Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spara pengar med effektiv isolering

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Vill du sänka din värmekostnad på allvar finns det tre effektiva saker att göra – isolera, isolera och isolera. Hos oss gav det en besparing på 21.000 kr. – per år.

Isolering: Spara pengar med effektiv isolering

Det finns riktigt mycket pengar att spara med effektiv isolering.

Låt oss slå fast det med det samma: om du på allvar vill minska din uppvärmningskostnad, är det varken energisparande grenuttag eller nya blandare som ska till. Det du ska börja med är isoleringen.

Innan oljekrisen på 70-talet oroade man sig inte så mycket för värmeräkningen, och husen var inte lika välisolerade. Nu vet man dock bättre, och många har gått över till pellets, bergvärme eller luftvärmepump.

LÄS OCKSÅ: Rörisolering – den enklaste besparingen

Vårt modellhus är utrustat med en normal pelletspanna. Men trots att den är betydligt mer energieffektiv än en oljepanna är det ändå en god idé att tilläggsisolera. Skulle du däremot ha ett hus som fortfarande värms upp med olja blir besparingen ännu större, men se då till att tilläggsisolera innan du byter panna, för att slippa en överdimensionerad värmeanläggning.

Vi har tagit hjälp av en energikonsult för att beräkna hur mycket vi kan spara.

LÄS OCKSÅ: Vindpapp skyddar och förbättrar din isolering

Nedan kan du se hur vi sparade 21.000kr. på vårt modellhus:

Låt oss slå fast det med det samma: om du på allvar vill minska din uppvärmningskostnad, är det varken energisparande grenuttag eller nya blandare som ska till. Det du ska börja med är isoleringen. Innan oljekrisen på 70-talet oroade man sig inte så mycket för värmeräkningen, och husen var inte lika välisolerade. Nu vet man dock bättre, och många har gått över till pellets, bergvärme eller luftvärmepump.

Vårt modellhus är utrustat med en normal pelletspanna. Men trots att den är betydligt mer energieffektiv än en oljepanna är det ändå en god idé att tilläggsisolera. Skulle du däremot ha ett hus som fortfarande värms upp med olja blir besparingen ännu större, men se då till att tilläggsisolera innan du byter panna, för att slippa en överdimensionerad värmeanläggning.

Vi har tagit hjälp av en energikonsult för att beräkna hur mycket vi kan spara.

SÅ HAR VI RÄKNAT

Skalmur

Har du ingen isolering i skalmuren, bör du börja här.

Precis som överallt annars är det de första millimetrarna isolering som ger den största besparingen. Därför är det i den oisolerade muren det finns mest pengar att spara. I vårt hus fanns det plats för 100 mm isolering, vilket innebär en stor besparing.

Dessvärre är den här sortens isolering inte något gör det själv-projekt, men då den potentiella värmebesparingen är så stor har vi ändå valt att ta med den här.

Genom åren har vissa hus blivit till-läggsisolerade med leca, som har en sämre isoleringsförmåga än modern isolering. Har du leca i dina väggar, kan det därför också finnas mycket pengar att spara på att byta. Gammal isolering kan också ha fallit samman och förlorat delar av sin effekt.

OBS!

 • Uppgradera ev. befintlig isolering.
 • Besparingen kan vara enorm.

Vattenrör

Det är superlätt, och utgifterna betalar sig ganska snabbt tillbaka.

Rörskålar finns i både PE-skum, mineralull och naturmaterial, och i många olika tjocklekar. Även om tunna rörskålar är billigast bör du hålla dig borta från dem. Det är nämligen bättre ekonomi i att köpa de dyrare och tjockare rörskålarna. Vi har valt rörskålar på 50 mm. De ger en större besparing än de tunna och är därför en bättre investering.

Rörskålarna klickas på rören och binds fast med ståltråd eller tejpas fast med specialtejp. Se till att rörskålarna sluter tätt om rören, och att skarvarna är täta.

OBS!

 • Välj inte de billigaste rörskålarna.
 • Enkelt och relativt billigt.

Vägg

Ska du renovera vardagsrummet eller rikta upp väggen, är det en god idé att samtidigt tilläggsisolera väggen.

Vill du tilläggsisolera väggen inifrån är det mycket viktigt att yttermuren redan är isolerad på ett eller annat sätt. Om du sätter isolering på insidan av en kall yttermur är risken för fuktskador helt enkelt för stor. I vårt fall är skalmuren isolerad, och yttermuren är därför varm och torr.

När man tilläggsisolerar en redan isolerad yttermur är den extra besparingen på värmeräkningen inte den största. Men ska du ändå börja renovera vardagsrummet och t.ex. rikta upp väggen, kan du med fördel lägga in lite extra isolering.

Vi lägger 100 mm i vår vägg, och då väggen redan är isolerad med 100 mm i skalmuren, är det nödvändigt att etablera en ångspärr/ångbroms för att minimera risken för fukt och mögel i väggen.

Ångspärren/-bromsen placeras alltid på den varma sidan av isoleringen, men när det som här inte gäller ett nybygge är det svårt att få ångspärren helt tät. Och är den inte helt tät kan det vara förödande för husets konstruktion, då stora mängder fuktig luft passerar genom en liten öppning. Detta gör att fukten koncentreras till en liten yta, vilket är värre än om hela väggen ”andas”.

