Ekoskelettet ger dig övermänsklig styrka, så att du i framtiden kan hantera mycket tunga verktyg.

Ekoskelettet ger dig övermänsklig styrka, så att du i framtiden kan hantera mycket tunga verktyg.

Bli starkare med ett utvändigt skelett

Ide’n har uppstått inom försvarsindustrin, men redan nu är exoskelett, alltså ett skelett som man bär utanpå kroppen, hunnit att bli vanliga inom vården.

Skelettet ger dig övermänsklig styrka så att du slipper pressas av vikten av tunga verktyg liksom du kan lyfta stora saker utan ansträngning.

Så småningom kommer de utvändiga skeletten kanske att hamna hos företag som hyr ut verktyg. I så fall kan du i framtiden lätt flytta en trädstam själv eller hantera mycket tunga verktyg ensam.

Låt verktyget styra dina rörelser

Allting ska ju vara lätt att använda för att vi ska kunna skapa resultat med färre förberedelser och mindre övning. Detta fenomen har den israeliska professorn i datalära vid det judiska universitetet i Jerusalem, Amit Zora, forskat en hel del i.

Det handgripliga resultatet är en prototyp, ett slags liten handöverfräs, som inte bara styrs av handen som håller fräsen, utan också av datorn. Den vet vilken form du vill fräsa och stannar fräsen om du hamnar utanför det fastlagda mönstret.

DETTA HÄNDER OCKSÅ I FRAMTIDEN

? Intelligenta robotar tar hand om arbetet ? Vi drar ut kontakten och skippar bensin ? Vi tar på oss verktygen ? Vi skriver ut de delar vi behöver ? Datorerna ger oss nya egenskaper

LADDA NED HELA ARTIKELN och se vad du har att se fram emot om 5,10 och 30 år.