Så här behandlar du ditt golv med golvlack

Gammalt hederligt golvlack går inte att undvara om golvet ska få en stark och hållbar yta som håller länge och som nästan inte kräver något underhåll. Det finns många olika typer av lack, och valet beror bland annat på hur stort slitaget på golvet är.

Golvlack: En färsk och helt tät lackfilm ger träet bra skydd.

En färsk och helt tät lackfilm ger träet bra skydd.

Vad används golvlack till?

YTBEHANDLING AV GOLV
Golvlack av bra kvalitet som appliceras enligt konstens alla regler ger en stark och hållbar yta. Oftast tar det 5–10 år innan golvet behöver behandlas igen. I gengäld är det viktigt att ta hand om golvet innan golvlacken är helt bortsliten.

YTBEHANDLING AV TRAPPOR OCH TRÖSKLAR
Ytor med mycket slitage, t.ex. trappor, hallgolv och trösklar, kräver en extra slitstark yta och då är en stärkande golvlack ett perfekt val. Också till andra träytor där det är kraftigt slitage, t.ex. arbetsbord, kan golvlack användas.

Hur jobbar man med golvlack?

obehandlade trägolv måste ytan vara helt ren, torr och fri från damm. Allt slipdamm tas först bort med dammsugare och därefter torkas golvet med urvriden, fuktig trasa. Efter applicering av första lagret slipas med korn 180 i längdriktningen och allt slipdamm tas noga bort.

Golv som är lackerade tvättas först med trärengöring, därefter dammsugs det och torkas med urvriden, fuktig trasa. Sedan är det dags att lackera.

Själva appliceringen av golvlacken kan utföras antingen med en golvlackpensel eller en roller med kort lugg. Lackeringen kan också göras med färgspruta, men då krävs det att man är van och har rätt utrustning. Tillverkarna råder därför att man överlåter det till en fackman.

Olika typer av golvlack

VATTENBASERAD GRUNDLACK
Grundlack rekommenderas till nedslipade och obehandlade trägolv före behandling med vattenbaserad golvlack. Det minskar risken för att golvbrädorna ska klibba ihop i kanterna. Finns i klar och vit.

VATTENBASERAD LACK
Doftneutral lack som är elastisk och torkar snabbt. Vattenbaserad lack finns i blank, halvblank, matt och ultramatt. Den är rätt sårbar för repor, vilka syns tydligast med de blanka och halvblanka typerna.

OLJEBASERAD LACK
Oljebaserad lack är lättflytande och blir mycket hård med tiden. Den har därför bra täckförmåga. Kan även användas för lackering av korkgolv. Avger ångor av organiskt lösningsmedel under torkning.

POLYURETANLACK
Vattenbaserad polyuretanlack, PU-lack, ger en mycket slitstark yta som samtidigt är elastisk. Denna typ av lack rekommenderas till golv med mycket stort slitage. Finns i halvblank, matt och ultramatt.

2-KOMPONENT EPOXILACK
Klar epoxilack ger en mycket tålig och slitstark yta. Till skillnad från epoxibeläggning, som är svår att arbeta med och som främst auktoriserad personal bör handha, kan man själv applicera epoxilack

HALKSÄKER LACK
Denna variant av vattenbaserad PU-lack ger en grov och halkfri yta och är främst tänkt att användas i t.ex. restauranger och barer där det ofta blir vätskespill. Men även på t.ex. trappsteg fungerar den bra.

Golvlack: Mängd och glans

När det gäller mängden kan det självklart variera lite mellan olika tillverkare. Men de flesta lacktyper finns i dessa volymer:

 • 0,75 liter
 • 2,5 liter
 • 5 liter
 • 10 liter

Också när det gäller beteckningar för hur blank lacken är kan det skilja från märke till märke. Men de här täcker de flesta:

 • Blank (glans 70–80)
 • Halvblank (glans 50–65)
 • Matt (ca glans 20)
 • Ultramatt (ca glans 10)

Kom ihåg att använda trärengörare innan du påför golvlack

Ett underlag som är rengjort från vax, fett, polish och såprester är viktigt. Om ytan är hårt nedsmutsad kan man behöva slipa ned det tills träet blir rent. Men i de flesta fall räcker det med att använda trä- eller golvrengöringsmedel.

Viktigt: Golvlack torktid!

Golvlack har ofta en torktid på mellan 4 och 8 timmar beroende på typ. Men först efter 3–7 dygn har golvlacken härdat klart – återigen beroende på typ. Undvik därför tung belastning tills golvet är fullt skyddat.

De flesta typer av golvlack ser gräddfärgade eller mjölkvita ut i förpackningen. Men lacken blir genomskinlig efter torkning. Det är dock viktigt att röra om eller skaka lacken ordentligt – både före och under användning – för att alla komponenter ska blandas.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Material