Installera solceller själv: Vad du får & inte får göra själv

Intresset för att installera solceller ökar stort. Allt flera har fått upp ögonen för att en solcellsinstallation inte alls behöver vara så svårt och att man faktiskt till stora delar kan installera solceller själv.

© Pixabay

Det är dock viktigt att känna till att du som privatperson inte få göra elinstallationen själv, detta måste göras utav en behörig elektriker.

Vad du får göra själv vid en solcellsinstallation:

 • Planera, designa & projektera solcellsanläggningen
 • Köpa in material som exempelvis solpaneler och monteringsskenor
 • Ansöka om bygglov
 • Sätta upp monteringsskenor
 • Montera solpanelerna på taket

Vad du inte får göra själv:

 • Ansluta solpanelerna till elnätet
 • Installera växelriktaren
 • Koppla ihop solpanelernas likströmskontakter
 • Alla andra former av arbeten som innefattar el

Skulle man själv vara intresserad av att investera i solceller till sitt hus så är det alltid bra att börja med att läsa och lära sig mera om ämnet, du finner väldigt mycket information i exempelvis denna solcellsguide.

Det viktigaste att veta innan man börjar installera solceller är att det alltid krävs en behörig elektriker för att utföra själva installationsarbetet.

Det finns dock en hel del saker som du kan- och får göra själv när du vill installera solceller som både underlättar installationen precis som det även ser till att du kan spara gott om pengar.

Tips när du beställer material till din solcellsanläggning

Du kan bland annat beställa hem dina solpaneler och din växelriktare själv online- eller genom en fysisk butik.

Var noga med att se till att måtten stämmer innan du gör din beställning. Utöver att beställa hem de solpaneler som du önskar så får du även montera fast bärskenorna i taket samt även montera fast dina solpaneler i bärskenorna.

Det du inte får göra är allt det arbete som har med elektricitet att göra. Hit hör således att koppla ihop likströmskontakter i solpanelerna- och växelströmskontakter i växelriktaren. Du får heller inte ansluta- eller driftsätta anläggningen till elnätet.

Om man sedan väl bestämmer sig för att installera solceller så bör nästa steg vara att jämföra priser och produkter. Genom att göra detta så ser du också till att dina önskemål och behov tillgodoses samtidigt som du även kan installera dina solceller till ett riktigt bra och fördelaktigt pris.

Bra att tänka på när man installerar solceller själv

Tänk också på att det alltid är du som kund som ansvarar för att din solcellsanläggning har installerats på ett riktigt sätt.

På grund av detta så bör du alltid begära att den som installerar din solcellsanläggning dokumenterar att anläggningen är helt säker samt att allt utfört elarbete är gjort på rätt sätt av en behörig fackman.

Se samtidigt också över om garantin på din solcellsanläggning påverkas av att du själv hjälper till vid monteringen.

Det kan även vara bra att du hör av dig till ditt eget försäkringsbolag och dubbelkollar så att ditt försäkringsskydd täcks om olyckan skulle vara framme om du på något vis skulle skada dig i samband med monteringen.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Annons