Otät ugn? Byt gångjärnen

Det är svårt att laga mat i en otät ugn. Men en ugn som kanske annars skulle bytas ut, kan faktiskt snabbt och lätt få ett nytt liv om bara gångjärnen byts ut.

Intro

Effekten av att byta ut gångjärnen på ugnen är förvånansvärt stor.

Det säger sig självt att det är svårt att kontrollera temperaturen om ugnsluckan inte är tät. Som tur är kan alla göra detta lilla ingrepp.

Det enda verktyg du behöver är en skruvmejsel.

Det som kanske kan vara något av en utmaning är att hitta rätt gångjärn. Om du är den som typen som sparar alla bruksanvisningar, så är det inte några problem eftersom du där kan se exakt vilken modell ugnen är.

Du kan även ofta se modellnumret på själva ugnen, men det sitter ofta på baksidan och det kräver därför att du flyttar eller demonterar ugnen.

Ett annat alternativ är att skruva av det defekta gångjärnet och ta med det till en vitvaruaffär och låta dem hitta ett gångjärn som passar åt dig.

Det skal du bruge

Du behöver bara en bra skruvmejsel för att byta gångjärnen. Gångjärnet kan sitta med antingen en stjärn- eller torxskruv – det viktigaste är att storleken passar precis, annars är risken att du förstör spåret.

Detta behöver du:

  • Stjärnskruvmejsel
  • Torxskruvmejsel

Instruktion

1

Ta bort ugnsluckan. När luckan öppnas 90 grader, och gångjärnslåset fälls ner, så är det bara att lyfta av luckan.

Om gångjärnslåset är väldigt kärvt, kan du använda en skruvmejsel med rakt spår att öppna det med.

2

Skruva isär ugnsluckan. Gångjärnen är fästa mellan glasen. Därför måste luckan skruvas isär. Det görs på de flesta ugnar genom att lossa två skruvar på undersidan.

3

Skruva av gångjärnen. Varje gångjärn sitter fast med tre skruvar. Skruva ur skruvarna och ersätt det slitna gångjärnet med ett nytt.

4

Byt båda gångjärnen. När det ena gångjärnet har gått sönder, blir det andra förmodligen också lite snett. Byt därför båda gångjärnen när du ändå håller på.

Lägg en matta under när du arbetar med luckan.

5

Sätt ihop luckan igen. När de nya gångjärnen sitter som de ska, sätts luckans två delar ihop igen. De ska sitta rätt i alla fyra hörnen för att skruvarna ska kunna skruvas i rätt.

6

Montera ugnsluckan. Därefter är det bara att föra in gångjärnstapparna i ugnens spår och klicka på luckan igen. Kom ihåg att fälla upp gångjärnslåsen igen.

Video

Defekt gångjärn på ugnsluckan

Var uppmärksam så att låsen går ända ner. Annars är risken att de slår tillbaka och förstår glaset.

När ena gångjärnet gått sönder, belastas det andra hårt. Så fundera på att byta både när du är igång.

Magasin-artikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Beslag