Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så lagar du potthål i asfalten

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om det är potthål i din asfalterade infart kan du snabbt fylla dem med kall reparationsasfalt. Den är lätt att arbeta med och lagningen blir lika stark som med vanlig asfalt. Du ska inte vänta för hålen blir inte mindre – tvärtom!

Intro

Om du bor på en privat gata eller väg som är asfalterad och det blir ett potthål i asfalten så ska du själv sörja för att fylla igen det. Det verkar förfärligt dyrt, men bara lugn. Du behöver inte ringa efter en asfaltsläggare. Små hål kan du ordna själv med hjälp av reparationsasfalt.

Vad är kall asfalt?

Bitumenet i en sådan asfalt skiljer sig från det i ”vanlig” asfalt och reparationsmassan kan användas ner till minus 25 grader utan att värmas upp. Därför kallas den också kall asfalt. När den har stampats till och bilar har kört över den så blir den efter ett tag lika stark som den vanliga asfalten runt omkring.

Reparationsmassan säljs i burkar på mellan 5 och 25 kg för 150 till 500 kr. Mät djupet och storleken på ditt potthål och fråga på byggvaruhuset vilken typ av massa du helst bör välja. Kall asfalt är avsedd för reparation.

Därför går det galet

När asfalten spricker och det rinner ner vatten genom den försvagas underlagets bärförmåga. Då kommer tunga bilar att pressa ner asfalten och sprickorna blir större. Så småningom lossnar det lite av asfalten och skadan förvandlas till ett potthål.

Nu går det fort för både underlaget och asfalten som smulas sönder. Riktigt galet går det på vintern. Då fryser vattnet till is, utvidgar sprickorna och pressar bort asfalt, som bilar sedan kör sönder.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Mät djupet i hålet. Om hålet inte är djupare än ett par centimeter så kan du använda nästan vilken kall asfalt som helst. Smala sprickor och grunda potthål kräver en mer finkornig asfaltsmassa än djupa hål.

2

Först ska du borsta rent i hålet så att allt damm och grus försvinner. Se till att alla lösa eller delvis lösa partiklar tas bort annars duger inte lagningen. Du kan eventuellt först stryka med flytande asfalt.

3

Fördela asfalten med en liten spade eller slev. Börja mitt i potthålet och arbeta dig ut mot kanterna och uppåt.

4

Det sista skiktet fördelas jämnt för att ytan ska bli plan, slät och kunna tryckas ner.

5

Låt asfaltsmassan vara högre där hålet är som djupast eftersom den kommer att sjunka en smula när den stampas och komprimeras. Strö liten sand på ytan innan du stampar massan.

6

Avslutningsvis stampas massan ordentligt. Det sätter igång härdningen och får bort alla luftfickor, som kan ge nya sprickor. Slå några minuter på den med en handslägga. Större ytor kräver en plattvibrator.

Material

Bortsett från reparationsasfalten behöver du endast lite sand och vanliga handverktyg.

Tips & Tricks

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka