Så enkelt lägger du en rund uteplats i sten

De flesta stenläggningar är fyrkantiga, men varför inte använda natursten och göra den rund istället? Då får du en unik uteplats som är lätt att lägga. Den finns nämligen som byggsats, där alla stenar redan är anpassade, vilket gör att du slipper såga till de svåra formerna.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
5.000 kronor
Rund uteplats

Den snygga stensättningen kan köpas som ett färdigt modul-paket, så du slipper skära till stenarna.

Intro

Det finns många möjligheter med en cirkelformad stenläggning. Den kan ligga fritt i trädgården, kanske där kvällssolen eller utsikten är som bäst. Eller så kan den integreras i en större uteplats, där den bryter de raka linjerna. De rundade stenarna kan även läggas i flera nivåer som t.ex. en trappa.

Läs mer om altan

Instruktion

01
Så lägger du den runda stenläggningen 7 Steg

Innan du lägger stenarna måste underlaget göras redo, som om du skulle anlägga en vanlig stenläggning. Det översta lagret matjord grävs bort. Bergkross läggs ut och komprimeras. Överst läggs ett lager sättsand, som riktas av och även räfsas (till skillnad från när du lägger “vanliga” plattor), så att stenarna får bra fäste i underlaget.

Den mittersta runda stenen placeras i centrum av stenläggningen. När den är lagd är det bara att lägga resterande stenar i cirklar runt om den. Det går snabbt, då det inte är några stenar som måste kapas.

Stenarna fogas med ett speciellt fogmaterial, som härdar och blir fast, vilket gör livet surt för ogräs och myror.

1

Stenarna läggs. Börja med den runda stenen i mitten och fortsätt utåt, rad för rad. Alla stenar är lika tjocka, så de går ganska snabbt att lägga.

2

Justera stenarna så att de ligger så precist som möjligt. Fogbred-den varierar lite då stenarna är handhuggna och därmed lite oregelbundna i sidorna. De små ojämnheterna blir utjämnade i fogen.

3

Stenarna stampas på plats när alla är lagda. De ska tryckas ned så att de får ordentligt fäste i underlagets översta lager, sättsanden. Vid en liten stenläggning räcker det med att använda din kroppsvikt.

4

Här läggs även en kant hela vägen runt av mindre sten. Det ger en vacker inramning av stenläggningen. De små stenarna läggs i sättsanden - det är inte nödvändigt med kantsäkring. De små stenarna ingår inte i setet utan får köpas separat.

5

Stenläggningen fogas. Men först ska den rengöras. Det går lätt och effektivt med en högtryckstvätt, men en trädgårdsslang duger också. Se till att dina skor är rena, så du inte drar upp jord och grus på stenarna. Häll nu ut det speciella fogmaterialet på stenarna.

6

Fördela fogmaterialet på stenarna. Borsta diagonalt över fogarna och fyll upp dem helt. Se till att stenarna är våta under tiden, då det gör det lättare att borsta ned fogmaterialet i fogarna. Om beläggningen hinner torka kommer fogmaterialet att fastna på stenarna.

7

Spola av överflödigt fogmaterial när alla fogar är helt uppfyllda. Det är viktigt att det inte ligger kvar något fogmaterial på beläggningen, då det är svårt att få bort om det hinner torka fast på stenarna.

Material

  • Sandsten cirkel (från flisbyab.se)
  • Bergkross
  • Sättsand
  • Fogmaterial

Tidsförbrukning

Ca. 1 dag.

Pris

Ca. 5.000 kr. exkl. grus och fogma-terial (för 2,8 m i diameter).

Svårighetsgrad

Detta kan alla klara av. Se bara till att förbereda underlaget ordentligt, och avlägsna allt överflödigt fogmaterial.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altan