Fixa fula hörn på tapet och filt

Har du tagit genvägen och lagt våden med filt eller tapet runt om i ett invändigt hörn, kommer den garanterat att dra ihop sig när tapetlimmet torkar. Här kan du se hur du löser problemet.

Intro

Med målar- och tapetseringsarbete är det generellt så att om arbetet är rätt gjort så lägger du inte ens märke till det. Är arbetet däremot inte som det ska så fångar ögat de sneda linjerna och de ojämna ytorna med detsamma.

Ett misstag som riktigt många av oss har gjort oss skyldifa till är fula invändiga hörn på tapet och filt. Det uppstår om filten eller tapeten har satts med en våd runt hörnet – i stället för att låta två våder mötas i hörnet och avsluta med en elastisk fog. Med en våd ser det bra ut direkt när det är gjort, men när vävlimmet torkar drar filten eller tapetet ihop sig och släpper taget i väggen.

Lyckligtvis behöver du inte börja från början med ny filt eller tapet. I de allra flesta fall kan du åtgärda skadan genom att skära upp tapeten eller filten ända in i hörnet. Foga sedan hörnet med en elastisk fog (här Danaseal Interior Hybrid), tryck till med en silikonbricka och släta till sist ut hörnet med en pensel.

Material

Den här lagningen kan du klara med fyra enkla verktyg, lite glättvätska och en bra elastisk fogmassa. Verktygslistan är också ganska kort:

  • Fogpistol
  • Hobbykniv
  • Silikonbricka
  • Pensel

Instruktion

1

Skär upp bulan med en hobbykniv. Se till att ha ett nytt vasst blad i kniven så att snittet blir så rent som möjligt. Allra bäst är det om du kan skära i en obruten rörelse.

2

Tryck in hörnet med fingrarna. Om det sitter kvar gamla rester av spackelmassa undertill ska du ta bort dem så att tapeten ligger slätt längs väggen.

3

Flytta fogpistolen neråt med ett långsamt men jämnt tryck längs hörnet. Du ska inte vara rädd för att använda för mycket fogmassa. Det är viktigt att hörnet blir riktigt mättat.

4

När det finns fogmassa i hela hörnet trycks tapeten in ordentligt. Tryck in från båda sidor och var noggrann så att tapeten ligger jämnt och slätt överallt.

5

Spreja hela fogen med glättvätska. Det gör det lättare att “arbeta vidare” med fogen. Om du inte har glättvätska i närheten så fungerar diskmedel och ljummet vatten i en sprayflaska också bra.

6

Överflödig fogmassa dras av med en fogbricka (eller en fogpinne). Oavsett om du använder bricka eller pinne gäller att verktyget ska vara helt rent och täckt med glättvätska, så att fogen inte “rivs” bort.

7

Slutligen kan hörnet jämnas till med en pensel. Se även här till att använda rikligt med glättvätska.

Video

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tapet och glasfiberväv