Trall - det ultimata materialet för golv i utomhusmiljö

Ska du äntligen ta tag i projektet att bygga en veranda hemma? Då behöver du högkvalitativt virke som klarar väder och vind.

© Pixabay

Du kan få en snygg och bekväm terrass eller balkong med lättlagda utomhusgolv som är lika enkla att ta isär. Med golvtrall kan du snabbt uppdatera din uteplats och skapa en härlig miljö för avkoppling och middagar. Du kan snabbt förnya din balkong eller terrass och även skapa olika ytor för loungemöblerna eller matgruppen. Trallen är enkel att lägga och klickas ihop.

Trall för alla klimat

Det är enklare än vad många tror att bygga en altan eller uteplats, vad som krävs är rätt material och lite teknik. Ska du ha ditt virke utomhus året om? Då är det smart att köpa behandlat trä som tål både vind och regn. Fördelen med att bygga sin egen altan är att man kan bestämma designen helt själv och du kan få dina drömmars uteplats med bara några träplankor och ett par slag med hammaren! Läs och få mer inspiration här.

Vad ska man tänka på när man lägger trall?

Det finns några saker som är riktigt viktigt att tänka på när du lägger trall.

  • Mät och planera - Innan du börjar bygga är det en bra idé att mäta ytan där du ska lägga trall och räkna ut hur mycket trallvirke som kommer att gå åt. Då kan du handla hem rätt mängd virke i god tid och du slipper avbryta när du är mitt uppe i arbetet.
  • Virkesåtgång och centrumavstånd vid tralläggning – du bör beräkna virkesåtgången till ca 8,4 löpmeter per m². Men virkesåtgången skiljer sig både beroende på vilken dimension du väljer att använda på ditt trallvirke och på formen på ditt trädäck. ett tips här är att köpa lite extra trall, för att täcka upp för spill.
  • Centrumavståndet för golvbjälkarna ska vara max 600 mm.
  • Val av rätt skruv är viktig. När du monterar trall ska du använda trallskruv av rostfritt stål, eller trallskruv med godkänd rostskyddsbeläggning.

Så behandlar du trallen från grunden

Det finns några olika sätt att behandla din trall när den är ny eller om du vill ge den en nystart. Fundera på hur du vill att din trall ska se ut och välj behandling utifrån det. Vill du att den ska behålla sin färg, eller vill du att den ska gråna?

Olja bevarar färgen och skyddar trallen
Med olja minskar du risken för att träet tar upp fukt och för sprickbildning. Om du väljer pigmenterad olja i träets naturliga nyans bevarar du också färgen tack vare oljans UV-skydd. (Passar alla träslag)

Obehandlad trall grånar naturligt, men får inget extra skydd (Passar tryckimpregnerat och TermoAsk). Om du oljar en gång kan du få en grå trall och på så sätt ge den en bra start. Du oljar den vid montering och sedan låter du den bli naturligt grå utan vidare behandling. Tänk på att trallen ska vara torr så oljan kan tränga in i träet.

Lycka till med ditt projekt!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altan