Kontroll på borren

Oavsett om du ska borra i trä, betong, metall eller glas är rätt borr och metod avgörande för resultatet. Här visar vi dig vilket borr du ska använda och hur du borrar korrekt i materialen.

Oavsett om du ska borra i trä, betong, sten, stål eller glas är det viktigt att använda rätt borr och rätt teknik för att lyckas.

Här får du en mängd tips och goda råd som hjälper dig till ett bra resultat.

Använd rätt borr

BORR TILL TRÄ

Centrumborren till vänster används för borrning av större hål medan små spiralborr kan användas till mindre hål. Det finns dock även spiralborr för stora hål. På en del borr är centrumspetsen gängad och då drar den ner borren genom träet.

BORR TILL TEGEL, BETONG OCH STEN

Borren till vänster ska användas i slagborrmaskin. Den blå färgen signalerar att borren är av universaltyp och även kan användas i trä. Hammarborren till höger är avsedd för borrhammare.

BORR TILL METALL

Till vänster en härdad borr för borrning i bl.a. rostfritt stål. Till höger en vanlig HSS-borr, som används i järn, stål och mjuka metaller som aluminium. Kan också borra i akrylplast.

Så här borrar du i trä

TVÅ METODER FÖR ATT SLIPPA STICKOR PÅ BAKSIDAN AV TRÄET.

Man kan bli så vansinnigt irriterad när man har borrat hål genom t.ex. en bräda och efteråt upptäcker att baksidan ser ut som en krater på månen - för att borren har fläkt upp träet.

Men det kan du slippa om du använder dig av ett litet trick med en extra bräda på baksidan.

I stället för att använda en extra bräda kan du använda en traditionell - och säker - metod: nämligen att borra från båda sidorna av brädan. Både spiralborr och centrumborr har ju en liten spets som styr borren. Så snart spetsen prickar hål på baksidan stoppar du borrningen, drar upp borren och borrar igenom från baksidan genom det lilla hål som spetsen gjorde.

Metoden kräver dock att du är ganska noggrann.

1

När borren bryter igenom träet är det stor risk att den fläker upp stickor.

2

Lägg en brädstump under den bräda du ska borra i och spänn ihop delarna med tving (vid sidan av borrhålet). Nu kan du borra.

3

Så snyggt blir hålet på baksidan när man håller emot med en brädstump.

1

Borra försiktigt neråt i träet och kolla då och då om centrumspetsen har trängt igenom.

2

Stoppa borrningen så snart spetsen prickat hål. Du kan också stoppa borrningen då och då och känna med ett finger om träet börjar bula ut.

3

Vänd arbetsstycket och borra exakt mitt i det hål som centrumspetsen gjort. Lägg märke till sidoskäret som ger en knivskarp hålkant.

Undvik att borra för djupt.

Det kan finnas åtskilliga anledningar till att inte borra för djupt, t.ex. för att hålet inte ska vara genomgående utan vara en del av en dold pluggning. Och det är ju inte så smart att borra rätt igenom väggen till grannen, bara för att du vill hänga upp en tavla. Därför ska du använda djupstopp för då vet du exakt hur djupt hålet blir.

Djupstoppen kan monteras på borrmaskinen eller själva borren och du kan göra ett eget.

1

På en del borrmaskiner kan man montera ett djupstopp. När ett sådant tar emot så är hålet så djupt det ska vara.

2

Djupstopp som monteras på själva borren är ofta en del av pluggsatser. Men det kan även användas på betongborr.

3

Ett djupstopp kan tillverkas av t.ex. en rundstav. Men det passar endast till en borrdimension och till ett enda djup.

Två metoder för att borra hål mitt emellan två brädor.

Det är vanligt att fästa brädor vid sidan av varandra med ett litet mellanrum, t.ex. på en terrass, på utebord av trä och under ett taksprång. Om du har tänkt att sätta en parasoll i träbordet eller bygga in utebelysning under taksprånget så krävs det hål.

Om hålet ska vara stort använder du en hålsåg och en mall som du spikar fast.

Om hålet inte ska vara så stort men absolut ska placeras mitt emellan två brädor så kan du använda centrumborr eller spiralborr, men först ska du limma fast en kil mellan brädorna. När limmet har torkat kan du borra.

1

Med en hålsåg i önskad storlek borrar du loss en rund skiva av en bit restvirke, t.ex. plywood eller mdf.

2

Den runda skivan fästs med ett par dyckertar så att centrumhålet hamnar mitt över mellanrummet mellan brädorna.

3

Hålsågens centrumborr sticks ner i hålet i den runda skivan och därefter får sågtänderna snabbt bett.

1

Om hålet inte ska vara så stort tar du en centrumborr eller spiralborr. Men först limmar du fast en kil mellan brädorna.

2

Sätt borrens centrumspets i kilen när limmet har torkat och kilen sågats av plant med brädorna.