Är du inte 100 % säker på att ångspärren kan bli helt tät rekommenderas att sätta en ångbroms. Då kan väggen fortfarande ”andas”, vilket kan ha en självläkande effekt, samtidigt som luftflödet bromsas.

OBS!

 • När du tilläggsisolerar väggen till mer än 150 mm totalt, bör du etablera en ångspärr/-broms.
 • Ångbromsen bör placeras upp till 1/3 in i väggen.
 • Bygg skelettet så att det passar med isoleringens tjocklek.

Ångspärren måste vara helt tät

Ångspärren etableras av 0,20 mm polyetylenfolie, som placeras en bit in i isoleringen, så att den inte senare perforeras av skruvar.

De enskilda våderna ska överlappa varandra med minst 20 cm, och där ångspärren slutar eller ska anslutas till andra “täta” material, är det smart att använda en speciell ångspärrstejp.

När ångspärren placeras en bit in i isoleringen, kan du dra kablar och rör utan att göra hål i folien. Bryter du den täta folien måste du se till att täta den igen med ångspärrstejp.

Tak med lutning

Många uterum och utbyggnader är sparsamt isolerade i taket.

I vår utbyggnad har vi valt att lägga 50 mm extra isolering underifrån. Mer isolering kommer att gå ut över takhöjden och ge märkliga skarvar längs väggarna och där utbyggnaden möter det ursprungliga huset.

Det var 50 mm från början, så det ger totalt 100 mm. Du bör inte isolera upp till mer än 150 mm utan att etablera en ångspärr. Taket sänks med hjälp av stålskenor,

varpå det skruvas gipsskivor. Som isolering använde vi plattor av mineralull.

OBS!

 • Sänkta tak kan ge upphov till märkliga skarvar där de gränsar till annat.

Krypgrund

Dålig isolering i krypgrunden ger både kalla fötter och en hög värmeräkning.

Krypgrunden var isolerad med 50 mm. Vi har tilläggsisolerat med 100 mm - dvs. upp till 150 mm, som är gränsen för när det krävs ångspärr/-broms.

Du måste försäkra dig om att din krypgrund är helt torr innan du börjar tilläggsisolera.

När du lägger mer isolering i golvet sänker du temperaturen i din krypgrund. Det är därför mycket viktigt att du ser till att din krypgrund kan bli av med fukten. Därför kan det ofta vara en god idé att installera en avfuktare som startar automatiskt när luftfuktigheten i din krypgrund blir för hög.

Det kan även vara bra att skaffa en fuktlogger för att mäta luftfuktigheten. De finns att köpa för runt 500 kr. Rekommenderas även vid vindsisolering.

OBS!

 • Se till att din krypgrund är helt torr.
 • Mät luftfuktigheten.
 • Överväg automatisk utsugning.

Lätt yttervägg

Det kan finnas pengar att spara på att byta ut den gamla isoleringen mot en ny och mer effektiv.

Till skillnad från den murade ytterväggen kan den lätta ytterväggen ofta öppnas upp. Det är därför lättare att komma åt isoleringen. Demonterar du den gamla beklädnaden försiktigt kan den eventuellt återanvändas.

När du ändå har öppnat väg gen kan det vara en god idé att etablera en ångspärr. Det ger en tätare konstruktion, och fukten hålls ute ur väggarna.

Vi byter ut den gamla isoleringen på 50 mm med en motsvarande mängd modern och mer effektiv isolering.

OBS!

 • Ångspärren sätts alltid på den varma sidan av isoleringen.
 • Var noggrann med att få ång spärren helt tät.

Så beräknar du U-värdet

Sättet man bygger hus på utvecklas hela tiden för att det ska bli så energieffektivt som möjligt.
För att räkna ut hur välisolerat ett hus är använder man U-värdet eller värmegenomgångskoefficient som det också kallas (tidigare kallat K-värdet). U-värdet anger hur många W en byggnadsdel ”läcker” per kvadratmeter vid en grads temperaturskillnad mellan inne och ute.

Ett U-värde på 0,1 för en vägg innebär alltså att det läcker ut 0,1 W per kva dratmeter om det är en grads temperaturskillnad mellan ute och inne. Man strävar alltså efter ett så lågt U-värde som möjligt.
Formeln för att räkna ut U-värde: U /d, är värmeledningsförmågan för materialet i väggen, och D är tjockleken på väggen angivet i meter.

För en vägg som är 20 cm tjock och isolerad med mineralull (som har ett värmeledningstal på 0,37) blir U-värdet alltså 0,037/0,2 = 0,185.

Glöm inte att ta med eventuella köldbryggor eller liknande i beräkningarna.

Värmeledningsförmåga för olika material:
Mineralull: 0,037
Cellplast: 0,037
Lättbetong: 0,12
Trä: 0,14
Plywood: 0,14
Spånskiva: 0,14
Träfiberskiva: 0,14
Golvspånskiva: 0,18
Gipsskiva: 0,25
Fasadtegel: 0,60
Puts: 1,0
Betong: 1,7
Rostfritt stål: 17

Källa: energihandbok.se

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka