Ditt drömhus kan vara närmare än du tror

Är du händig och drömmer om att kunna renovera ditt hus så att det blir exakt som du vill ha det, eller anlitar du hellre professionella hantverkare så att jobbet görs så fort som möjligt och du har garantier för ett bra resultat? Hur det än ligger till kommer du med största sannolikhet att behöva ett renoveringslån, om sparkontot inte riktigt räcker till.

© Unsplash

Ett renoveringslån är som namnet antyder ett lån man tar just för syftet att renovera sin bostad, men det finns många olika typer av renoveringslån beroende på hur stor summa du behöver, dina nuvarande lån samt typen av renovering eller utbyggnad du har till avsikt att genomföra.

Vilka typer av renoveringslån kan jag välja mellan?

* Privatlån.
Detta är det vanligaste alternativet när man vill renovera, framförallt eftersom det är enkelt och smidigt. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att det har en något högre ränta. Dock har du möjlighet att kunna baka in privatlånet i ditt bolån när du är klar med renoveringen.

* Utökat bolån.
Detta är den billigaste varianten, eftersom bolån har lägre ränta än andra typer av lån. Tänk bara på att du inte får ha ett bolån på mer än 85% av bostadens värde för att detta alternativ ska vara genomförbart.

* Renoveringslån i samband med bostadsköp.
När du köper ett renoveringsobjekt måste du tänka på att banken inte kan låna dig pengar till såväl huset som renoveringen. Då måste renoveringen finansieras antingen med sparpengar eller med ett privatlån.

* Byggnadskreditiv.
Detta används vid nybyggnad eller tillbyggnad, och kan sedan förvandlas till ett vanligt bolån när ditt projekt har fullbordats.

Tips innan du lånar!

  1. Börja med att göra en budget. Det är viktigt att veta hur mycket projektet kommer att kosta och hur mycket du behöver låna. Finansiera alltid så mycket som möjligt med sparpengar, eftersom lån alltid kostar mer ju mer man lånar.

  2. Kontakta gärna en mäklare för att bekräfta att kostnaden för renoveringen eller tillbyggnaden kommer att motsvaras av en värdeökning av din fastighet.

  3. Jämför priser. Om du ska anlita hantverkare bör du be om flera offerter, och även när det kommer till leverantörer av material och utrustning.

  4. Glöm inte att undersöka ROT-avdrag och vad som räknas som avdragsgilla utgifter.

  5. När du vet hur mycket pengar du kommer att behöva bör du jämföra olika långivare, det kan nämligen skilja mycket på räntor, löptider och övriga avgifter. Det bästa du kan göra är att använda dig av en jämförelsesajt online, då får du enkelt och snabbt de bästa erbjudanden från en mängd olika långivare på bara några minuter med en enda kreditupplysning.

  6. Var noga med att betala i tid. Det kan låta som en självklarhet, men lån kommer ofta med dyra påminnelseavgifter som kan göra din renovering dyrare än nödvändigt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Annons