Bygg en hållbar terrass av träplattor

Om du inte är sugen på sten- eller betongplattor, kan du lägga träplattor istället. De är lika lätta att lägga som stenplattor, och du får en organisk terrass som är både mjuk och varm.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
13 000 kr för 14 m2

Intro

Om du tror att en terrass av träplattor inte håller särskilt länge bör du tänka om. Det finns faktiskt träplattor med en hållbarhet på 20 år eller mer, så det är möjligt att bygga en terrass av plattor med de fördelar trä har: Det är “varmt” och behagligt att gå på och vackert att se på.

Därför har fler fått upp ögonen för träplattor, trots att de kostar lite mer en t.ex. betongplattor.

Så länge håller träet

träplattor

Den bruna delen av de vågräta staplarna markerar när träet börjar brytas ned, och hur länge den perioden varar. Cederträ har t.ex. en lång levnadstid, men kort nedbrytningstid. Den angivna hållbarheten gäller för obehandlat kärnvirke.

En förutsättning för att träplattorna ska hålla i många år är att terrassen byggs på ett ordentligt grusunderlag. I artikeln visar vi hur du lägger träplattor steg för steg.

Instruktion

01
Underlaget 5 Steg

Träkubbar är normalt en beläggning som väljs för en terrass som inte belastas med tung trafik. Du klarar dig därför med ett underlag som består av 10 cm stabilgrus och 4-5 cm avjämningsgrus som kubbarna läggs i. Det är viktigt att båda skikten komprimeras ordentligt med en plattvibrator så att terrassen inte sjunker ihop.

Du ska komma ihåg att ta hänsyn till att underlaget fyller ut mindre när det komprimeras. Det är särskilt viktigt om terrassen ska vara i samma nivå som en gräsmatta.

1

Sätt upp ett murarsnöre när du ska fylla på med avjämningsgrus ovanpå stabilgruset. Det är viktigt att vara medveten om att både avjämningsskiktet och träkubbarna ska komprimeras med plattvibratorn.

2

Kontrollera med en träkubb så att du sätter snöret i rätt höjd. Räkna med att träkubbarna till sist ska stampas ned 5-10 mm i gruset.

3

Kontrollera att underlaget lutar 1 - 2 cm per meter, så att vattnet leds bort. Detta är viktigt om du bygger upp terrassen mot ex. ett hus. Om terrassen är fristående ska du inte tänka på att skapa en lutning.

4

Fördela avjämningsgruset på underlaget av komprimerat stabilgrus. Det är viktigt det inte är för vått, eftersom underlaget kan sätta sig när det torkar. Kratta gruset så att det blir så plant som möjligt.

5

Komprimera avjämningsgruset med en plattvibrator. Det är en bra idé att köra över det två gånger kors och tvärs så att du är säker på att det har komprimerats ordentligt.

02
Avjämningsskiktet 7 Steg

Avjämningsskiktet är beläggningens översta grusskikt som kubbarna ska läggas i. Se till att skiktet ligger på rätt höjd om kubbarna ska ligga i nivå med något, t.ex. en annan beläggning eller som här, en gräsmatta.

Gruset ska avjämnas så att skiktet är lika tjockt överallt. Det finns särskilda avjämningsset, men vi använder två vattenledningsrör och en rätskiva.

På en avlång beläggning måste rören flyttas under arbetet. Se till så att de ligger korrekt och stabilt innan du börjar att dra av gruset.

1

Gör spår i avjämningsskiktet för rör som du kan avjämna gruset efter. Det är viktigt att rören ligger på rätt djup, eftersom det blir avgörande för hur din terrass kommer att ligga.

2

Kontrollera att rören ligger på rätt djup genom att mäta fram till snöret. Här rycker vi upp snöret lite så att det finns plats för rätskivan som gruset avjämnas med.

3

Se till att trycka fast gruset runt om rören när de ligger där de ska. De ska ligga helt stabilt innan du börjar att dra av grus.

4

Dra av gruset med en rätskiva eller en lång, rak bräda. Rätskivan förflyttas från sida till sida så att gruset nästan skärs bort i rätt höjd.

5

Flytta rören 2/3 av längden när du ska avjämna nästa del av underlaget. Du drar dem lugnt bakåt, så att den främre delen av röret ligger där den bakre delen av röret låg tidigare.

6

Om du ska avjämna runt om något, t.ex. en stolpe, måste du dra av så snett som möjligt med rätskivan utan att ta bort rören och därefter skapa en lutning motsatt riktning.

7

Spåret fylls med grus när du är färdig med avjämningen av underlaget. Jämna ut det, t.ex. med en murslev, så att det blir så jämnt och fast som möjligt. Spåret längst bak fylls när du har lagt några kubbar och når det.

03
Kanten 3 Steg

För att undvika att gräset brer ut sig mellan den ganska öppna beläggningen med träkubbar, skapar vi en kant av fyrkantiga kubbar hela vägen runt.

