Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universalborr - ett borr till allt?

Skriv ut Spara artikel

Universalborret är ett borr för alla material. Det kan borra i mjukt trä, hårt trä, aluminium, stål, gjutjärn, tegel, kakel och betong. Det finns i stort sett inga gränser enligt tillverkarna. Men har de många uppgifterna ett pris? Det undersöker vi när vi låter universalborret konkurrera med specialborren.

Ett borr är tillräckligt

Se hur universalborret klarar sig i kampen med de olika specialborren.

Du ska välja borr efter det material som du ska borra i. Det vet du säkert. Men när flera tillverkare erbjuder ett universalborr som kan borra i allt från trä och metall till tegel och betong, är då alla de fina specialborren överflödiga?

Det är en naturlig fråga, för kanske räcker det med ett paket universalborr, oavsett vad du ska borra i? Svaret hittar vi här, där vi låter ett universalborr tävla mot specialborr för trä, metall och tegel.

De tre specialborren är utrustade med en massa finesser som gör att de är specialiserade på ett specifikt material. Träborret har t.ex. en speciell borrspets som ser till att resten av borret snabbt borras ned i träet. Det har dessutom supervassa skär och en djup spiral som leder upp träspån ur hålet. Det gör borret oöverträffligt vid borrning i trä. Men borrar du med det här borret i metall eller tegel går det sönder på några sekunder.

LÄS OCKSÅ: Därför är träborret viktigt!

Metallborret har valsats av snabbstål (high speed steel) och den nyaste modellen har valsats och utrustats med en speciell vinklad spets som säkerställer snabb borrning och extra lång hållbarhet. Spiralen har svartoxiderats, vilket fungerar som ett slags smörjmedel när borret ska borra genom hård metall. Men det är ett halvdåligt borr för trä, och det förstörs om du borrar i tegel.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt metallborr!

Murborret är det tredje specialborret. Det är avsett för slagborrmaskiner och är tillverkat av det ultrastarka materialet karbid. Två skåror i borrchucken transporterar upp murdammet ur hålet så att borret kan gå fritt. Men borret fungerar dåligt i trä och det har inte en chans att göra mycket mer än en repa i metall.

Redaktionen rekommenderar: Test av borrmaskiner/ skruvdragare på 12 V

Hur bra är kopian egentligen?

Universalborret (här CYL-9 från Bosch) är en kopia av alla tre specialborr och det kan borra i allt – med undantag för hårdbränd klinker som kräver ett helt annat, fjärde specialborr. Universalborret gör hål i trä, och det skadas inte vid borrning i metall och tegel.

Den stora frågan är hur bra – och hur snabbt – universalborret klarar uppgifterna när vi jämför det med specialborr för trä, metall och tegel.
Ladda ner artikeln och få svaret.

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Universalborr - ett borr till allt?
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka