Vattnet ser oskyldigt ut men det gäller att fylla igen sprickor och hål så att vattnet rinner bort.

Vattnet ser oskyldigt ut men det gäller att fylla igen sprickor och hål så att vattnet rinner bort.

Om du bor på en privat gata eller väg som är asfalterad och det blir ett potthål i asfalten så ska du själv sörja för att fylla igen det. Det verkar förfärligt dyrt, men bara lugn. Du behöver inte ringa efter en asfaltsläggare. Små hål kan du ordna själv med hjälp av reparationsasfalt.

Vad är kall asfalt?

Bitumenet i en sådan asfalt skiljer sig från det i ”vanlig” asfalt och reparationsmassan kan användas ner till minus 25 grader utan att värmas upp. Därför kallas den också kall asfalt. När den har stampats till och bilar har kört över den så blir den efter ett tag lika stark som den vanliga asfalten runt omkring.

Reparationsmassan säljs i burkar på mellan 5 och 25 kg för 150 till 500 kr. Mät djupet och storleken på ditt potthål och fråga på byggvaruhuset vilken typ av massa du helst bör välja. Kall asfalt är avsedd för reparation.

Därför går det galet

När asfalten spricker och det rinner ner vatten genom den försvagas underlagets bärförmåga. Då kommer tunga bilar att pressa ner asfalten och sprickorna blir större. Så småningom lossnar det lite av asfalten och skadan förvandlas till ett potthål.

Nu går det fort för både underlaget och asfalten som smulas sönder. Riktigt galet går det på vintern. Då fryser vattnet till is, utvidgar sprickorna och pressar bort asfalt, som bilar sedan kör sönder.

LADDA NED HELA ARTIKELN och hämta en steg-för-steg-beskrivning av hur du reparerar potthål i asfalt.