De kvadratiska kubbarna har måttet 10 x 10 cm och har skurits ut ur några av de största träkubbarna. Det första snittet har gjorts med en bordscirkelsåg och de tre efterföljande snitten görs med en kap-/gersåg.

Kubbarna ska läggas helt tätt intill varandra så att du får ett bra skydd mot gräset. De bankas på plats med en slägga och rättas till med en rätskiva - det duger gott och väl.

1

Placera de fyrkantiga kubbarna i kanten av terrassen så att du får en tät avslutning mot gräset. Kubbarna ska läggas helt tätt intill varandra. Banka dem på plats i underlaget med en slägga.

2

Kontrollera med en rätskiva så att de ligger någorlunda rakt. Det gör inget att de inte ligger helt spikrakt. En lite rustik kant passar bäst till träkubbar i olika storlekar.

3

De sista kubbarna till kanten läggs. Skär ev. till kubbarna i hörnen och vid kanterna. Nu är du redo att pussla ihop de runda kubbarna och lägga dem på plats.

04
Träkubbarna 9 Steg

När du ska lägga träkubbar ska du glömma allt vad gäller linjer, förband och system. De ska bara blandas och läggas i ett ostrukturerat mönster. Detta gör du enklast genom att inte titta på kubbarna innan du lägger dem - ta bara en och lägg den, men se till att de ligger så tätt som möjligt.

Under arbetet är det viktigt att du fyller hålen mellan kubbarna med singel. Det stabiliserar kubbarna så att du inte välter dem. Se till att all singel sopas ned i hålen så att de inte tränger ned i de nya kubbarna.

1

Börja i det ena hörnet med att lägga kub barna. Lasta först en skottkärra full med både stora och små kubbar så att du alltid har dem nära till hands. Kubbarna läggs tillfälligt, så tätt intill varandra som möjligt.

2

Leta upp de kubbar som passar i storlek och se upp så att du inte lägger dem i ett bestämt system. Det är en bra idé att regelbundet resa dig upp och se om terrassen har det utseende som du vill ha.

3

Stabilisera kubbarna med singel som du häller ut och fördelar när du har lagt ett par kvadratmeter. Se till att sopa ned all singel i mellanrummen så att den inte trycks ned i dina kubbar.

4

Lägg en skiva ovanpå de lagda kubbarna som du kan hälla ut fler träkubbar på. Skivan är också lite bekvämare att ligga på knä på än träkubbarna. Att använda knäskydd är för övrigt en riktigt bra idé!

5

Kontrollera kubbarnas storlek och form så att du får det att gå jämnt upp på bästa sätt. Om det finns lösa trädelar på ytan tar du bort bort dem innan du lägger kubben, så att du inte får flisor i fötterna.

6

Banka kubbarna på plats i underlaget med en slägga med gummihätta så att du inte gör märken i kubbarna. Det gör inget om kubbarna är en aning skeva, för detta kan lätt jämnas ut med släggan.

7

De sista kubbarna kan verkligen vara ett pussel där du måste flytta runt dem lite för att få det att gå jämnt upp. Börja med att lägga de sista kubbarna vid kanten, eftersom du då lättare kan skjuta dem längre in.

8

Fyll med singel i sprickorna mellan kubbarna när hela terrassen har lagts. Singeln fördelas med en styv sopborste. Det är viktigt att du försäkrar dig om att alla mellanrum har fyllts upp helt.

9

Till sist stampas alltihop två gånger. Kör gärna runt med plattvibratorn så att du undviker för skarpa svängar. Det är mycket viktigt att kubbarna har sopats helt rena innan du börjar så att du inte krossar ner singel i dem.

Material

  • Träkubb, här robiniaträ
  • Svart singel, 5-8 mm
  • Stabilgrus
  • Avjämningsgrus, 0-8 mm
  • Eventuellt stor skiva
  • Eventuellt klar terrassolja

Specialverktyg

  • Murarsnöre
  • Vattenledningsrör
  • Rätskiva
  • Slägga med gummihätta
  • Plattvibrator, 50 kg (liten)

Tidsförbrukning

2-3 dagar (om grävningen redan är klar).

Pris

Ca 13 000 kr för 14 kvadratmeter (du får mängdrabatt om du anlägger en större terrass). Priset är ungefär detsamma som för en terrass i hårdträ.

Svårighetsgrad

Du ska vara noggrann med underlaget som ska komprimeras ordentligt. Det är inte svårt att lägga plattorna, men det är lite av ett pussel.

Video

TEKNIK: Avjämningslager för plattor

Med två rör och en rak bräda blir det helt jämnt

TIPS: Spår för murarsnöret

VERKTYG: Så här använder du en markvibrator

Markvibratorn är en relativt enkel maskin, i gengäld är den oumbärlig när du ska skapa ett fast och jämnt underlag för plattor och marksten. I den här videon kan du se hur du använder maskinen.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altan