Är du i behov av mer utrymme eller nytt hus?

Våra liv förändras med tiden och det kommer perioder då man känner att man behöver ett nytt hus eller kanske bara en utbyggnad för att få mer utrymme. Idag finns flera alternativ för dig. Gränserna beror på din nuvarande boendesituation och dina önskemål.

© Pixabay

Oavsett om du funderar på att bygga ut eller bygga nytt, så vet du säkert redan att du först behöver söka byggnadslov. Om du vill bygga ut och har en bostad som anses ha högt kulturhistoriskt värde, så finns det särskilda regler för dig att ta hänsyn till. Oavsett hur du bor, så kan det i vissa fall även behövas tillstånd från dina grannar. Till exempel om det gäller din utfart eller annat som kan påverka utrymme eller sämre sikt.

Alla projekt, stora som små, går som smidigast med god planering. Även om det alltid lyckas dyka upp något oförutsägbart, så är god planering alltid en god idé. Om du har bra kontakt med dina grannar, så kanske du kan rådfråga dem om olika saker. I synnerhet om du är mer ny på området än de är. På bygg.se finns listor på attefallshus och husmodeller samt många informationsrika artiklar.

Behöver du attefallshus eller hus?

Är du i behov av att bygga ut för att få mer utrymme för förråd eller för en extra bostad, i mindre format? Attefallshus går relativt snabbt att bygga upp, men de får inte vara större än 30kvm och inte högre än 4 meter. Dessutom ska huset vara fristående, men i nära anslutning till bostadshuset. Däremot finns inga tydliga regler på hur nära det ska vara. Inte heller finns det tydliga regler på hur långt ifrån attefallshuset måste vara ifrån andra byggnader.

Ett attefallshus får lov att inredas med kök, badrum och övriga saker som kan behövas året runt, så det kan fungera bra att bygga ett attefallshus till en form av lägenhet. Antingen om man använder detta huset för övernattande gäster eller för att hyra ut till personer som söker bostad. I vissa svenska städer är det relativt vanligt att attefallshus i olika format hyrs ut som en mindre bostad.

Är du istället intresserad av att bygga ett eget hus, så kan du börja med att söka på hustillverkare. Även om du inte vet exakt hur du vill att ditt hus ska se ut. Testa dig fram och se vilka alternativ som kommer upp, både med tillverkare och vad de kan erbjuda dig. Att bygga ett hus är ett större projekt och för att trivas så bra som möjligt i det, ska man planera allt väl. Stressa inte fram några beslut.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Annons