En hyresbostad för hemmafixaren

Nästan en och en halv miljon svenska hushåll bor idag i hyresrätter, vilket gör det till en av de största kategorierna när det kommer till hushåll och bostäder. Ofta innebär en hyresrätt emellertid en rad begränsningar, framför allt när det kommer till renovering, ombyggnation och hemmafix.

© Unsplash

För den som gillar att använda sin kreativitet i hemmet kan det därför kännas restriktivt med hyresvärdens regler, men faktum är att det finns en hel del olika idéer på vad du kan göra i din BostadsZonen!

Så får du lägenheten mer personlig

En hyresrätt kan ofta kännas ganska opersonlig, särskilt om hyresvärden inte tillåter andra färger på väggarna eller några större förändringar, men det ska inte behöva stoppa den som vill ge uttryck för sin personlighet i hemmet.

Alla vill ju ha ett personligt hem, oavsett hur man bor, och en hel del förändringar har du faktiskt rätt att göra, fastän du hyr. Naturligtvis är det alltid säkrast att fråga din hyresvärd innan du sätter igång ett projekt som påverkar lägenhetens utseende och funktion, för att inte riskera att behöva betala onödiga pengar vid utflyttningen.

Var kreativ - byt ut dörrarna!

När man bor i en hyresbostad gäller det att ta fram sina kreativa sidor, och försöka hitta alla möjligheter som finns - och det finns många för den som är fyndig.

Något som de flesta hyresvärdar bör och brukar godkänna är utbyte av dörrar i alla dess former (så länge de är inne i lägenheten, såklart). Om du exempelvis tröttnat på tråkiga köksluckor med trista knoppar eller handtag, kan du byta ut dessa mot något som passar dig i smaken. Var dock noga med att behålla de gamla så att du kan montera tillbaka dessa när du flyttar.

Andra dörrar som går att montera bort och byta ut är innerdörrarna. Det kan göra stor skillnad i en bostad, bara beroende på vilka dörrar man har! Även garderobsdörrar går att ta bort och antingen ersätta med nya, eller använda tyger, så att ytan kan utnyttjas till fullo.

Utnyttja kvadratmetrarna rätt!

Om du bor trångt kan det vara svårt att få plats med alla föremål och möbler, så det gäller att hitta sätten som kan maximera ytornas potential. Hur du väljer att möblera påverkar mycket hur trångt respektive luftigt det känns. Att utnyttja höjden på bostaden är ett sätt att ta vara på platsen.

Ett annat sätt som kan ge en mer hemtrevlig och rymligare känsla är att sätta upp speglar. Att dessutom vara påhittig med belysningen kan göra stor skillnad. Prova att experimentera med ljusslingor, taklampor och annan belysning, så kommer din lägenhet snart få en helt ny känsla!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Annons