Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så anlägger du rabatten

Skriv ut Spara artikel

Nu är jorden klar för själva planteringen av rabatten. Plantorna är utplacerade i backar och Birgit är redo att sätta ut plantorna på den bara jorden. Hon följer självklart den skiss hon gjorde tidigare.

För att behålla överblicken väljer hon att först placera ut de så kallade solitära perennerna i rabatten. Det är de plantor som med tiden kommer att växa sig höga och breda ut sig rejält.

Därför placeras de ut enskilt och inte i grupper, som de övriga. Birgit har valt grupper av pioner och gräs som återkommer tre gånger i rabatten för att skapa en bra rytm.

Gräsen kan bli över en meter höga, så pionerna kan på ett naturligt sätt luta sig mot dem i takt med att de växer upp. Drefter placerar Birgit ut de högsta plantorna i rabatten för att markera dess form ordentligt.

Hon återvänder naturligtvis löpande till sin skiss.Slutligen kan hon börja placera ut de lägre plantorna i rabatten. Och till sist finjusterar hon alla plantor, så att rabatten utstrålar den avsedda harmonin.

Nu är alla plantor utplacerade och Birgit studerar resultatet. Ser det ut som planerat eller ska möjligen några slutjusteringar göras innan plantorna hamnar i jorden? Hon är rätt nöjd och därmed kan nästa fas inledas.

En helt vanlig planteringsspade är det viktigaste verktyget vid själva planteringen. Jorden är lucker och bearbetad och därför lätt att arbeta med. Birgit gräver en egen grip för varje planta, placerar den fuktiga plantan i hålet, skottar på lite jord och trycker till ordentligt runtom.

Det är mycket viktigt att rötterna får en ordentlig jordkontakt. Det kollar man enkelt genom att dra i toppen av plantan. Birgit har valt att sätta plantorna i den här rabatten lite tätare än vad plantskolan rekommenderar, eftersom hon vill att de ska täcka jorden väl redan under den här odlingssäsongen.

Om det rekommenderade planteringsavståndet inte står angivet på krukan när du köper den kan du alltid fråga personalen på plantskolan. Hon har många plantor att sätta, så Birgit har anlitat en medhjälpare.

Samma planteringsprincip används för alla plantor. Nu är alla plantor satta och det är dags att röja upp. För att ge de nyplanterade perennerna bästa möjliga förutsättningar i etableringsfasen får var och en av dem en liten dos organisk gödning.

Gödningen är komposterat kogödsel. Så snart det faller lite regn, eller om man vattnar, sipprar gödningen ner i marken. Det komposterade kogödslet verkar snabbt och ger plantorna en extra skjuts i att slå rot och börja växa.

Även om plantorna genomvattnades innan de planterades ut får allihop en dusch med vattenslangen som avslutning. Då ser man till att rötterna verkligen får en ordentlig jordkontakt.

Det finns ingen anledning att vattna all jord i rabatten.Var noga med att vattna igen, efter att vattnet sjunkit undan första gången, så att du är säker på att den är ordentligt genomvattnad.

Nu är rabatten anlagd. Den närmaste tiden kommer plantorna att lägga all kraft på att rota sig i sin nya miljö.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggevejledning: Så anlägger du rabatten
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka