Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universalborr - ett borr till allt?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Universalborret är ett borr för alla material. Det kan borra i mjukt trä, hårt trä, aluminium, stål, gjutjärn, tegel, kakel och betong. Det finns i stort sett inga gränser enligt tillverkarna. Men har de många uppgifterna ett pris? Det undersöker vi när vi låter universalborret konkurrera med specialborren.

Ett borr är tillräckligt

Se hur universalborret klarar sig i kampen med de olika specialborren.

Du ska välja borr efter det material som du ska borra i. Det vet du säkert. Men när flera tillverkare erbjuder ett universalborr som kan borra i allt från trä och metall till tegel och betong, är då alla de fina specialborren överflödiga?

Det är en naturlig fråga, för kanske räcker det med ett paket universalborr, oavsett vad du ska borra i? Svaret hittar vi här, där vi låter ett universalborr tävla mot specialborr för trä, metall och tegel.

De tre specialborren är utrustade med en massa finesser som gör att de är specialiserade på ett specifikt material.

Träborret har t.ex. en speciell borrspets som ser till att resten av borret snabbt borras ned i träet. Det har dessutom supervassa skär och en djup spiral som leder upp träspån ur hålet. Det gör borret oöverträffligt vid borrning i trä. Men borrar du med det här borret i metall eller tegel går det sönder på några sekunder.

LÄS OCKSÅ: Därför är träborret viktigt!

Metallborret har valsats av snabbstål (high speed steel) och den nyaste modellen har valsats och utrustats med en speciell vinklad spets som säkerställer snabb borrning och extra lång hållbarhet. Spiralen har svartoxiderats, vilket fungerar som ett slags smörjmedel när borret ska borra genom hård metall. Men det är ett halvdåligt borr för trä, och det förstörs om du borrar i tegel.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt metallborr!

Murborret är det tredje specialborret. Det är avsett för slagborrmaskiner och är tillverkat av det ultrastarka materialet karbid. Två skåror i borrchucken transporterar upp murdammet ur hålet så att borret kan gå fritt. Men borret fungerar dåligt i trä och det har inte en chans att göra mycket mer än en repa i metall.

Redaktionen rekommenderar: Test av borrmaskiner/ skruvdragare på 12 V

Hur bra är kopian egentligen?

Universalborret (här CYL-9 från Bosch) är en kopia av alla tre specialborr och det kan borra i allt – med undantag för hårdbränd klinker som kräver ett helt annat, fjärde specialborr. Universalborret gör hål i trä, och det skadas inte vid borrning i metall och tegel.

Den stora frågan är hur bra – och hur snabbt – universalborret klarar uppgifterna när vi jämför det med specialborr för trä, metall och tegel.

UNIVERSALBORR

Material: Karbid
Borrchuck: Centreringsspets
Specialutrustning: Diamantslipade skärkanter, fyra spiraler
Hastighet: Trä: 10 sek./murverk: 5 sek./metall: 240 sek

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

MURBORR + TRÄBORR + METALLBORR

MURBORR
Material: Karbid
Borrchuck: Två skåror
Specialutrustning: Borrchucken är certifierad.
Hastighet: 4 sek. (genom 55 mm tegel)

TRÄBORR
Material: HSS (snabbstål)
Borrchuck: Extremt skarpt med centreringsspets
Specialutrustning: Två skåror, exakta skär för hål utan flisor.
Hastighet: 3 sek. (genom 45 mm furu)

METALLBORR
Material: HSS-R (snabbstål, valsat
Borrchuck: vinklat 135° mot den självcentrerande spetsen
Specialutrustning: Spiral med svartoxiderad skåra
Hastighet: 50 sek. (genom 6 mm järn)

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

UPPGIFT 1: BORRA HÅL GENOM 55 MM TEGEL

Tävlingen slutar nästan oavgjort

MURBORR: Med slagfunktionen påslagen på maskinen är det inget problem för det trubbiga murborret att bryta igenom teglets yta. Med säker framdrivning borrar det sig ned i teglet och skickar upp dammet så att det lägger sig runt borrets spets. Det hela är över på 4 sekunder. Då har borret borrat sig igenom det 5,5 cm tjocka teglet.

UNIVERSALBORR: Universalborret har inga problem med teglet. Slagfunktionen slår och borrar säkert genom teglet med det blå borret. Här är det tydligt att universalborret är nära att slå ett specialborr. Men bara nästan. Universalborret behöver en enda sekund mer för att nå helt igenom stenen.

UPPGIFT 2: BORRA HÅL GENOM 45 MM TRÄ

Övertygande seger för specialborret

TRÄBORR: Träborret ligger bra till från starten. Spetsen borrar sig med stor säkerhet ned i träet och de vassa skären följer oavbrutet efter. Borret borrar upp relativt stora, regelbundna spån från träets mitt genom den breda spiralen och lämnar dem på ytan. På endast 3 sekunder har det borrat sig igenom träet. Hålet som borrats är exakt och har helt släta kanter.

UNIVERSALBORR: Borret arbetar sig ned i träet. Det borrar dock inte lika rakt och lekande lätt som specialborret. Den djupa spiralen som spånen kan komma upp ur, medan borret arbetar sig ned, saknas. Spånen kommer helt enkelt i vägen för borret som måste dras upp lite ur hålet så att man får bort spånen. Men ned kommer det, och efter 10 sekunder har vi borrat igenom. Hålet har lite flisor i kanterna.

UPPGIFT 2: BORRA HÅL GENOM 6 MM METALL

Universalborret fungerar...men långsamt

METALLBORR: Metallborrets specialutvecklade spets som är slipad i en 135-gradig vinkel griper stadigt tag i metallplattans släta yta och borrar sig ned i plattan. Fina, långa spån kommer upp när borret arbetar sig nedåt. Det är tydligt att vi har fått tag i ett hårt material, men specialborret ger inte upp och efter 50 sekunder bryter det igenom plattan och borrar ett exakt hål.

UNIVERSALBORR: Universalborrets spets glider på den släta ytan. När det till slut får fäste börjar det att mala sig ned genom den 6 mm tjocka metallen. Små, fina metallbitar lägger sig runt det blå borret, men det är långt kvar. Efter 50 sekunder har vi endast borrat genom ytan. Det tar 240 sekunder, eller 4 minuter, att komma igenom plattan. Borret är brännande hett, men har inte skadats.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka