3 lösningar som ger lä på terrassen

Vi ska njuta av solen när den väl är framme, och det gör man bäst på terrassen. Men den öppna terrassen kan ibland vara lite väl öppen om vinden blåser. Vi hämtar inspiration från campingfolket och visar dig tre sätt att skapa lä på terrassen.

Plasten på plats. De genomskinliga, korrugerade plastskivorna sätts lätt på plats. Varje fält är här 140 cm brett och 180 cm högt, men du anpassar förstås måtten efter din terrass.

Den övertäckta terrassen ger skugga för den stekande solen, men när det inte finns några sidor på terrassen kan vinden lätt bli irriterande. Det gäller även om det börjar regna, och regnet blåser in från sidorna.

Därför kan det emellanåt vara skönt att skapa lä på terrassen. Vi har därför gjort tre smarta, icke-permanenta lösningar, som ger lä på terrassen.

Så gör camparna

Vi har hämtat vår inspiration hos det campande folket och deras förtält. De kan ta av och på sidorna på sina tält efter behov, och på det viset sitta säkert för både vind och regn. Vi bygger okcås avtagbara sidor i tre olika varianter.

Genomskinliga trapetsplattor är stabila, och eftersom de är genomskinliga har du också möjlighet att ut. Vi monterar en aluminiumslist på plattorna som gör dem lätta att hänga upp dem på sidorna. Och stänga igen.

Nackdelen med denna metod är att även om plattorna inte är tjocka så behövs ganska många för att täcka terrassen. Det innebär att de tar ganska mycket plats när de ska förvaras. Men de ger i varje fall lä på terrassen.

LÄS OCKSÅ: Blomlådor på hjul ger lä

Smarta rullgardiner

Om du köper en rulle presenning i armerad plast kan du enkelt bygga en praktisk rullgardin, som skyddar mot både sol och vind.

Du monterar presenningen på en rundstav. Med kardborre eller små krokar är det lätt att göra fast gardinen när den används. Och när den inte används tar den knappt någon plats alls.

Bygg en tältsida

Om du vill göra precis som camparna kan du köpa tältsidor som du kan montera på din övertäckta terrass. Det finns firmor som producerer dem efter specifika mått, så du ska bara mäta och montera. Tältsidorna är praktiska och tar inte så mycket plats, och så har de fönster.

1. Starka takskivor av plast

Här används klara takskivor av plast. När de monteras vågrätt är de mycket starka men du skall förstås ändå fästa dem i sidorna så att de inte fladdrar i blåsten. Det kan du göra genom att fästa 30 mm breda aluminiumlister i bägge sidor på ”utsidan” av skivorna. Plastskivorna fästs med blindnitar på alulisterna som kan köpas på de flesta större byggvaruhus. När skivorna förstärkts blir det också lätt att hänga upp dem. Borra nyckelhåls-liknande urtag i alulisterna. Storleken anpassas efter skruvarna som fästs i stolparna. Se även teckningen.

Hängs lätt upp. Med alumi niumlister på baksidan av plastskivorna räcker det med två skruvar i varje sidan för att skivorna skall sitta stadigt.

Ett nyckelhålsliknande hål gör du lätt med ett 6 resp. 10 mm borr. Fila sedan bort plasten mellan hålen med en liten fil.

Fördel:
De klara skivorna släpper förbi dagsljus och låter dig titta ut. Om du vill kan du nöja dig med att sätta upp endast de nedre skivorna som stoppar drag.

Nackdel:
Även om skivorna bara är 20-25 mm tjocka så går det åt flera skivor för att täcka öppningarna. Och skivorna tar en hel del plats när de inte används.

1

De klara skivorna är av pvc och används egentligen som takskivor, men här har de fått en ny funktion. Eftersom de är korrugerade är de mycket stabila och de bryter ljuset fint. Visserligen minskas utsikten en smula men man ser ändå både träd och buskar utanför.

2

Plastskivornas hakas fast på fyra skruvar som sticker ut 3 cm från stolparna. Om du vill kan du nöja dig med att sätta upp endast den nedre skivan i varje fält och sedan sätta upp den övre när det blir kyligare eller blåsigare.

3

På utsidan av plastskivorna sitter en aluminiumprofil och det är denna som vilar på de utstickande skruvarna. Eftersom hålen har gjorts avlånga med ”nyckelhålsform”, är det lätt att sätta upp och ta ner skivorna.

Detta har använts

• Korrugerade takskivor (A) av plast
• 3 x 30 mm aluminiumlister (B)
• Blindnitar (C)
• Brickor (D)
• Skruvar (E)
• Blindnittång och skruvmaskin

Prisbild (för ett fält): 400 kr

Detta har använts

2. Rullgardin av presenning

En billig och ändå mycket praktisk lösning. Köp en bit armerad presenning på t.ex. 4 x 6 meter och klipp upp den i bitar som är lagom stora till dina öppningar. Fäst remsorna på kraftiga rundstavar med häftklammer. I den andra änden fästs presenningen mellan två halvstavar. Vik plasten dubbel när du fäster den med klammer. Rundstavarna hakas fast på kraftiga skruvkrokar som har fästs upptill i varje fack. För att presenningen inte skall fladdra hålls den på plats i sidorna med kardborreband.

TIPS: Rullgardinen kan också fästas med ringar och band eller tryckknappar i stolparna när den har dragits ner.

Fördel:
När ”väggen” har rullats upp är den ur vägen och man slipper tänka på förvaringsutrymme till den.

Nackdel:
Visserligen släpps dagsljuset igenom den klara plasten men man kan inte se ut så utsikten fördärvas. Dessutom måste man dra ner rullgardinen hela vägen till marken för att slippa drag.

1

När du har klippt eller skurit till presenningen kan den rullas ner och täcka hela fältet precis som en rullgardin. Som du ser släpper den genomskinliga plasten igenom dagsljus men man kan inte njuta av utsikten.

2

Borra hål i ändarna på rundstavarna med ett 6 mm borr så att rundstavarna kan hakas fast på kraftiga vinkelkrokar. När rullgardinen inte används hänger den ovanför fältet där den inte är i vägen.

3

På stolparna monteras kardborretejp och remsorna sätts kant i kant med stolparna. På baksidan av den armerade presenningen fästs små bitar av kardborretejp på cirka var 30 cm. När rullgardinen dras ner lyfts rundstavarna loss och vilar på vinkelkrokarna.

4

Rullgardinen av armerad presenning kräver inget förvaringsutrymme. När den inte är nerdragen hänger den helt enkelt upprullad på krokarna.

Detta har använts

• Armerad presenning (A)
• Rundstavar (B)
• Halvstavar (C)
• Häftklammer (D)
• Kardborreband (E)
• Skruvkrokar (F)

Prisbild (för ett fält): 300 kr

Detta har använts

3. Specialsydda tältsidor

Här är inte så mycket du kan göra själv - om du inte är segelmakare eller på annat sätt har tillgång till kraftig väv, klar plast och en symaskin som kan sy i tjocka material. Du kan i stället nöja dig med att plocka fram papper, penna och mätband samt ett kuvert med frimärke. Sedan kommer den färdiga väggen på posten.

Det finns flera företag som åtar sig att göra väggar som dessa. Slå upp Gula Sidorna under t.ex. segelmakeri, markiser eller tält så hittar du ett stort antal företag som kan specialsy väggarna i den kvalitet, färg och utförande du önskar. Du kan dessutom få blixtlåsmonterade dörrar liksom fönstren kan tas av eller sitta fast. De klara fönstren och väggarna bör vara av en stark, klar plast som inte repas. Tillverkaren fäster dessutom öljetter i väggarna så att de kan fästas med vred på stolparna.

Fördelar:
När väggarna har rullats upp tar de ingen plats. Man ser bra ut genom fönstren. Väggarna kan knäppas ner uppifrån.

Nackdel:
Plastvred är inte dekorativa. Mäs-singsvred blir rätt dyra.

1

Tältsidorna rullas ihop efter användning och tar då ingen plats. Det går också snabbt att ta ner och sätta upp dem. Första gången tog det endast några minuter att täcka hela ena långsidan framför stugan.

2

De kraftiga plastvreden monteras permanent på stolparna med två skruvar i varje vred. Du måste mäta noga och vara säker på placeringen för vreden skall hålla sidorna sträckta. Fäst de två översta vreden först och markera sedan för resten av dem.

3

Tältsidorna kan knäppas ner efter behov, t.ex. när det blir för varmt på terrassen. Och du kan ta bort ett helt fält medan övriga sitter kvar.

4

Kvällsstämning med tältsidor. Tack vare de stora fönstren är det fortfarande ljust på terrassen. Vreden är så stora att man kan fästa duken dubbel och därför fästs det mittersta fältet på vreden till de två sidofälten.

5

Så här ser det ut från insidan när tältduken har satts upp. Man kan se ut genom de stora fönstren och de släpper in massor av ljus på terrassen. Tältsidorna sitter dikt an mot stolparna och då slipper man drag.

6

Det går snabbt att sätta upp tältsidorna om det plötsligt skulle blåsa upp.

Detta har använts

Prisbild (för ett fält): 750 kr (inkl. fönster och plastvred)

Här finns tillverkare: Slå upp Gula Sidorna och titta t.ex. under:
• Segelmakeri
• Tält
• Markiser

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altan