Så här fixar du slagmärken på trä

Slagmärken, hack och sprickor i trä inomhus fixar du snabbt med en urstark tvåkomponents lagningsmassa. Efter en omgång färg kan du inte ens se var skadan fanns från början. Se här hur du gör.

Intro

Hack, sprickor och repor i trä – även de som är relativt djupa – klarar du lätt och snabbt med den sorts lagningsmassa som går under beteckningen kemiskt trä.

Det är en så kallad två-komponentsmassa. Det betyder att den består av två delar: själva spackelmassan och en härdare.

När den här massan härdar bildar den en hård och ljust beige yta som kan lämnas obehandlad på ljusa träslag. Den kan även målas.

Massan krymper i stort sett inte och du kan laga upp till 5 djupa hål på en gång. Dock är det en fördel att påföra massan lite högre, så att du efter härdning kan slipa den i höjd med resten.

Små lagningar slipar du lätt för hand. Till större skador går det snabbast med en slipmaskin.

Det lagade området blir så starkt att du kan få skruvar att fästa lika bra som om det vore trä.

Material

Denna lagningen är riktigt enkel, så om det inte handlar om stora skador klarar du dig bra med handverktyg. Detta behöver du:

  • Hobbykniv
  • Slipkloss
  • Excenterslip
  • Spackel
  • Kemiskt trä

Instruktion

1

Börja med att slipa det skadade området så att alla lösa träfibrer tas bort.

2

Är kanterna mycket ojämna kan det även vara en bra idé att skrapa dem rena med spetsen och den yttersta kanten på hobbykniven.

3

Blanda kemiskt trä efter anvisningarna på förpackningen. Innan dess kan du gärna röra ihop spackelmassan (den sandfärgade massan) ordentligt, så att den blir helt slät och jämn.

4

Blanda de två delarna ordentligt. Påför den blandade massan med en spackel. Du får ha lite tempo, för massan härdar blixtsnabbt. Se till så att massan sticker upp lite ovanför det omgivande träet. Då kan du slipa lagningen helt jämn efter härdning.

5

Skrapa bort överflödig massa innan den härdar. Då blir sliparbetet enklare. Redan efter 5-10 minuter kan du slipa på små lagningar. Vid djupare skador tar det ca 20 minuter.

6

Slipa lagningen helt slät och jämn. Använd sandpapper korn 120-150 – beroende på hur slätt det omgivande träet är. När du har rengjort området från slipdamm kan du måla över lagningen.

Video

Slagskada på karm innerdörr

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trä