Golvlack: En färsk och helt tät lackfilm ger träet bra skydd.

En färsk och helt tät lackfilm ger träet bra skydd.

Hur jobbar man med golvlack?

obehandlade trägolv måste ytan vara helt ren, torr och fri från damm. Allt slipdamm tas först bort med dammsugare och därefter torkas golvet med urvriden, fuktig trasa. Efter applicering av första lagret slipas med korn 180 i längdriktningen och allt slipdamm tas noga bort.

Golv som är lackerade tvättas först med trärengöring, därefter dammsugs det och torkas med urvriden, fuktig trasa. Sedan är det dags att lackera.

Själva appliceringen av golvlacken kan utföras antingen med en golvlackpensel eller en roller med kort lugg. Lackeringen kan också göras med färgspruta, men då krävs det att man är van och har rätt utrustning. Tillverkarna råder därför att man överlåter det till en fackman.

Golvlack: Själva appliceringen av lacken kan utföras antingen med en golvlackpensel eller en roller med kort lugg.

Golvlack: Mängd och glans

När det gäller mängden kan det självklart variera lite mellan olika tillverkare. Men de flesta lacktyper finns i dessa volymer:

  • 0,75 liter
  • 2,5 liter
  • 5 liter
  • 10 liter

Också när det gäller beteckningar för hur blank lacken är kan det skilja från märke till märke. Men de här täcker de flesta:

  • Blank (glans 70–80)
  • Halvblank (glans 50–65)
  • Matt (ca glans 20)
  • Ultramatt (ca glans 10)

Kom ihåg att använda trärengörare innan du påför golvlack

Ett underlag som är rengjort från vax, fett, polish och såprester är viktigt. Om ytan är hårt nedsmutsad kan man behöva slipa ned det tills träet blir rent. Men i de flesta fall räcker det med att använda trä- eller golvrengöringsmedel.

Viktigt: Golvlack torktid!

Golvlack har ofta en torktid på mellan 4 och 8 timmar beroende på typ. Men först efter 3–7 dygn har golvlacken härdat klart – återigen beroende på typ. Undvik därför tung belastning tills golvet är fullt skyddat.

De flesta typer av golvlack ser gräddfärgade eller mjölkvita ut i förpackningen. Men lacken blir genomskinlig efter torkning. Det är dock viktigt att röra om eller skaka lacken ordentligt – både före och under användning – för att alla komponenter ska blandas.