Så här får du bort fläckar av rött vin

Du behöver inte bekymra dig så mycket om de intorkade fläckarna av rött vin på det ljusa trägolvet eller soffbordet. Med hjälp av kemikalier och en smula tålamod kan du få bort fläckarna helt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
30 minuter
Pris
50 kronor

Intro

Fläckar av rött vin på ett ljust trägolv eller ett ljust soff- eller matbord uppfattas kanske som en katastrof. Framför allt när de har torkat in. Men fläckarna kan tas bort, även om vinet har trängt in en bit i det ljusa träet och torkat helt.

Börja med att hälla en rejäl skvätt glycerol på fläckarna, täck dem med en bomullstrasa och lite plastfolie och låt sedan kemikalien verka i 12 timmar.

Till sist bleks fläckarna med lite väteperoxid och till sist neutraliseras träet med ättika (24 %). Här fläckbehandlar vi ett trägolv, men tekniken kan användas på alla ljusa, obehandlade eller lutsåpabehandlade massiva trägolv och bord.

PROBLEM:
Glaset med rött vin har orsakat en ful fläck på det ljusa träet och nu har fläcken torkat in.

LÖSNING:
Glycerol suger upp färgen från träet och fläcken kan sedan blekas bort.

Tidsförbrukning

C:a 30 minuter. Glycerolen ska dock verka i 12 tim.

Pris

Cirka 50 kr

Svårighetsgrad

Det är lätt att få bort fläckar av rött vin med glycerol om du följer våra anvisningar.

Instruktion

1

Torka upp de sista resterna av vinet med hushållspapper och häll sedan på en rejäl skvätt glycerol. Se till att fläckarna täcks fullständigt av den tjockflytande vätskan.

2

Lägg en bomullstrasa över området och lägg därefter en bit plastfolie på trasan. Räkna med att det tar cirka 12 timmar innan glycerolen har sugit upp det mesta av färgen i trasan.

3

När du tar bort trasan och plasten ser du att fläckarna har blivit betydligt blekare för färgen har sugits upp i trasan.

4

När fläckarna åter är torra, kan du bleka träet genom att lätt gnida dem med 3-procentig väteperoxid. Låt medlet verka några minuter och neutralisera sedan träet med 24-procentig ättika, innan du tvättar med vatten och diskmedel.

5

När fläckarna har försvunnit är träets porer öppna och mycket mottagliga för smuts. Du bör därför behandla träet med träolja eller lutsåpa eller liknande - beroende på hur resten av golvet (bordet) har behandlats.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Vardag