Se hur universalborret klarar sig i kampen med de olika specialborren.

Se hur universalborret klarar sig i kampen med de olika specialborren.

Du ska välja borr efter det material som du ska borra i. Det vet du säkert. Men när flera tillverkare erbjuder ett universalborr som kan borra i allt från trä och metall till tegel och betong, är då alla de fina specialborren överflödiga?

Det är en naturlig fråga, för kanske räcker det med ett paket universalborr, oavsett vad du ska borra i? Svaret hittar vi här, där vi låter ett universalborr tävla mot specialborr för trä, metall och tegel.

De tre specialborren är utrustade med en massa finesser som gör att de är specialiserade på ett specifikt material. Träborret har t.ex. en speciell borrspets som ser till att resten av borret snabbt borras ned i träet. Det har dessutom supervassa skär och en djup spiral som leder upp träspån ur hålet. Det gör borret oöverträffligt vid borrning i trä. Men borrar du med det här borret i metall eller tegel går det sönder på några sekunder.

LÄS OCKSÅ: Därför är träborret viktigt!

Metallborret har valsats av snabbstål (high speed steel) och den nyaste modellen har valsats och utrustats med en speciell vinklad spets som säkerställer snabb borrning och extra lång hållbarhet. Spiralen har svartoxiderats, vilket fungerar som ett slags smörjmedel när borret ska borra genom hård metall. Men det är ett halvdåligt borr för trä, och det förstörs om du borrar i tegel.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt metallborr!

Murborret är det tredje specialborret. Det är avsett för slagborrmaskiner och är tillverkat av det ultrastarka materialet karbid. Två skåror i borrchucken transporterar upp murdammet ur hålet så att borret kan gå fritt. Men borret fungerar dåligt i trä och det har inte en chans att göra mycket mer än en repa i metall.

Redaktionen rekommenderar: Test av borrmaskiner/ skruvdragare på 12 V

Hur bra är kopian egentligen?

Universalborret (här CYL-9 från Bosch) är en kopia av alla tre specialborr och det kan borra i allt – med undantag för hårdbränd klinker som kräver ett helt annat, fjärde specialborr. Universalborret gör hål i trä, och det skadas inte vid borrning i metall och tegel.

Den stora frågan är hur bra – och hur snabbt – universalborret klarar uppgifterna när vi jämför det med specialborr för trä, metall och tegel.
Ladda ner artikeln och få svaret.