Stapla växterna på en trappliknande hylla

Om du inte har plats för flera växter på terrassen eller balkongen, så stapla dem! Med en trappliknande hylla får du plats för många krukor. Sätter du hjul under hyllan kan den lätt flyttas. Här är ett skojigt projekt för alla nybörjare - eller snabbjobb för de mer erfarna.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
6 timer
Pris
500 kroner

Intro

Om du inte har plats för flera växter på terrassen eller balkongen, så stapla dem!

Med en trappliknande hylla får du plats för många krukor. Sätter du hjul under hyllan kan den lätt flyttas.

Här är ett skojigt projekt för alla nybörjare – eller snabbjobb för de mer erfarna.

LÄS OCKSÅ: Vilken balksko ska jag välja?

Instruktion

01
Sätt ihop bottnen 5 Steg

Hyllan har byggts upp över en botten och har två extra hyllplan. Listerna till hyllplanen är 22 x 95 mm brädor som kluvits på längden. Börja med att snickra bottnen, som ska bära de tunga krukväxterna och därför ska vara extra stark.

Genom att använda trekantiga klossar i varje hörn på bottnen och sedan fästa en stödlist under hyllbrädorna får du en stadig botten. När det är klart fästs två sidor och till sist de två övriga hyllplanen. För att konstruktionen ska bli styv kompletteras hyllan med två tvärgående ryggbrädor. De fungerar dessutom som bakkant på de två övre hyllplanen, och ser till att krukor och annat inte ramler ner på baksidan av hyllan.

1

Sätt ihop ramen av bitarna A och B. Det är inte nödvändigt att använda spikpistol med dyckertar som vi gör. Det går bra att i stället fästa delarna med två skruvar. Det är ännu inte så noga om ramen är vinkelrät eller ej.

2

Lägg på flödigt med trälim på trekanternas (C) sidor. Använd ett lim som är avsett för vinterbruk, för annars kan fukt få fogarna att släppa.

3

Sätt fast de fyra trekanterna (C) i var sitt hörn och spänn fast dem med tvingar. Det är bäst med hörntving, om du har en sådan. När trekanterna är på plats är ramen vinkelrät.

4

Fäst hörnen (C) med skruvar eller spikar genom sidorna (A och (B). Här använder vi 40 mm dyckertar. Du kan använda 4 x 40 mm skruvar.

5

Sätt ett märke 45,5 cm från ena änden på ramen. Sätt också märken på sidorna. Det är här du ska fästa en förstärkning (K) så att den undre hyllan kan klara tunga saker när den är klar.

02
Snickra hyllplan 3 Steg

1

Såga urtag i de två långsidorna (A) vid markeringarna. Urtaget görs 46 mm brett, 23 mm på varje sida om strecket. Såga lodrätt med sticksågen längs ena spåret, sedan snett ner och därefter vågrätt. Lägg stödregeln (K) på plats.

2

Mät för att få avstånden mellan de 11 listerna på bottnen. Fäst de två yttre först och lägg sedan resten av listerna mellan de första. Mät avståndet och dela det med 10 så får du inbördes avstånd mellan listerna (här 21 mm).

Brädorna fästs på ramen med dyckertar eller skruvar.

3

Fäst listerna (J). Du kan mäta avståndet till nästa list varje gång eller också använder du dig av avståndsbitar som är 21 mm tjocka (breda). När du är klar med bottnen gör du de två andra hyllorna av 7 resp. 4 lister på samma sätt.

03
Sätt fast benen 5 Steg

1

Sätt fast det lodräta benet (D) på sidan av bottnen, som här är klar. Kolla noga att benet är vinkelrätt mot bottnen innan du skruvar fast det.

2

Komplettera med det snedställda benet (E), som du har kapat på gering i 45 grader i ena änden. Förborra med 5 mm borr in i det lodräta benet.

3

Skruva fast hyllplanet i mitten med 5 x 40 mm skruvar. Här håller vi ett avstånd på 85 cm mellan bottnen och hyllplanet för att få plats för stora växter.

4

Lägg nu hyllan på den "färdiga" sidan, för nu ska du fortsätta med den andra sidan, där du ska montera de två benen. Det översta hyllplanet fästs i benen.

5

De två benen (D och E) skruvas ihop med 5 x 100 mm skruvar. Även om du fäster resten av delarna med dyckertar eller spikar, så ska du här använda skruvar, som håller bättre än dyckertar.

04
De sista detaljerna 4 Steg

1

Sätt hjul under din hylla. Ju större hjul du väljer, desto lättare blir det att flytta hyllan som väger en hel del när det står många växter på den. Ska hyllan stå där det är blåsigt bör du välja hjul med broms.

2

Dra ett streck 1 cm från ändarna på ryggbrädorna (H). Då kan du vara säker på att skruvarna träffar rätt och inte drar sig utanför benen.

3

Fäst ryggbrädan (H) med 5 x 40 mm skruvar i de två lodräta benen (D). Sätt skruvarna i strecken.

4

Sätt ett märke cirka 10 cm ovanför mitthyllans ovankant. Håll upp den andra ryggbrädan (H) och fäst den med underkanten mot märkena. Använd 5 x 40 mm skruvar.

Material

22 x 95 mm hyvlade bräder:
• 2 ramsidor (A) à 95 cm
• 2 ramsidor (B) à 65,3 cm
• 2 lodräta ben (D) à 170 cm
• 2 snedställda ben (E) à 188 cm
• 2 hyllbärare (F) à 47,8 cm
• 2 hyllbärare (G) à 23,5 cm
• 2 ryggbrädor (H) à 99,2 cm
• 22 hyllplansbrädor (J) à 95 cm, kluvna
• 1 stödregel (K), 69,5 cm

45 x 145 mm reglar:
• 4 trekanter (C) med ett vinkelrätt hörn

Dessutom:
• 4 möbelhjul
• 5 x 40 mm och 5 x 100 mm A4-skruvar
• Ev. 40 mm dyckertar och spikpistol
• Träolja och lasyr eller färg

Specialverktyg
• Ev. spikpistol

Tidsförbrukning

När delarna har sågats ut tar det bara en halv dag att sätta ihop dem.

Pris

Högst 500 kr.

Svårighetsgrad

Här har du ett bra nybörjarprojekt (eller en enkel uppgift för den erfarne).

Ritning

Här har du alla delar till hyllan

På ritningen ser du vilka delar som vi har använt, och hur vi har satt ihop dem.
Du kan naturligtvis snickra din hylla med andra material och göra den större eller
mindre efter önskemål. Det viktigaste är att bottnen är stark och att benen (D) är
lodräta och stöttas av de snedställda benen (E). Du kan komplettera med flera
hyllplan om det passar bättre till dina krukväxter.

Bottnen har förstärkts med fyra trekanter som sågats av 45 x 145 mm reglar.

Här har du alla delar till hyllan

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

VERKTYG: Så här använder du spikpistolen

I den här videon lär du dig om spikpistolens funktioner och inställningsmöjligheter. Pistolen är till stor hjälp vid en lång rak olika arbetsuppgifter där du helst vill spika snabbt och med ena handen fri för att hålla i materialet, t ex vid montering av golvlister, dörrfoder, taklister, klädselbrädor och takfotsbrädor.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Altan