Vi har utsett de batteridrivna verktyg som har utmärkt sig mest under 2015 och därför förtjänar titeln som årets bästa batteridrivna verktyg.

HITACHI P 18DSL

HitachiMaskinen är dyr – det ska erkännas – men Hitachis 18-volts elhyvel är grymt läcker. Hyvelbredden är 82 mm och knivarna snurrar med 16000 v/min.

Hyveln levereras med två batterier på 5,0 Ah, luftkyld laddare, hårdmetallknivar, parallellanslag och rejäl transportväska.

Prisbild: 6000 kr. - www.hitachi-powertools.se

BOSCH PAS 18 LI

BoschDen klarar inte hela bostaden, men den batteridrivna handdammsugaren från Bosch är perfekt i t.ex. verkstan, där den kan suga rent på bord och bänkar.

Suget är så starkt att även såg- och hyvelspån tas upp. Det är lätt att ta loss filtret när det är dags att tömma behållaren.

Prisbild: 700 kr. (solomaskin) - www.bosch.se

MAKITA DMR106B

Makita

En tuff, batteridriven arbetsradio kan användas i stort sett överallt och Makita har utvecklat tekniken så att det är trådlös förbindelse mellan radion och din smartphone.

Radion kan anslutas till elnätet, men kör utmärkt på alla Makita-batterier mellan 7,2 och 18 volt. Ett usb-uttag gör det möjligt att ladda mobilen via radion och två aux-kontakter gör det möjligt att ansluta MP3-spelare, iPod etc.

Prisbild: 2200 kr. - www.makita.se

DEWALT XR DCV582

Dewalt

Tack vare ett smart tvättbart filter kan den smidiga dammsugaren från DeWalt suga både vått och torrt. Vikten är endast 4,5 kg så dammsugaren kan lätt tas med.

Man kan ansluta den till elnätet och den fungerar lika bra med ett 14,4- eller ett 18-voltsbatteri. Det extremt effektiva HEPA-filtret fångar 99,97 % av allt som sugs och partiklar ner till 0,3 micron.

Prisbild: 2300 kr. (solomaskin) - www.dewalt.se

SKIL 2055 MA

Skil

Yrkesfolk använder i stor utsträckning batteridrivna fogpistoler, men priserna på pistolerna gör att de inte säljs till gör-detsjälvare. Nu har Skil tagit fram en ny smart modell som kostar mindre än hälften av de flesta.

Du kan justera frammatningen och när du släpper avtryckaren backar kolven automatiskt en smula. Det minskar spillet och framför allt kommer det inte ut mer fogmassa, som det gör från en manuell fogpistol trots att man inte matar fram.

Prisbild: 1000 kr. - www.skil.se

RYOBI R18N18G-0

RyobiNu behöver du inte längre en väsnande kompressor för att använda en spikpistol. Och det är inte längre nödvändigt att köpa dyra gaspatroner. Det beror på att du nu kan köpa batteridrivna spik- och dyckertpistoler.

Tidigt i våras presenterade Ryobi en kraftig spikpistol i proffskvalitet och den kan verkligen skjuta! Pistolen klarar spikar mellan 16 och 51 mm och kan sända iväg dem med en fart på 60 i minuten! Ett 1,5 Ah-batteri räcker till cirka 700 skott innan det är dags att ladda om batteriet.

Prisbild: 2200 kr. (solomaskin) - www.ryobitools.se

METABO PA 14.4-18 LED-USB

MetaboAlla som redan har ett batteri från Metabo fick i år en tämligen glad och praktisk nyhet.

Den tyske verktygstillverkaren har nämligen tagit fram en arbetslampa som kan kopplas till batteriet. Lampan har usb-uttag på baksidan och det innebär att du snabbt och lätt kan överföra batteriets ström till mobilen. Den kombinerade adaptern och lampan kan användas ihop med alla 14,4- och 18-voltsbatterier med slidefunktion.

Prisbild: 500 kr. - www.metabo.se

Är du prenumerant? Kolla in årets verktyg

Som prenumerant på tidningen kan du hämta hela översikten över årets verktyg direkt, och vips! – så är önskelistan klar!

Är du inte prenumerant kan du snabbt bli det här för bara 19 kronor. Du får ditt prenumerationsnummer direkt, så att du kan upprätta en profil och få tillgång till HELA Gör Det Själv.