3

Nu kan du borra hål mitt emellan de två brädorna. Ev. rester av kilen kan tas bort med ett vasst stämjärn.

Så här borrar du i betong och plattor

UNDVIK STORA HÅL I PUTSADE VÄGGAR.

Det är ingen hemlighet att du ska använda slagborrmaskin och stenborr när du borrar i tegel. Men om väggen är putsad och gammal, så kan slagborrmaskinen orsaka ett ganska stort hål i putsen. Men det problemet slipper du om du väntar med att slå på slagfunktionen tills du har borrat igenom putsskiktet. Då slipper du onödig reparation av väggen efteråt.

1

När du borrar i puts och lättbetong ska du börja med låga varvtal och avstängd slagfunktion. Då skadas inte putsen.

2

När du har kommit igenom putsen kan slagfunktionen kopplas in. Då drivs borren snabbare in i väggen.

Borra säkert i betong och granit.

Om du bor i ett hus med en eller flera betongväggar är det lätt hänt att du köper stenborr för en förmögenhet bara för att du vill hänga upp lampor och tavlor. Ett gott råd är att hyra en borrhammare och skaffa ett par hammarborr i önskad storlek. Innan du borrar bör du göra en anvisning på ytan så att hammarborren inte dansar iväg.

1

Markera var du ska borra och gör en anvisning med vanlig stenborr. Det räcker med en liten fördjupning.

2

Ta nu fram borrhammaren och borra med hammarborr, som rätt lätt tar sig in i betongen.

3

Med en borrhammare och rätt hammarborr kan du borra hål i granit.

Styr borren i keramiska plattor.

Keramiska plattor för golv eller vägg har i regel en slät och jämn yta medan kärnan kan vara relativt porös. Även om du tycker att stenborren har en spets, så får den inte fäste utan dansar i sidled över plattan och gör fula repor. Det problemet kan du lösa med en bit tejp på plattan, vilket också gör det lättare att markera var du ska borra.

1

Fäst en tjock tejpbit på plattan och markera hålet. Borra nu långsamt och utan slag. Om hålet ska vara stort, 10-12 mm, borrar du först med 6 mm borr.

2

När den smala borren har brutit igenom den hårda ytan kan du ta bort tejpen och borra vidare med borr i önskad dimension. Slagfunktionen slås inte till förrän hålet har rätt storlek.

3

Om väggen bakom kakelplattan är av betong bör du fortsätta med borrhammare. Men först när hålet i plattan har rätt dimension, annars spricker den.

Så här borrar du i metall

BORRA I METALL MED EN PRICK OCH OLJA.

Den lilla spetsvinkeln på metallborr gör det svårt att styra borren i starten. Innan du börjar borra bör du därför göra en liten fördjupning i arbetsstycket. I annat fall drar borren i väg och repar ytan. Fördjupningen, som kallas anvisning, gör du med en körnare och en hammare. Körnare finns i byggfackhandeln för cirka 50-100 kr.

1

Här gör vi en liten anvisning med körnaren så att borrspetsen får den fördjupning som behövs.

2

Med ett par droppar skärolja kyler du borren och arbetsstycket samtidigt som oljan bevarar borrens skär. Borra långsamt.

3

När du borrar med rätt varvtal (= lågt) och droppar olja på borren så bildas det fina spiralformade spån.

Borra i tunnplåt och tunn metall.

När borren bryter igenom en tunn metall händer det ofta att plåten följer med spiralerna uppåt. Det resulterar i fula hål som inte är helt runda. Risken är dessutom stor att plåten börjar snurra och det kan orsaka allvarlig personskada. Detta problem slipper du om plåten spänns fast med en bräda. Samma metod kan du använda vid borrning i tunna akryl- och plastskivor.

1

Tunnplåt och tunna metaller dras upp av borren och kan börja snurra.

2

Spänn fast den tunna plåten mellan en bräda och en träskiva. Då blir plåten där den ska vara och hålet blir runt och fint.

Så här borrar du i glas

BORRA HÅL I GLAS MED EN STENBORR.

Om du av en eller annan orsak måste borra hål i en glasskiva eller spegel så behöver du en klump smidigt kitt eller modell-lera och en ny stenborr.

Det är viktigt att du kan lägga glaset vågrätt, för annars kan det vatten du kyler med rinna bort. Lägg glaset på en matta eller filt medan du borrar.

Gör en liten anvisning i glaset med den tunnaste borr du har så att stenborren inte dansar iväg.

1

Skapa en vall runt borrstället av smidigt kitt. Häll lite vatten innanför vallen som kylmedel.

2

Borra med lågt varvtal med en ny och vass stenborr eller universalborr. När vattnet rinner ut är hålet klart.

3

Stenborren gör ett fint litet hål med jämna kanter. Efter lite övning lär du dig hur hårt du kan trycka.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Borrmaskin