Intro
Glaskross
Vi tejpade klar folie på baksidan av härdat glas och fönsterglas för att underlätta städningen. Därefter tog vi fram en hammare och slog till.
Vanligt fönsterglas
Lägg märke till de kilformade bitarna. De är sylvassa och kanterna är knivskarpa. Risken för allvarliga skador på livsviktiga organ är enormt stor.
Instruktion
Delarna till ramen kapas i önskade längder. Till detta arbeta har du nytta av en kap- och geringssåg. Den kan du också använda när du senare geringssågar. Om sågen har utdragsskenor kan du också såga spår med den.
Kapsågar med utdragsskenor kan ställas in på önskat sågdjup. Det kan göras mycket exakt med en skruv på sågen. Här ställer vi sågdjupet på 11 mm.
Spåren till de vågräta spröjsarna (C) markeras noga med vinkel. Såga därefter ett antal spår mellan de två strecken. Om klingan inte kan dras tillbaka över brädan kan du skjuta fram listen lite med en annan list. Stäm sedan bort träet mellan spåren.
På insidan av bottenlisten (B) och på undersidan av den vågräta spröjsen (C) fästs 22 x 28 mm lister (D) i samma längd som den invändiga bredden på ramen. Listerna fästs längs mitten med lim och 4 x 50 mm skruvar.
Botten- och topplist (B) sätts ihop med sidolisterna (A) till en ram. Pressa ihop delarna hårt i hörnen och förborra med 4 mm borr innan du limmar och skruvar ihop med 5 x 60 mm skruvar.
Spröjsen och kantlisten (C) pressas in i spåren, där de limmas och skruvas fast med 5 x 60 mm skruvar. Lägg märke till listen (D) på undersidan av kantlisten. Kolla med vinkel och tumstock att det blir rakt.
Två små listbitar (E) sågas till och fästs mellan listerna D så att det bildas en ram inuti bröstningen under fönstret.
Fönsterbröstningen förses med två 20 x 120 mm dubbelfaspanelbrädor (N) på varje sida. För att spåret skall hamna i nivå med spåren på huset sågas sponten bort på den övre brädan och noten på den undre.
Bröstningsbrädorna slipas och sätts fast med 5 x 40 mm rostfria skruvar på listerna D och E. Men först stryks allt trä med grundolja.
Bröstningen görs nu klar på den andra sidan. Och panelbrädorna ser likadana ut på bägge sidor. Kom ihåg att noten skall vändas neråt för att det inte skall samlas regnvatten i den.
Med kap- och geringssågen sågar vi nu 15 x 44 mm lister, som kommer att utgöra fals i ramen. Fördelen med denna såg är att listerna kapas i exakt vinkel.
De färdigmålade ramarna är klara för montering mellan stolparna. Vi väntar med att sätta glaset på plats.
Ramarna sätts ihop två och två och hela fönsterpartiet justeras in vågrätt och lodrätt. Ev. skevheter elimineras med klossar eller kilar. Här har vi bestämt att det skall vara 5-10 mm luft runt om. Ramarna skruvas ihop med 5 x 40 och 5 x 60 mm skruvar.
Falslisterna (F, G och H) förses nu med 2 x 5 mm självhäftande tätningslister av gummi. De skall inte sörja för att det blir tätt utan se till att glaset inte rör sig när det blåser ute.
Rutorna sätts på plats i falsarna. Har du bara mätt rätt och sett till att ramarna står lod- och vågrätt, faller glaset på plats mot tätningslisterna utan att sitta i spänn.
Rutorna hålls på plats av glaslister och även dessa förses med de självhäftande tätningslisterna när de har grundats och målats. Här monteras en topplist och den har geringssågats 45 grader i ändarna.
Glaslisten i botten har kapats så lång att den passar exakt mellan de lodräta listerna och därför har den sågats av i rät vinkel i bägge ändar. Bottenlisten är lite bredare än övriga lister för att sticka ut en bit och leda bort regnvatten från bröstningen.
Glaslisterna i sidorna geringssågas upptill i 45 grader för att passa mot den övre glaslisten. De kapas nertill så att det blir en springa på 5-7 mm mot bottenglaslisten. Samtliga glaslister spikas fast med galvaniserade dyckertar.
Spalten mellan glaspartiet i sidorna och upptill täcks nu med lister som har grundats och målats före uppsättningen. De fästs med galvaniserade dyckertar som försänks och därefter sätts en droppe färg på varje spikskalle. Här kan du se att både brädorna i bröstningen nertill och mittspröjsen ligger på samma nivå som panelbrädorna på fasaden.
Material
TILL EN FÖNSTERRAM (92,5 x 162 cm)
22 x 70 mm hyvlad furu:
• 2 sidor à 159,8 cm (A)
• 2 botten- och topplister à 92,5 cm (B)
• 1 spröjs och 1 kantlist à 90,3 cm (C)
22 x 28 mm hyvlad furu:
• 2 lister à 88,3 cm (D)
• 2 lister à 14,6 cm (E)
15 x 44 mm hyvlad furu:
• 4 falslister à 88,3 cm (F)
• 2 falslister à 65,2 cm (G)
• 2 falslister à 68,4 cm (H)
15 x 33 mm glaslist med fasad ovansida:
• 2 lister à 88,3 cm (J)
15 x 21 m glaslist:
• 2 lister à 68,4 cm (K),
• 2 lister à 65,2 cm (M),
• 2 lister à 88,3 cm (L)
22 x 120 mm dubbelfaspanel (här av lärk):
• 4 brädor à 88,3 cm (N), sågade upp- och nertill för att passa i storlek
4 mm härdat glas:
• 1 ruta, 64,7 x 83,3 cm
• 1 ruta, 67,9 x 83,3 cm
Dessutom:
• 2 x 5 mm självhäftande tätningslist, 13 m
• 5 x 40 mm skruvar
• 5 x 60 mm skruvar
• PU-lim
• Galvaniserade spikar
• Grundolja
• Heltäckande utelasyr**
Ritning
Så här gör du ramarna
Man frestas lätt att tillverka ramarna med två lika stora rutor, men här går det inte för vi vill att den vågräta spröjsen i mitten skall ligga på samma nivå som den i huset. Den undre delen (fönsterbröstningen) skall också passa i höjd till befintliga stödväggar. Vid mätning av ramen tar vi också hänsyn till att den skall ha 5 mm luft ner till terrassen.
Ramarna tillverkas av 22 x 70 mm hyvlad furu (A och B). I alla hörnen fogas delarna ihop med överlappning, se ritningen. De vågräta listerna (C) fälls in i de lodräta listerna (A).Alla glaslister (J, K och L) sågas till på mått och geringssågas i ändarna i 45 grader. Innan ramarna sätts på plats behandlas de och glaslisterna med grundningsolja och utelasyr.
Enkel fönsterfals I stället för att fräsa spår i listerna att lägga glaset emot fäster vi falslister (F, G och H) av 15 x 44 mm hyvlat trä. De geringssågas i ändarna.
Bröstningen tillverkas av 22 x 120 mm dubbelfaspanel (N) och de sätts fast på bägge sidorna av spiklisterna (D och E). Höjden anpassas här att passa till panelen på huset och det innebär att vi sågar av sponten och lite till på den översta brädan. Alla delar till fönsterbröstningen stryks med olja två gånger innan de sätts ihop.


Tips & Tricks
En detaljerad ritning underlättar
Måtten i artikeln gäller förstås endast det fönsterparti vi snickrar. Inspireras du till något liknande bör du allra först göra en skiss och sedan en detaljerad ritning.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.


