ozongenerator saneras samtidigt. Med en luftrenare tar du inte tag i själva problemet utan istället de restprodukter som finns i luften. En luftrenare måste också användas kontinuerligt.

Att bli av med envisa lukter som rök, urin och mögel kan många gånger vara svårt och tidskrävande. Det är stressande att veta att det finns lukter och ämnen i huset som kan vara skadliga för de som bor där.
Men en ozongenerator arbetar snabbt och mycket effektivt. På bara några timmar åtgärdar en ozongenerator både mögel, dålig lukt och bakterier. Det räcker oftast med enstaka behandlingar för att ta bort även de svåraste lukterna permanent. Med hjälp av en ozongenerator eliminerar du lukterna i ditt hus och de kommer inte tillbaka så länge de inte återinförs i utrymmet. På så sätt är en ozongenerator en mycket effektiv hjälp i kampen mot dofter och oren luft.

Hur fungerar det med en ozongenerator?

Ozon, även kallat för aktivt syre, är en gas som finns helt naturligt i atmosfären. När ozonet möter illaluktande molekyler oxideras de av ozonet och lukten elimineras. Har man mögelsporer i väggarna kan ozonet gå till angrepp mot dem så att de inte längre kan produceras.

När oxidationen är färdig blir ozonet till vanligt syre igen och därför finns det inte heller något ozon kvar i det sanerade utrymmet.

När man köper en ozongenerator ska man med fördel undersöka hur den tillverkar sitt ozon. Det finns nämligen olika sätt att tillverka ozon som används i ozongeneratorer. Ett sätt att tillverka ozon är genom högfrekvent koronaurladdning och då uppstår det höga koncentrerade doser av ozon. Vid den tillverkningen bildas det skadliga ämnen som kan skada både djur och människor men även material.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Annons