Isolering: Spara pengar med effektiv isolering

Det finns riktigt mycket pengar att spara med effektiv isolering.

Låt oss slå fast det med det samma: om du på allvar vill minska din uppvärmningskostnad, är det varken energisparande grenuttag eller nya blandare som ska till. Det du ska börja med är isoleringen.

Innan oljekrisen på 70-talet oroade man sig inte så mycket för värmeräkningen, och husen var inte lika välisolerade. Nu vet man dock bättre, och många har gått över till pellets, bergvärme eller luftvärmepump.

Vårt modellhus är utrustat med en normal pelletspanna. Men trots att den är betydligt mer energieffektiv än en oljepanna är det ändå en god idé att tilläggsisolera. Skulle du däremot ha ett hus som fortfarande värms upp med olja blir besparingen ännu större, men se då till att tilläggsisolera innan du byter panna, för att slippa en överdimensionerad värmeanläggning.

Vi har tagit hjälp av en energikonsult för att beräkna hur mycket vi kan spara.

Hämta vårt stora tema och spara upp till 21.000 kr per år

I vårt 20 sidor stora tema har vi samlat allt du behöver veta för att kunna isolera dig till stora besparingar. Vi går igenom huset punkt för punkt, och visar var det finns pengar att spara. Dessutom visar vi hur du:

  • sparar pengar med 3 sorters isolering på vinden
  • isolerar källaren – och behåller både värme och pengar
  • kontrollerar om isoleringen är tät med en värmekamera till mobilen

Nedan kan du se hur vi sparade 21.000kr. på vårt modellhus:

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Kontrollera din isolering innan det är för sent!

Är du helt säker på att du har full kontroll på din isolering? Annars kan det få stora konsekvenser – och det är inte bara för värmeräkningens skull.

Är ditt hus inte korrekt isolerat kan du få stora problem med fukt och mögel. Och det finns dessvärre många exempel på felaktig efterisolering. Det kan medföra fuktskador på huset och bli dyrt att få ordning på. I värsta fall kan det dessutom vara hälsovådligt för dig och din familj.

Kontrollera din isolering med en inspektionskamera
Isoleringen sitter ofta på utrymmen som är svåra att komma åt – exempelvis i väggen eller krypgrunden. Därför vill vi rekommendera att du använder en inspektionskamera, så att du kan komma år. Du kommer med blotta ögat kunna se om det är fukt eller mögel på din isolering. Du kan även kontrollera att isoleringen sitter korrekt, och att det inte saknas vindpapp – stenull räcker inte.

Just nu får du en inspektionskamera tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.

Ja, tack: Visa mig den nya inspektionskameran från Tech-Pro!

VIDEO: Här kan du se inspektionskameran i arbete: