Cookie- och Sekretesspolicy


Stängsel

Sidan 1 av 9
 • Mobil skärmvägg till uteplatsen

  Mobil skärmvägg till uteplatsen

  28/08 Njut av solen i skydd från vinden med denna skärmvägg på hjul. Den är lätt att tillverka, kan bygges på en helg och så är den billig.

  Svårighet 2/4
 • Bygg ett superstabilt plank

  Bygg ett superstabilt plank

  03/05 Ett plank med diagonal beklädnad blir superstabilt. Det innebär också att du kan gräva färre hål för stolpar, vilket gör arbetet lättare. Vi visar hur.

  Svårighet 3/4
 • Välj rätt plank

  Välj rätt plank

  03/05 Det är inte en fråga om utseende när du ska välja plank till din trädgård. Olika plank och staket har olika funktioner och egenskaper. Vi ger dig en överblick.

 • Bygg smart vindskydd av ved

  Bygg smart vindskydd av ved

  04/04 En vedtrave kan vara mycket mer än en trave ved. Här bygger vi ett vindskydd som håller blåsten ute – och samtidigt veden torr. Genialt.

  Svårighet 1/4
 • KLÄTTERVÄXTER: En häck av klätterväxter

  KLÄTTERVÄXTER: En häck av klätterväxter

  14/11 VIDEO: Klätterväxter växer ofta snabbt och därför är de bra att använda om du på kort tid vill anlägga en häck. Här har flera olika sorters klätterväxter använts för att skärma av mellan trottoaren och trädgården.

 • KLÄTTERVÄXTER: Skötsel av murgrönehäck

  KLÄTTERVÄXTER: Skötsel av murgrönehäck

  11/11 VIDEO: Denna häcken var från början ett nätstaket. En rad med murgröna har fått växa här och allteftersom åren gått har häcken växt sig tät. En sådan här häck behöver inte mycket skötsel i jämförelse med en vanlig häck som ska klippas flera gånger om året.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Skapa lä med färdig häck

  INRED TRÄDGÅRDEN: Skapa lä med färdig häck

  06/10 VIDEO: Jesper är igång med att gräva ut det lilla mellanrummet mellan den nyanlagda häcken och infarten. Förträdgården ska nämligen slutas till med en häck i vardera änden.

 • Ett flätat pilstaket ger lä

  Ett flätat pilstaket ger lä

  18/08 VIDEO: Om du har en rabatt i trädgården som du gärna vill rama in på ett vackert och enkelt sätt är ett flätat pilstaket en förnuftig lösning.

 • 5 TIPS: Så snickrar du en stark grind

  5 TIPS: Så snickrar du en stark grind

  18/08 Trädgårdsgrindar kan irriterande snabbt börja hänga! Här får du snickarens allra bästa beskrivning av en superstabil grind, som aldrig kommer att hänga.

 • Enkel och exakt markering

  Enkel och exakt markering

  18/08 VIDEO: När du ska montera många staketspjälor och du vill att både spjälor och skruvar ska sitta helt i linje går det snabbast och enklas om man markerar alla spjälorna på en gång.

Sidan 1 av 9


Stängsel i alla former

Vi visar dig, steg för steg, hur du bygger ditt eget stängsel. Oavsett om du bygger ett stängsel till trädgården, ett plank, staket eller en gärdsgård ut mot vägen, hittar du grundliga beskrivningar här. Du hittar på enklare lösningar av systemstängsel som sätts ihop i moduler, samt mer avancerade varianter som pilflätade staket, som kräver lite mer skicklighet att bygga. Du kan läsa mer om olika stängselmaterial, till exempel tryckimpregnerade staketbrädor och staketpålar, samt vilka verktyg och vilken utrustning du kan behöva för att bygga ditt stängsel.


Stängsellagen

Tänk på höjden. Det finns regler för hur högt ett stängsel eller plank får vara. Kontrollera med kommunen och den lokale bostadsföreningen innan du sätter i gång, så att du inte riskerar att behöva riva ditt stängsel igen.

Bygg ditt eget vindskydd

Har du en bra plats i trädgården, där du gärna skulle vilja ha lite mer lä och avskärmning, är det perfekt att bygga ett vindskydd. Du kan exempelvis bygga ett levande stängsel av armeringsjärn med klätterväxter som skapar ett grönt och frodigt rum. Vill du hellre ha ett vindskydd klätt med klinker så hittar du både inspiration och utförliga byggbeskrivningar på den här sidan.


Byggmaterial till stängsel

Det finns ett brett sortiment av material till olika sorters stängsel. Så vad bör du vara uppmärksam på? Det är stora skillnader i pris, kvalitet och livslängd på stängselmaterial. Bygger du ett plank kan du välja billigt trä som furu eller gran. Du kan också välja dyrare träsorter som ek, robinia, teak och cederträ.


Uppsättning av stängsel

Ett stängsel som ska skydda mot vind utsätts för enormt stor press. Därför är det en riktigt god idé att slå ned stolparna ordentligt i marken. Det gör du genom att borra hål ned till frostfritt djup (vanligtvis 90 cm), lägga dränering i botten och gjuta runt stolparna på två ställen – så kallade jordankare. Då ska ditt stängsel hålla för stormvindar såvida inte stolparna bryts av. I våra olika artiklar kan du läsa mer om hur du bygger ett stabilt stängsel. Se till exempel här hur du knackar ned långa staketstolpar i marken.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss